Naar inhoud springen

Mattias De Vuyst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mattias De Vuyst (Gent, 24 maart 1990) is een Belgisch bestuurder en politicus voor Open Vld.[1][2] Hij groeide op in de volksbuurt Brugse Poort-Rooigem. Sinds 2019 zetelt hij voor Open Vld in het Bestuursorgaan van Farys TMVS[3] en neemt de functie van ondervoorzitter van het Bestuursorgaan van Regent, de Gentse Energiecentrale, op.[4]

Voorheen werkte hij te Brussel (stad) voor de liberale partij[5], en onder andere voor Emmily Talpe, Mercedes Van Volcem en Ann Soete in het Vlaams Parlement.

Politieke loopbaan

[bewerken | brontekst bewerken]

Jongerenengagement

[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2004 tot 2006 zat Mattias De Vuyst in het scholierenparlement voor het Sint-Paulusinstituut in Gent. Erna studeerde hij de Master Sociologie aan de Universiteit Gent. Daar kwam hij in contact met het LVSV, waar hij gedurende zijn studententijd actief was in het bestuur. Momenteel is hij er erelid.[6] Hij schreef een dissertatie over jongeren en liberalisme.

Het duurde tot 2015 alvorens De Vuyst zich lid zou maken van een politieke partij. In 2015 sloot hij zich aan bij Jong VLD Gent en Open Vld. Datzelfde jaar geraakte De Vuyst rechtstreeks verkozen in het nationaal bestuur van Jong VLD voor de Kieskring Oost-Vlaanderen[7]. Een jaar later, in 2016, tijdens de provinciale verkiezingen werd hij verkozen tot provinciaal voorzitter van Jong VLD Oost–Vlaanderen.

Gemeenteraadslid Gent

[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezing in 2018

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 was De Vuyst kandidaat-gemeenteraadslid in Gent op de achttiende plaats van de Gentse Open Vld[8], met als lijsttrekker toenmalig kandidaat-burgemeester Mathias De Clercq. De Vuyst behaalde 1048 stemmen en werd hierdoor verkozen als gemeenteraadslid en zetelt sindsdien in de Gentse gemeenteraad[9][10].

Sinds 2018 zette hij zijn bestuursactiviteiten bij Jong VLD stop in functie van zijn lokaal mandaat, maar blijft wel lid van de Gentse jongerenafdeling van Open Vld.

Tijdens de interne verkiezingen van Open Vld Gent in oktober 2019 werd De Vuyst verkozen tot het lokale partijbestuur[11].

Mattias De Vuyst hield, samen met Guy Verhofstadt, Christophe Peeters en Carl Dedecker een strategische plaspauze in de gemeenteraadszitting van januari 2020 waardoor hij niet kon stemmen voor de goedkeuring van de toekenning van extra subsidies voor religieuze festiviteiten[12][13].

In de gemeenteraadszitting van 24 januari 2022 heeft de De Vuyst zich bewust niet uitgesproken over het hoofddoekenverbod. Hij deed dit door voor dit punt niet te stemmen en wijtte dit aanvankelijk aan een "computerpanne"[14]. De Vuyst stelde later dat 'hij niet in staat was een grondig oordeel te vellen over dit fundamentele ethische punt. Dit omdat hij op dat moment niet de academische kennis had zich ten gronde te kunnen uitspreken.' [15]

De fractieleider van de Open Vld-fractie in de gemeenteraad, Stephanie D'Hose, noemde deze actie van De Vuyst een "onherstelbare vertrouwensbreuk met de collega’s binnen de fractie"[16][17]. De Vuyst werd vervolgens uit de Gentse Open Vld-fractie gezet[18]. Hij zetelt sindsdien als onafhankelijk gemeenteraadslid[19].

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 was hij geen kandidaat meer op een lokale lijst.

De Vuyst heeft tevens diverse opiniestukken geschreven over vrijzinnigheid, Liberalisme en de (on)zin van het links-rechtsdenken[20], waaronder voor Knack, Newsmonkey, Neohumanisme, Rechtuit, De Tijd en Doorbraak.[21][22][23][24] De Vuyst is een fervent voorstander van de scheiding tussen Kerk en Staat, maar wordt traditioneel onder de progressieve vleugel geplaatst. De Vuyst zelf breekt een lans om geen opdeling te maken tussen het klassiek en het sociaal liberalisme, aangezien de meritocratische principes van het liberalisme inherent een sociale component omvatten.