Wikipedia:Humor en onzin/Wikiaholic
Een Wikiaholic is een door spontane mutatie ontstaan nieuwe mensensoort. Voor het eerst in Nederland waargenomen in 2001. Er is een mannelijke en een vrouwelijke variant, maar ook een onzijdige mutant is waargenomen, de zogenaamde bot. Hun aantal groeit gestaag. Bij het schrijven van dit artikel (11 mei 2005) was het nog niet bekend of deze soort al voor raszuivere nakomelingen heeft gezorgd en of het overerfbaar is.
De soort staat ook bekend als Wikiholic of Wikipediholic. Dit zijn oudere classificaties van de mutaties. Zij voldoen ook aan de Wikipedia:Humor en onzin/Wet van Ellywa: een nieuwe versie ontstaat, vergelijkbaar met een oude, maar onder een nieuwe naam.
Wikiholisme heeft duidelijk kenmerken van een verslaving. Net als bij elke verslaving kan Wikiholisme in extreme gevallen nadelige neveneffecten hebben (b.v. minder tijd voor andere belangrijke zaken des levens).
Is je toestand ernstig? Doe de Wikiholist test
Lijd je aan Wikidrawal? Neem dan een weekje wiki-rust.
Het Wiki-gebed
[bewerken | brontekst bewerken]- Geef mij kalmte om pagina's te aanvaarden die ik niet kan veranderen
Moed om pagina's te veranderen die ik kan veranderen
Wijsheid om tussen beide het onderscheid te maken.
Oplopen van het verschijnsel
[bewerken | brontekst bewerken]Hoe de wikiaholic zijn verslaving oploopt, is niet precies te zeggen. Bij studenten is het over het algemeen een resultaat van een langdurige behoefte aan studieontwijkend gedrag.
Kenmerken
[bewerken | brontekst bewerken]Een Wikiaholic heeft duidelijk waarneembare kenmerken.
Uiterlijke, fysieke kenmerken zijn op het eerste gezicht gelijk aan de normale mens. Bij nadere beschouwing blijkt het wit van de ogen wat roder te zijn dan normaal en deze kunnen ook wat vierkanter zijn.
M.b.t. tot gedrag: zij of hij is iemand die voortdurend op zijn computer de pagina Recente wijzigingen geopend voor zich heeft en afwezig klikkend bezig is, met de ene hand op vernieuwen en met de andere hand drukkend op F5.
Nog een typisch verschijnsel van deze soort: ze kunnen overdag, zowel op het werk als thuis of tijdens colleges, spontaan in slaap vallen. Dit is niet het gevolg van ongeïnteresseerdheid of luiheid, maar als gevolg van de vele nachtelijke uren naar het computerscherm turen en in de boeken kijken. Het ligt voor de hand dat de wikiaholic, als hij of zij toch 's nachts slaapt, wel eens of zelfs regelmatig over wikipedia droomt.
Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: Don't look into the mirror, the morning after the night before...
Ze zoeken ook vaak in andere computerprogramma's en op andere sites direct naar een bewerktab, en raken dan totaal gefrusteerd omdat die er niet is en ze dat programma of die site dus niet naar hun hand kunnen zetten.
Taalgebruik
[bewerken | brontekst bewerken]Tijdens een gesprek lijkt hij soms afwezig, maar is dat zeker niet. Het is niet ongebruikelijk dat hij tussendoor een wiki-jargon mompelt, waarvan een buitenstaander de samenhang totaal ontgaat. Ook moet hij regelmatig even een trefwoord of een url noteren. Daarom heeft hij of zij altijd een balpen onder handbereik en het liefst ook een memoblokje. In noodgevallen kan ook de rug van de hand of arm dienst doen als schrijfpapier. Wanneer hij een brief, een e-mail of een andere tekst schrijft, doet hij dat meestal op deze manier en dat ziet er dan zo uit: veel [[woord]]en tussen [[haak (typologie)|haken]] om zo [[koppeling]]en te creëren. Op internetfora schrijft hij ''cursief'' en '''vet''' waar hij cursief en vet bedoelt.
Ontvangers wordt aangeraden een wikibrief op echtheid te testen, door allereerst naar de ondertekening te kijken: luidt deze ~~~~, dan is authenticiteit gegarandeerd.
Jargon
[bewerken | brontekst bewerken]- anoniem
- artikels
- beginnetje
- bewerkingsconflict !!!!
- blokkade
- categorisch
- controle
- gebruiker
- de kroeg
- opslaan
- overleg
- recente wijzigingen
- rode link
- zandbak
- sjabloon
- vandalisme
Een complete volzin van hem of haar zou kunnen luiden:
......en toen ik die gebruiker in het achterkamertje anoniem op de recente wijzigingen in de volglijst wees, gooide hij het sjabloon beginnetje uit de zandbak de kroeg in, alwaar een bewerkingsconflict ontstond tijdens het opslaan van het controle-artikel uit de categorie vandalisme, zodat onmogelijk wikiwiki-overleg kon worden gepleegd in de naamruimte van het gebruikersportaal..........
Ontwenningsverschijnselen
[bewerken | brontekst bewerken]Mocht een gebruiker té verslaafd raken, dan wordt als eerste ‘redmiddel’ een spontane, tijdelijke blokkade gebruikt in de vorm van:
Deze toestand mag beslist niet te lang duren, aangezien er dan ontwenningsverschijnselen kunnen ontstaan, die naarmate deze situatie langer aanhoudt, ernstige vormen kan aannemen.
Afkickremedie
[bewerken | brontekst bewerken]Mocht een verslaafde gebruiker toch doorslaan en niet meer van ophouden weten, en hierdoor op vandalisme gelijkende stukken gaat schrijven, kan alleen een blokkade van enkele dagen tot een half jaar hem of haar van de ondergang redden.
Gedoogbeleid
[bewerken | brontekst bewerken]Werkgevers, medebewoners en andere levende wezens moeten de échte Wikiaholics voldoende ruimte en tijd geven, aangezien ze geen kwaad in zin hebben, alleen dat ze bij overmatig 'Wiki'-gebruik tegen zichzelf beschermd dienen te worden.
Wikihalla
[bewerken | brontekst bewerken]Wikiaholics zoeken uitsluitend naar het Wikihalla, ze weten alleen nog niet dat dat niet bestaat.