Wikipedia:Uitgezonderden van IP-adresblokkades
Veel IP-adressen en bijhorende ranges zijn preventief geblokkeerd waaronder veel onderwijsinstellingen en open proxy's. Dit betekent dat je vanaf daar Wikipedia niet kan bewerken. Dit is vooral bedoeld om spam en vandalisme te voorkomen. Soms treft dit ook geregistreerde gebruikers die bijvoorbeeld niet op hun werk of school kunnen inloggen. Wanneer je zoiets voorhebt, kan de blokkade eventueel ook opgeheven worden. Dat is echter niet altijd een goede oplossing aangezien je mogelijk niet de enige persoon bent, die vanaf het IP-adres of de range bijdraagt. Om dit op te vangen, bestaat een aparte gebruikersgroep genaamd uitgezonderden van IP-adresblokkades. Het wordt ook weleens ipblock-exempt genoemd.
Mogelijkheden
[bewerken | brontekst bewerken]Je gebruikersaccount krijgt een extra toestemming of recht (bitje) toegekend.
- Gebruikers met dit bitje kunnen met hun account bewerken op IP-adressen die geblokkeerd zijn.
- Gebruikers met dit bitje kunnen via een Tor-netwerk bewerken. Die zijn standaard door de software geblokkeerd.
Aanvragen
[bewerken | brontekst bewerken]Het bitje kan alleen maar toegekend worden aan geregistreerde gebruikers. Het lokale bitje kan toegekend worden door of afgenomen door een moderator. Er is geen lokale richtlijn voor het toekennen van dit bitje. Je kan het bitje aanvragen op deze verzoekpagina. Je kan het ook gewoon aan een moderator vragen. Zie deze lijst voor de huidige moderatoren.
Indien je vanwege een blokkade hier niet kan bewerken, kan je het ook via wikipediachat vragen.
Globaal bitje
[bewerken | brontekst bewerken]Het volgende is vaak niet van toepassing, maar komt af en toe weleens hier voor. Bij twijfel contacteer je beter eerst de moderatoren of het contactpunt (voorheen OTRS), zie daarvoor het kopje "Aanvragen" hierboven.
Sinds 2015 zijn alle gebruikersaccounts globale accounts (SUL). Dit betekent dat je 1 account hebt voor alle taalversies van Wikipedia, maar ook zusterprojecten zoals Wikimedia Commons en Wikidata. Je hebt verschillende soorten blokkades: Lokaal, globaal en deelblokkades. Deelblokkades zijn niet zo heel relevant voor dit bitje. Een lokale blokkade is een blokkade op 1 project van de Wikimedia Foundation zoals bijvoorbeeld de Nederlandstalige Wikipedia.
Een globale blokkade is een blokkade op alle projecten van de Wikimedia Foundation. Dit zijn onder meer ook andere taalversies zoals de Engelstalige Wikipedia en de zusterprojecten. Naast globale blokkades bestaat er ook een globale ipblock-exempt. De lokale instellingen hierbij overrulen de globale instellingen. Dit houdt het volgende in:
- Bij een lokale IP-blokkade werkt een globale ipblock-exempt niet. Een lokale ipblock-exempt werkt wel. Dat is dan de betere optie. Zie daarvoor het kopje "Aanvragen" hierboven.
- Bij een globale IP-blokkade werkt een lokale ipblock-exempt wel, maar enkel op het project waar je die lokale ipblock-exempt hebt. Als je bijvoorbeeld een lokale ipblock-exempt hebt op de Nederlandstalige Wikipedia, dan heb je daar geen last van een globale IP-blokkade, maar je kan dan niet op de Engelstalige Wikipedia bewerken. Een lokale ipblock-exempt voor elk project aanvragen, is niet zo aangeraden.
Bij globale IP-blokkades vraag je dan beter een een globale ipblock-exempt aan. Dit bitje wordt toegekend door een steward. Je kan het bitje per mail hier of via stewardswikimedia.org aanvragen. Je kan het ook op deze Engelstalige pagina aanvragen. Indien je het liever in het Nederlands wil doen, kan je dit vragen aan een van de lokale stewards.
Overige opmerkingen
[bewerken | brontekst bewerken]- Moderatoren zijn ook uitgezonderd van IP-adresblokkades. Het is echter niet volledig dubbelop, want dit bitje werkt ook bij Tor-netwerken.
- Dit bitje werkt alleen bij IP-blokkades. Het werkt niet bij blokkades van je account.