Naar inhoud springen

Ivrea-zone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een artikel over de geologie van de Alpen. Voor het hoofdartikel zie geologie van de Alpen.
Geologie van de Alpen
Weisshorn
Weisshorn
Tektonische indeling
Molassebekken
Helvetische Zone
Penninische Dekbladen
Austroalpiene Dekbladen
Zuidelijke Alpen
Geologische structuren
Aarmassief · Dent Blanche-nappe · Engadin-venster · Hohe Tauern-venster · Periadriatische lijn · Ivrea-zone · Lepontin dome · Rhône-Simplonlijn · Sesia-zone
Paleogeografische gebieden
Valais-oceaan
Briançonnais microcontinent
Piëmont-Liguriëbekken
Apulische of Adriatische plaat
Portaal  Portaalicoon  Geologie

De Ivrea-zone is een tektonisch terrein in de westelijke Italiaanse Alpen, dat bestaat uit gesteenten uit de onderkorst afkomstig van de (vroegere) Adriatische plaat.

De Ivrea-zone wordt ingedeeld bij de Zuidelijke Alpen. Voor het grootste gedeelte bestaat de Ivrea-zone uit sedimenten, waaronder kalksteen (gemetamorfoseerd tot marmer), die zijn gemetamorfoseerd in de granuliet-facies door mafische intrusies. Dit soort gesteentes zijn afkomstig uit de onderste delen van de korst, en bij de vorming van de Alpen omhoog gekomen. In feite is de bovenkant van de korst in de Ivrea-zone verdwenen, waardoor de zone een kijkje geeft in de onderste delen van de aardkorst.

Geofysisch onderzoek heeft uitgewezen dat onder de Ivrea-zone de mantel erg hoog komt. Sommige geologen denken dat de overgang van pyroxenieten naar lherzolieten, zoals die (onder andere) in de Ivrea-zone wordt gevonden, in feite de oorzaak is voor de Mohorovičić-discontinuïteit (de Moho). De Moho is voor seismologen de overgang tussen de korst en de mantel.