Naar inhoud springen

Globigerina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Globigerina
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden-Jura tot recent
Globigerina bulloides
Taxonomische indeling
Rijk:Chromista
Stam:Retaria
Infrastam:Foraminifera
Klasse:Globothalamea
Orde:Rotaliida
Onderorde:Globigerinina
Superfamilie:Globigerinoidea
Familie:Globigerinidae
Onderfamilie:Globigerininae
Geslacht
Globigerina
d'Orbigny, 1826
Globigerina bulloides
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Globigerina op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Globigerina[1][2][3][4][5] (/ ɡloʊˌbɪdʒəˈraɪnə /) is een geslacht van planktonische Foraminifera uit de orde Rotaliida. Het heeft 's werelds oceanen bevolkt sinds het Midden-Jura.

Globigerina heeft een bolvormige, trochospiraal gewikkelde schaal, die bestaat uit bolvormige tot eivormige, maar niet radiaal langwerpige kamers, die snel groter worden als ze worden toegevoegd, meestal met slechts drie tot vijf in de laatste krans. De schaalwand (of schaal) is kalkachtig, geperforeerd, met cilindrische poriën. Tijdens het leven heeft het oppervlak talloze lange slanke stekels die zijn gebroken op dode of fossiele schelpen, de korte botte overblijfselen resulteren in een borstelig oppervlak. De opening heeft een hoge navelstrengboog die kan worden begrensd door een oneffen rand of smalle lip. Geen secundaire openingen.

Globigerina slijk

[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgestrekte delen van de oceaanbodem zijn bedekt met Globigerina-slijk, gedomineerd door de foraminiferische schelpen van Globigerina en andere Globigerinina. De naam werd oorspronkelijk toegepast op modder verzameld uit de bodem van de Atlantische Oceaan bij het plannen van de locatie van de eerste transatlantische telegraafkabels en bestond voornamelijk uit de schalen van Globigerina bulloides[6].