Naar inhoud springen

Jerry van Rooyen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jerry van Rooyen
van Rooyen (1975)
van Rooyen (1975)
Algemene informatie
Volledige naam Gerard Gijsbertus Jacobus van Rooijen
Geboren Den Haag, 31 december 1928
Geboorteplaats Den HaagBewerken op Wikidata
Overleden Goor, 14 september 2009
Overlijdensplaats Hof van TwenteBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep componist, arrangeur, muzikant
Instrument(en) trompet
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jerry van Rooyen geboren als Gerard Gijsbertus Jacobus van Rooijen (Den Haag, 31 december 1928Goor, 14 september 2009) was een Nederlandse trompettist, arrangeur, orkestleider en componist.

Jerry van Rooyen studeerde van 1947 tot 1950 trompet aan het conservatorium van Den Haag. Tijdens een studentenuitwisseling raakten hij en zijn broer Ack van Rooyen in de ban van de jazzscene in New York. Daardoor ontpopten ze zich als wegbereiders voor de moderne jazz in Nederland.

In 1955 traden ze beiden als trompettist toe tot radio-orkest The Ramblers, waarvoor Van Rooyen ook ging arrangeren. Hij ontwikkelde zich als arrangeur en componist toen hij als trompettist problemen kreeg met zijn mondaanzet of embouchure.

In zijn lange muzikale carrière werkte hij met beroemdheden als Marlène Dietrich, Quincy Jones, Stan Getz, Max Roach en Michel Legrand. Hij leidde verscheidene bigbands in Parijs, Berlijn (Sender Freies Berlin, vanaf 1965), Keulen (WDR Big Band, 1985-1995). Vanaf 1983 was hij orkestleider bij het Dutch Jazz Orchestra, dat onder meer werken van Billy Strayhorn speelde. In Hilversum was hij gastdirigent en gastarrangeur bij het Metropole Orkest. Vanaf 1988 werd hij daar met onder meer Harry van Hoof invaller voor de jong gestorven orkestleider Rogier van Otterloo.[1] Hij schreef honderden arrangementen en composities voor al deze jazzorkesten.

Olympische Spelen

[bewerken | brontekst bewerken]

In 1972 was hij een van de drie componisten van de openingsmuziek van de Olympische Spelen in München.

Van Rooyen schreef vanaf het midden van de jaren zestig muziek voor horror- en spionagefilms in het B-genre, waaronder de film Wie kurz ist die zeit zu lieben (1970)[2] van de filmregisseur Pier Caminnecci. In de jaren negentig verscheen een cd met een selectie van deze filmmuziek.

Jerry van Rooyen Award

[bewerken | brontekst bewerken]

Het jazzfestival in Maastricht reikt ieder jaar een naar Van Rooyen vernoemde award uit "aan een persoon, groep of beweging die uitzonderlijk bijdraagt aan de verrijking van de jazzcultuur in onze regio".[3]

  • At 250 Miles Per Hour, 1997
  • Dutch Jazz Giants volume 2 (Jerry van Rooijen Jazz Orchestra), 1999
  • On Scene With Dutch Jazz, Timeless, 2000
  • The Charm of You
[bewerken | brontekst bewerken]