Overleg:Histologie
Onderwerp toevoegen"Ook Bloed wordt tot de bindweefsels gerekend"
Door wie, als ik vragen mag? Het is al enigszins gewaagd, maar zeker wel verdedigbaar, om bloed een weefsel te noemen, maar een bindweefsel lijkt me eigenlijk klinkklare nonsens. Evanherk 10 mrt 2005 10:37 (CET)
Het hangt mede af van de defintitie die je van het begip weefsel hanteert.
Een weefsel is "Een groep cellen van verwante embryonale herkomst, tezamen met een grotere of kleinere hoeveelheid intercellulaire substantie toegerust voor het vervullen van een of meerdere verwante functies".
Vele auteurs van de grote Histologie leerboeken (o.a. Ham & Cormack: "Histology"; Banks: "Applied Veterinary Histology"; Greep: "Histology"; Junqueira & Carneiro; "Functionele Histologie") zien het bloed als een (vloeibare) variant van de bindweefsels. Ook het lymforeticulair weefsel wordt als bindweefsel gezien.
In de oudere, vooral duitse, literatuur wordt het bloed helemaal apart gezet.
Ik kan me helemaal verenigen met de opvatting om bloed als een bindweefsel te zien, want de bloedcellen ontstaan per slot uit dezelfde mesenchymale voorouders en zijn ook bij het volwassen individu ten nauwste verbonden met de bindweefselcellen van het beenmerg.
Maar deze discussie duikt met regelmaat weer op. Het heeft vooral ook te maken met hoe je tegen het begip "Bindweefsel" aankijkt. Zie je het als voornamelijk mechanisch steunweefsel, dan is het vreemd om het bloed daarbij te rekenen. Wanneer je de bindweefsels ziet als een familie van uiterst reactieve weefsels met een matrix van wisselende samenstelling dan lijkt het veel meer logisch. Beenweefsel is in al zijn starheid per slot ook een uiterst dynamisch en reactief weefsel. En uiteindelijk heeft bloed, naast zijn transport- en afweerfunctie soms ook een mechanische functie. Denk aan allerlei Corpora spongiosa van het genitaal apparaat.
J. van Loo
Duidelijk. Merci. Evanherk 10 mrt 2005 16:45 (CET)
Misschien een aardige toevoeging dat de engelse term "connective tissue" beter van toepassing is op bloed; het verbind de verschillende weefsels namelijk wel zeker d.m.v. de bloedvaten. Verder heeft bloed, net als andere bindweefsels, grondsubstantie (glubines), cellen (witte en rode), bestaat het vooral uit extracellulaire matrix (vloeistof) en kan het ook vezels vormen (stolling); de 4 kenmerken van bindweefsel. Samenvatting redenen dat bloed een bindweefsel is: - bloed bestaat, net als andere bindweefsels, vooral uit extracellulaire bestanddelen; - bloed bevat alle componenten van bindweefsel: cellen (rood en wit), vezels (De vezelcomponent van bloed bevindt zich in een nog niet geassembleerde vorm, nl. fibrinogeen. Pas na activatie van de bloedstollingscascade, b.v. door beschadiging van de bloedvatwand, wordt fibrinogeen omgezet in fibrine, wat een vezelig netwerk vormt.), amorfe grondsubstantie (albumine, globulines en andere serumbestanddelen), en weefselvloeistof; - bloedcellen worden gevormd door hematopoietische stamcellen die hun oorsprong vinden in het mesenchym; - bloedcellen hebben vimentine als intermediaire cytoskeletfilamenten (Bron: geneeskunde studie jaar 1 studiemateriaal; niet mijn werk, alleen overgenomen.) 27 spt 2010 20:29 (CET)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Histologie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20041010184508/http://biodidac.bio.uottawa.ca/Thumbnails/histocatquery.htm toegevoegd aan http://biodidac.bio.uottawa.ca/Thumbnails/histocatquery.htm
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 nov 2019 19:23 (CET)