Naar inhoud springen

Voorouder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een voorouder is iemand van wie men afstamt.

In de meest strikte zin worden met voorouders de persoonlijke verwanten in rechte opgaande lijn bedoeld, met uitzondering van de ouders. In ruimere zin kunnen echter ook de gezamenlijke verwanten uit vroegere tijd van de nu levende mensheid bedoeld worden. De voorouders zijn soms ook het al dan niet mythische voorgeslacht van een familie, dorpsgemeenschap, clan, bevolkingsgroep of natie. In vele culturen worden de voorouders uit vroeger tijden vereerd. Dit gebruik, dat in het christendom niet voorkomt, wordt voorouderverering genoemd.

Ook in de evolutiebiologie wordt de term gehanteerd. In die hoedanigheid worden met voorouders de verwanten van een soort bedoeld. Zo worden Australopithecus sediba[1] en A. afarensis[2] gezien als voorouders van de moderne mensen.

De term wordt daarnaast ook gehanteerd in de benamingen voor generaties in een kwartierstaat. In die zin wordt met voorouder de persoon in de 34ste generatie bedoeld, teruggerekend van de proband.

Gemeenschappelijke voorouder

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Gemeenschappelijke voorouder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De gemeenschappelijke voorouder is het individu waar twee of meerdere individuen of soorten van afstammen.

Recentste gemeenschappelijke voorouder

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Recentste gemeenschappelijke voorouder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De recentste gemeenschappelijke voorouder van een verzameling organismen is het recentste individu dat een voorouder is van alle individuen, met uitzondering van zichzelf.

Zoek voorouder op in het WikiWoordenboek.