Platbrood
Platbrood (ook wel flatbread genoemd)[1] is de benaming voor een breed scala aan ongerezen soorten brood. Het deeg voor platbrood bestaat in de basis slechts uit gemalen graan en water, eventueel kunnen zout of andere kruiden worden toegevoegd. Doordat geen gebruik gemaakt wordt van zuurdesem en gist heeft platbrood een beperkte dikte van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Geschiedenis
[bewerken | brontekst bewerken]Platbrood was reeds bekend in Sumer en het oude Egypte. Het is vermoedelijk de oudste methode om brood te bakken, omdat men met weinig ingrediënten op eenvoudige wijze platbrood kan maken op bijvoorbeeld een steenoven. In 2018 werden op een Natufische site genaamd Shubayqa 1 in Jordanië verkoolde broodkruimels gevonden die dateerden van 12.400 v.Chr. Dat is ongeveer 4000 jaar voordat de landbouw in dit gebied ontstond. Analyses toonden aan dat de kruimels waarschijnlijk afkomstig waren van platbrood gebakken van wilde gerst, eenkoorn, haver en de stengels van het knolgewas Bolboschoenus glaucus[2].
Lijst van soorten platbrood
[bewerken | brontekst bewerken]Europa
[bewerken | brontekst bewerken]- Crespillos (regio Murcia, Spanje)
- Tarte flambée, Frankrijk en Duitsland
- Flatbrød, Noorwegen
- Lefse, Noorwegen
- Focaccia, Italië
- Pane carasau, Sardinië
- Knäckebröd, Zweden
- Tunnbröd, Zweden
- Lavash, Armenië
- Pitabroodje, Oostelijk Middellandse Zeegebied
- Pizza
- Mlinci, Kroatië, Slovenië, Servië
Afrika
[bewerken | brontekst bewerken]- Injera/Laxoox, Hoorn van Afrika
- Ngome, Mali
Azië
[bewerken | brontekst bewerken]Amerika
[bewerken | brontekst bewerken]- Mexicaanse tortilla
- Roti, Suriname
Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Pan plano op de Spaanstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- ↑ Flatbread of platbrood op de website van Libelle
- ↑ Archaeobotanical evidence reveals the origins of bread 14,400 years ago in northeastern Jordan Amaia Arranz-Otaegui; et al. PNAS. 115 (31): 7925–7930 (16 juli 2018) Geraadpleegd op 3 maart 2019