Naar inhoud springen

Milmort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Milmort
Deelgemeente in België Vlag van België
Milmort (België)
Milmort
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Herstal
Fusie 1977
Coördinaten 50° 41′ NB, 5° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,51 km²
Inwoners
(1/1/2020)
2.502
(714 inw./km²)
Overig
Postcode 4041
NIS-code 62051(D)
Oude NIS-code 62071
Detailkaart
Milmort (Luik)
Milmort
Portaal  Portaalicoon   België

Milmort (Waals: Mérmwète) is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van Herstal. Milmort ligt ten noordwesten van het centrum van Herstal.

Centrum met de Sint-Hubertuskerk

De volksmond spreekt van een veldslag waarbij duizend doden (mille morts) zouden zijn gevallen. De werkelijke oorsprong van de naam is vermoedelijk een verbastering van het latijn: matermortua (dode zee, ofwel moeras).

De Romeinse heerbaan Chaussée Brunehaut loopt in het zuiden van het grondgebied van Milmort. Deze is echter onderbroken door een bedrijventerrein.

Bij de onafhankelijkheid van België inventariseerde geograaf Philippe Vandermaelen in dit dorp 100 landelijke woningen, zeven hoeves, 51 hutten, een kerk, een stroopfabriek, een vorkenfabriek en een school. Er waren 868 inwoners. Het inventaris omvat verder details over de natuurlijke omgeving, bodems, landbouwproductie en veestapel. Ook het wegennetwerk van toen is beschreven. De omschrijving door Vandermaelen geeft een interessante inkijk in het dagelijkse leven rond 1830.[1]

Milmort maakt sinds de grote gemeentelijke herindeling van 1977 deel uit van de gemeente Herstal.

Demografische ontwikkeling

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen, 1976= inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden

[bewerken | brontekst bewerken]
  • De Sint-Hubertuskerk van 1904.
  • De watertoren, een betonnen bouwwerk van 1976, dat 42 meter hoog is.

Natuur en landschap

[bewerken | brontekst bewerken]

Milmort ligt op een hoogte van ongeveer 150 meter (132-185 meter), maar het terrein daalt in oostelijke richting af naar de Maas. De streek staat bekend als Laag-Haspengouw. In voorhistorische tijden bereikte de Maas dit plateau en zette er grind af.

Van 1879 tot 1962 was hier de steenkoolmijn van de Société anonyme des Charbonnages d'Abhooz et Bonne-Foi Hareng actief. Slechts enkele muurresten en een toegedekte oude schacht getuigen nog van deze activiteit.

Naast tal van autowegen en een spoorlijn, wordt Milmort tegenwoordig voor driekwart deel omsloten door het bedrijventerrein Parc Industriel des Hauts-Sarts, dat ook deels het terrein van de voormalige steenkoolmijn omvat.

Verkeer en vervoer

[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp ligt midden in de driehoek gevormd door de snelweg A13/Europese weg 313, A3/E25 en A601. Langs spoorlijn 34 staat het Station Milmort. Deze spoorweg bediende vroeger ook de steenkoolmijn.

In Milmort speelde tot begin 21ste eeuw voetbalclub Milmort FC. Milmort FC was een van de oudere clubs van het land en speelde in haar bestaan 14 jaar in de nationale reeksen. In 2010 verdween de club echter.

Nabijgelegen kernen

[bewerken | brontekst bewerken]

Hermée, Liers, Vottem, Herstal

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Milmort van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.