Wikipedia:GLAM/Industriemuseum Gent/Wiki Café/Belgische metaalindustrie
Wiki Café | ||
---|---|---|
Gehouden in | Industriemuseum Gent | |
Data | 5 oktober 2023 16:00-19:30 | |
Organisator | Industriemuseum | |
Thema | Belgische metaalindustrie |
Het Industriemuseum organiseert vanaf 1 december 2023, niet toevallig de feestdag van de patroonheilige van de metaalbewerkers Sint-Elooi, een tentoonstelling over de metaalindustrie in België, FERRO NON FERRO. De voorbije twee eeuwen groeide de metaalindustrie uit tot een belangrijke sector en één van de grootste werkgevers van het land. De expo brengt cases, objecten en verhalen uit een brede waaier aan sub-sectoren (auto-, staal-, koper-, zinkindustrie, machinebouw …), uit alle uithoeken van Vlaanderen en België.
Binnen een intern lopend digitaliserings- en registratieproject 'Inzoomen op industrieel erfgoed' wordt een bijzondere deelcollectie aangepakt. Het betreft de fotocollectie 'Industriële Archeologie in België'. Deze collectie bevat beelden die midden de jaren 1980 door pionier in de industriële archeologie en voormalig museummedewerker, Patrick Viaene, werden gemaakt in het kader van de gelijknamige tentoonstelling en publicatie[1]. De foto's zijn het resultaat van uitgebreid veldonderzoek naar een stand van zaken van het industrieel erfgoed in België.
Voor de schrijfsessie focussen we ons op het fotomateriaal uit deze deelcollectie dat betrekking heeft op de Belgische metaalbedrijven.
Schrijfsessie
[bewerken | brontekst bewerken]Aansluitend bij het voorbereidend onderzoek voor de expo FERRO NON FERRO organiseert het Industriemuseum een reeks Wiki Cafés over de metaalindustrie. Waar we in de vorige schrijfsessies focusten op metaalbedrijven in Gent, trekken we het thema deze keer open naar de Belgische metaalindustrie. Met deze sessie wil het museum de online informatie over de Belgische metaalbedrijven verder uitbreiden. Dit doen we aan de hand van de fotocollectie 'Industriële Archeologie in België'.
Niet alleen kenners van het Belgisch industrieel erfgoed zijn welkom tijdens het Wiki Café, maar evengoed iedereen met een interesse in dit onderwerp. Voorkennis over het werken met Wikipedia is geen vereiste. Lees hier meer over wat jij kan doen tijdens zo'n schrijfsessie en wat je nodig hebt.
Praktisch
[bewerken | brontekst bewerken]De bedoeling is om de Wikipedia artikelen rond de Belgische metaalindustrie toe te voegen en aan te vullen. Tijdens het Wiki Café kijken we welke informatie al vindbaar is op Wikipedia, hoe de artikels verder kunnen bewerkt worden en welke kennis nog een plekje verdient in de online encyclopedie. We maken Wikidata items aan en verrijken bestaande Wikidata items met nieuwe informatie. Beelden uit de collectie worden ontsloten via Wikimedia Commons en gekoppeld aan Wikipedia artikels. Voor inspirerende literatuur kan beroep gedaan worden op de rijke collectie naslagwerken van de museumbibliotheek.
De schrijfsessie vindt plaats op donderdag 5 oktober 2023 van 16u tot 19u30 in het Industriemuseum. Deelnemen is gratis, maar gelieve op voorhand in te schrijven door een mailtje te sturen naar info@industriemuseum.be.
Het project
[bewerken | brontekst bewerken]In het project 'Inzoomen op industrieel erfgoed in België' doet het Industriemuseum een inhaalbeweging op vlak van onder andere registratie en digitalisering voor een stuk van de fotocollectie om ontsluiting mogelijk te maken. De focus ligt op beelden van industrieel erfgoed in brede zin, zoals fabrieksgebouwen, bruggen, spoorwegarchitectuur, molens, vuurtorens...
Voor meer informatie over het project, bekijk de projectpagina op Project CEST die tijdens de looptijd van de inhaalbeweging op regelmatige basis wordt aangevuld.
Literatuurlijst
[bewerken | brontekst bewerken](1910). Société anonyme des forges de la providence a Marchienne-au Pont : Album. Bruxelles: s.n.
(1937). Centenaire de la Société des mines et fonderies de zinc de la Vieille-Montagne 1837-1937. Liège: Société des mines et fonderies de zinc de la Vieille-Montagne.
(1962). Cent premières entreprises belges. Bruxelles: Centre international de gestion et d'organisation.
(1979). 150 jaar Boelwerf. Temse: Boelwerf. I
(1986). Cockerill : L'acier à Liège. 3e éd/ Seraing: S.A. Cockerill.
(n.d). Bekaert. Staaldraad. .
Deloge, P., Halleux, R., & Xhayet, G. (2012). Une histoire de la Fabrique nationale de Herstal : technologie et politique à la division "moteurs" (1889-1992). Liège: Céfal.
Deloof, J., & Boxy, P. (1987). Staalkoord : het verhaal van een winner. Zwevegem: Bekaert.
D'Hondt, J., Rau, J. A., Vandebroek, M., Vandewalle, A., & Geirnaert, N. (1997). Leven rond de fabriek : honderd jaar sociale en culturele voorzieningen in Brugse bedrijven, 1897-1997. Brugge: M.
Dricot, T. (2005). La dernière coulée : le Haut-Fourneau 6 de Seraing. Seraing: Pixels Images.
Godin, J. André, Brauman, A., Louis, M., & Delabre, G. (1980). Jean-Baptiste André Godin 1817-1888 : le Familistère de Guise ou les équivalents de la richesse. 2e éd. revue et aug. Bruxelles: Archives d'architecture moderne.
Jacquemin, M. (2018). Les Forges de Clabecq de 1781 à 1939 : naissance et développement d’un fleuron de l’industrie sidérurgique belge. Liège: Les édtions de la province de Liège.
Lefèbvre, P., & Rolin, J. (2008). Matière rouge, matière grise : métamorphoses dans la Grande Région. Sur les traces du minerai de fer, du haut-fourneau à l'aciérie, d'hier à aujourd'hui. Liège: Maison de la Métallurgie et de l'Industrie de Liège.
Metallurgie Hoboken-Overpelt. 1908-1983. Hoboken: Metallurgie Hoboken-Overpelt S.A.
Oris, M., Roegiers, J., & van der Heyden, B. (1995). Nijver België : het industriële landschap omstreeks 1850. Deurne: MIM.
Puissant, J., & Van Mol, J. (2004). Fonderies de fer et poêleries. Treignes: Ecomusée du Viroin.
Snaet, W., & Durnez, E. (2005). Bekaert : 1880-2005. Kortrijk: Bekaert.
Van Gheluwe, J. (2022). Les hauts fourneaux et l'aciérie de Monceau-sur-Sambre 1834-1976. Mâcon: ICBL.
Van Mol, J. (2004). Fonderies de fer et poêleries en région couvinoise. Liége: Patrimoine Industriel Wallonie-Bruxelles.
Viaene, P. (1991). Industriële archeologie in België : een practische wegwijzer. Gent: MIAT.
Viaene, P., & De Herdt, 1. (1990). Industriële archeologie in België. Gent: Stichting Mens en Kultuur.
Externe links
[bewerken | brontekst bewerken]- Ontmoetingsdag Metaalnijverheid. Jouw verhaal over metaal.
- Bibliotheekcatalogus Industriemuseum
- FERRO NON FERRO
Lijsten en resultaten
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ Viaene, Patrick (1986). Industriële Archeologie In België. Museum voor industriële archeologie en textiel, Gent.