Overleg:Publieke omroep
Onderwerp toevoegenIk heb het artikel openbare omroep naar publieke omroep laten verwijzen, aangezien publieke omroep een meer gangbare term is. In Nederland wordt de term openbare omroep niet of nauwelijks gebruikt, en in België wordt zowel openbare als publieke omroep gebruikt, zie ook de statuten van de VRT:
- De VRT voert voor de Vlaamse Gemeenschap de openbare omroep opdracht uit. Als publieke omroep heeft de VRT de opdracht... Bron
Vandaar deze wijziging. Elnino 25 sep 2004 00:40 (CEST)
Publieke omroep Luxemburg
[brontekst bewerken]Ka iemand vertellen over de publieke omroepen in Luxemburg. Heeft Luxemburg een openbare omroep
- Zie daarvoor RTL Télé Lëtzebuerg. --62.194.97.185 25 jul 2009 09:59 (CEST)
Propaganda
[brontekst bewerken]In de intro is te lezen: "Binnen een democratie heeft een publieke omroep vaak tot doel het algemeen nut na te streven". Dat is een interessante zin die in het artikel zou kunnen worden uitgewerkt. Een publieke omroep in een autokratisch en dictatoriaal land zal vast niet aan het criterium "algemeen nut nastreven" voldoen. Ook is het niet objectief. KarstenO (overleg) 3 mei 2015 22:33 (CEST)
Fouten
[brontekst bewerken]In dit artikel staat een hele interessante alinea waar wat mij betreft nogal wat op valt af te dingen. Namelijk het volgende: "Publieke media hebben als doel om objectieve, integere en onafhankelijke informatie te verspreiden. Commerciële media hebben als primair doel geld te verdienen met het verspreiden van informatie of het amuseren van de doelgroep(en). Dat wil niet zeggen dat hun informatie niet objectief en integer is, maar er kan wel gesteld worden dat objectiviteit geen primair doel is." Deze informatie is in 2013 toegevoegd door Timelezz. Waar ik tegen aanloop is het volgende: in Nederland was de publieke omroep verzuild (en in zekere mate nog steeds) dus waarom zou je dan streven naar objectiviteit? Vervolgens wordt er een tegenstelling gekweekt met commerciële media en hier in staat dat objectiviteit geen doel is. Dit vind ik een zeer opmerkelijke uitspraak, want volgens mij kan je RTL Nieuws wel zeker als een objectief medium kunnen zien. Ik neem hier Nederland als voorbeeld, maar ik denk dat de boven aangehaalde uitspraken ook voor het buitenland te kort door de bocht zijn. Mathijsloo (overleg) 16 dec 2019 23:08 (CET)
- Eens. Ik heb het weggehaald. Timelezz (overleg) 27 jan 2020 23:30 (CET)
Neutrale definitie door van Dale van de publieke omroep
[brontekst bewerken]Neutrale definitie van het begrip publieke omroep.
Van Dale vierde editie Groot woordenboek hedendaags Nederlands
De publieke omroep het geheel van niet-commerciële televisie en radiozenders
Van Dale veertiende, herzien uitgave Groot woordenboek van de Nederlandse taal
De publieke omroep het geheel van omroeporganisaties waarmee de overheid door zendtijdtoewijzing en subsidiëring een zekere bemoeienis heeft.