Naar inhoud springen

Portaal:Latijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portaal Latijn
Portaal Latijn
Latijn Grammatica Literatuur Uitdrukkingen Portaal Romeinse Rijk

Latijn is...


Bewerk


Inleiding op het Latijn

Latijn, een Italische taal, is oorspronkelijk de taal van de Latijnen, een volk dat vanaf het eerste millennium voor Christus in de streek Latium (het huidige Lazio, Italië) woonde. Het was de stad Rome die na 500 voor Christus in dit gebied haar politieke en militaire invloed vergrootte en zo haar taal buiten de stadsgrenzen verspreidde. Rome werd de hoofdstad van het Romeinse Rijk, dat bleef groeien tot het in de tweede eeuw na Christus zijn grootste omvang bereikte. De Latijnse taal had zich nu ontwikkeld van een dorpstaal tot de belangrijkste taal in een gebied dat de grootste delen van Europa, Klein-Azië en Noord-Afrika besloeg.

Bewerk


Subcategorieën Latijn

Latijn

Bewerk


Quote van de maand

Quod erat demonstrandum

Wat aangetoond moest worden.

De afkorting (Q.E.D.) wordt nogal eens gebruikt aan het einde van een logische redenering (bijvoorbeeld in de wiskunde), om aan te duiden dat hetgeen men nu met een bewijs vaststelt, datgene is wat men oorspronkelijk als 'te bewijzen' voor ogen had.

Bewerk - Overzicht


Wist je dat?

  • ...A.D. de afkorting is voor Anno Domini, of in het jaar van de Heer?
  • ...er een Gouden en een Zilveren eeuw was in de Latijnse literatuur?

Bewerk


Bewerk

Op de cippus (stèle) van de Lapis Niger ("zwarte steen") staat de oudste aan ons overgeleverde inscriptie in het Latijn, die spreekt van een koning (recei), een heraut (kalator) en lastdieren (iouxmenta).
Lucius Annaeus Seneca of Seneca de Jongere was een Romeins schrijver.
Bewerk


Uitgelicht

Het gerundivum is een grammaticale constructie die vooral in het Latijn gebruikt wordt. Het gerundivum is een verbaaladjectief. Dit wil zeggen dat het bijvoeglijk wordt verbogen (bonus, -a, -um) en wordt vertaald met 'moeten...kunnen...' of als het negatief is met 'niet mogen...' of 'niet kunnen...'

Vergelijkbaar met het gerundivum is het gerundium, dat zich van het eerste onderscheidt doordat het niet als bijvoeglijk maar als zelfstandig naamwoord wordt gebruikt.

Een beroemd voorbeeld van het gerundivum is het woord delendam in de uitspraak van de Romeinse senator Cato: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.
Ook het woord agenda is een gerundivum, net als de woorden promovendus, examinandus, addendum en corrigendum en de eigennaam Amandus. Ook het Nederlandse woord legende is van oorsprong een gerundivum.

Bewerk - Overzicht


Woord van de maand

woord aanvullend gegeven vertaling
fructus fructūs
m.
vrucht

Bewerk - Overzicht - Uitleg


Bewerk


Gewenste artikels

Te verbeteren artikels

Zeer goede artikels


Overige links

Latijn | Categorie:Latijn | Latijnse Wikipedia | Portaal:Romeinse Rijk

Subportalen van Taal

Engels · Esperanto · Frans · Latijn · Nederlands · Scandinavische talen · Spaans · West-Slavische talen

Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Oudheid