Museum Dhondt-Dhaenens
Het Museum Dhondt-Dhaenens (MDD) is een kunstmuseum in Deurle, een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen.
Toelichting
[bewerken | brontekst bewerken]Oorspronkelijk museum van 1967
[bewerken | brontekst bewerken]Het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens nam in 1967 het initiatief om een museumgebouw op te richten in het landelijke Deurle te midden van een villawijk naar een ontwerp van architect Erik Van Biervliet. In dit museum ontsluiten zij hun sinds 1920 verzamelde private collectie beeldende kunstwerken van voornamelijk Vlaamse kunstenaars.
De vaste collectie bevat werken van onder meer James Ensor, Gustave De Smet, Henri Evenepoel, Leon De Smet, Valerius De Saedeleer, Constant Permeke, Albert Servaes, Frits Van den Berghe en Gustave van de Woestijne. Hedendaagse kunstenaars kregen er ook een plaats. Er zijn werken te zien van David Tremlett, Marthe Wéry, Richard Venlet, Marcel Maeyer, Joëlle Tuerlinckx, Koen Theys en Raoul De Keyser. Fenster, een werk van de Duitse kunstenares Isa Genzken, is een blikvanger in de tuin.
Tijdelijke tentoonstellingen met werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland vinden er plaats, samen met lezingen, concerten, lessenreeksen en het kinderatelier. De vaste collectie is niet toegankelijk als er tijdelijke tentoonstellingen worden georganiseerd. Rondleidingen door gidsen zitten eveneens in het aanbod.
The Wunderkammer Residence
[bewerken | brontekst bewerken]In 2018 werd het museum uitgebreid met een Wunderkammer, gelegen in de Villa Meander vlak langs het oorspronkelijk museumgebouw. Beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck vormde de voormalige villa om tot een Gesamtkunstwerk met integratie van de persoonlijke bibliotheek van Jan Hoet, voormalig directeur van het SMAK. De Wunderkammer biedt ruimte als residentie voor kunstenaars, onderzoekers en curatoren en beoogt alzo dialoog, reflectie en onderzoek te stimuleren.
Naast de installatie op de abdijsite van Herkenrode in Hasselt en het Towada Art Centre in Japan is deze Wunderkammer het derde permanente werk van Hans Op de Beeck.
Geplande uitbreiding
[bewerken | brontekst bewerken]Het is de bedoeling het bestaande museum aan de linkerzijde uit te breiden met een nieuwe vleugel naar een ontwerp van architect Robbrecht & Daem. Dit initiatief stuit op verzet van de omliggende villabewoners. Na klachten van de omgeving weigerde de gemeente tot tweemaal toe een bouwvergunning af te leveren; de opdrachtgever ging in beroep bij de Bestendige Deputatie.[1]
Galerij
[bewerken | brontekst bewerken]-
Vissers aan de Leie (1923) van Frits Van den Berghe
-
De dochter van Henri Matisse van Henri Evenepoel
-
Man met de pelsen muts van Jacob Smits
-
De voddenrapers (1914) van Eugène Laermans
-
Da Daken (1923) van Charles-René Callewaert
Referenties
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ Geert Van der Speeten, Museum als stoorzender aan de Leie, in:De Standaard, 31 augustus 2018.