Naar inhoud springen

EV5 Via Romea Francigena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
EV 5
Via Romea Francigena
Via Romea Francigena
Via Romea Francigena
Via Romea Francigena
Landen Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië
Lengte 3250 km
Begin Canterbury
Einde Brindisi
EuroVelo
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Toerisme
Traject
fSTR van/naar: EV12
fHST Canterbury
fHST Dover
fZOLL Grens Verenigd Koninkrijk - Frankrijk
fABZglr EV4 - EV12 - Calais
fHST Rijsel
fHST Leers
fZOLL Grens Frankrijk - België
fHST Leers-Nord
fHST Brussel
fKRZ EV3 - EV19 - Namen
fABZgr EV19 - Dinant
fHST Martelange
fZOLL Grens België - Luxemburg
fHST Wolwelange
fHST Luxemburg
fHST Schengen
fZOLL Grens Luxemburg (land) - Duitsland
fHST Perl
fHST Saarbrücken
fZOLL Grens Duitsland - Frankrijk
fHST Grosbliederstroff
fABZglr EV15 - Straatsburg
fKRZ EV6 - Mulhouse
fHST Saint-Louis
fZOLL Grens Frankrijk - Zwitserland
fKRZ EV6 - EV15 - Bazel
fABZglr EV15 - EV17 - Andermatt
fHST Chiasso
fZOLL Grens Zwitserland - Italië
fHST Como
fABZg+r EV8 - Pavia
fABZgl EV8 - Piacenza
fKRZ EV7 - Rome
fHST Brindisi
fSTR van/naar: EV8 in Vlorë (Griekenland)

Via Romea Francigena is een geheel bewegwijzerde fietsroute van zo'n 3250 kilometer lang. De route maakt deel uit van het EuroVelo netwerk van de European Cyclists' Federation, en is opgezet met financiering vanuit een Interreg-programma van de Europese Unie. Het type bewegwijzering verschilt van land tot land omdat gebruik wordt gemaakt van nationale netten van lange-afstandsfietsroutes.

Routebeschrijving

[bewerken | brontekst bewerken]

Per land zijn de belangrijkste steden die doorkruist worden:

Land Belangrijkste steden

(kruising met andere EuroVelo)

Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Canterbury (EV12), Dover
Vlag van Frankrijk Frankrijk Calais (EV4, EV12), Saint-Omar, Lens, Rijsel
Vlag van België België Ronse, Geraardsbergen, Halle, Brussel, Wavre, Namen (EV3, EV19), Dinant (EV19), Ciney, Marche-en-Famenne, Bastogne
Vlag van Luxemburg Luxemburg Luxemburg
Vlag van Duitsland Duitsland Saarlouis, Saarbrücken
Vlag van Frankrijk Frankrijk Sarrebourg, Straatsburg (EV15), Sélestat, Colmar, Mulhouse (EV6, EV15)
Vlag van Zwitserland Zwitserland Bazel (EV6, EV15), Lüzern, Andermatt (EV15, EV17), Bellinzona, Chiasso
Vlag van Italië Italië Como, Milaan, Pavia (EV8), Piacenza (EV8), Lucca, Siena, Viterbo, Rome (EV7), Benevento, Matera, Brindisi

De route volgt een oude pelgrimsroute van Engeland naar Rome. Pelgrims trokken vanuit hier ook door naar Jeruzalem via de haven van Brindisi, via de oude Via Appia.

De totale afstand bedraagt 3.250 kilometer. Onderweg zijn er veel bezienswaardigheden en de route doet de steden met Europese instellingen aan (Brussel, Luxemburg en Straatsburg). Voor gidsen en toelichtingen moet gebruikgemaakt worden van het materiaal dat per land beschikbaar is. In sommige gevallen kan dat er toe leiden dat het alleen beschikbaar is in de taal van dat land.

Verenigd Koninkrijk

[bewerken | brontekst bewerken]

De route start in Canterbury in het Verenigd Koninkrijk. Hier kan de EV12 Noordzeefietsroute vervolgd worden naar het noorden. Canterburry is bekend om zijn kathedraal. Door Kent gaat de route naar de kust bij Dover met de krijtrotsen en Dover Castle. Hier wordt met het veer het Nauw van Calais overgestoken. In het Engelse deel loopt de route parallel met de EV12 Noordzeefietsroute.

In Calais kan worden aangesloten op de EV4 Midden-Europaroute (naar het zuiden en naar het noorden) langs de kust. Het deel richting het noorden loopt parallel met de EV12 Noordzeefietsroute. De route gaat over de Mont Watten en door Saint-Omar. Tussen Aire-sur-la-Lys en Saint-Venant volgt de route de Leie. Na Lens volgt Rijsel en niet veel later de Belgische grens in Leers.

In Leers-Nord wordt de grens overgestoken via de RAVeL Spierekanaal tot Spiere-Helkijn. Tussen Spiere-Helkijn en Escanaffles en tussen Ellezelles en Lessen loopt de route parallel met de bewegwijzerde Wapitour. De route loopt tussen Vlaamse Ardennen en Pays des Collines en volgt vanaf Lessen de Dender. Tussen Vollezele en Lot loopt de route parallel met de LF Vlaanderenroute en de LF Heuvelroute.

Tussen Terhulpen en Waver loopt de route parallel met de RAVeL W2 (La Véloroute de la Bière). En tussen Namen en Dinant met de EV19 en de RAVeL W5 (D'une vallée à l'autre) langs de Maas. Vanaf Dinant tot Ciney wordt de RAVeL W8 (Entre Fagnes et Famenne) gevolgd. In Namen kan ook worden aangesloten op de EV3.

Tussen Hotton en Sainte-Ode loopt de route parallel met de RAVeL W7 (Sur la Route des Ardennes) en tussen Bastogne en Martelange met RAVeL W9 (La Véloroute Grandeur Nature). Na het doorkruisen van de Ardennen wordt in Martelange de grens met Luxemburg overgestoken.

Vanaf Wolwelange tot Schengen loopt de route parallel mee over de landelijke fietsroutes PC18, PC17, PC12, PC13, PC1, PC11 en PC7. In de route is de stad Luxemburg opgenomen. Tussen Remich en Schengen loopt de route een klein deel parallel met de Moselradweg.

Vanaf Perl tot Saarbrücken voert de route door Duitsland en volgt hierbij de Saar-Radweg.

Vanaf Grosbliederstroff tot Saint-Louis voert de route voor de 2e maal door Frankrijk. In Straatsburg kan worden aangesloten op de EV15. De route gaat door de steden Sélestat en Colmar. In Mulhouse kruist de route de EV6 Atlantische kust naar de Zwarte Zee.

In Bazel kruist de route de EV6 Atlantische kust naar de Zwarte Zee en de EV15 Rijnroute. Vanaf Bazel tot Chiasso loopt de route over de nationale route 3 'Nord-Süd-Route' van VeloSchweiz. De route voert langs het Vierwoudstrekenmeer, over de Gotthardpas en langs het Meer van Lugano. In Chiasso wordt de grens met Italië overgestoken.

De route voert door Como en langs het Comomeer. Tot Brindisi worden steden aangedaan als Milaan, Rome en Siena. Tussen Pavia en Piacenza loopt de route parallel met de EV8 Middellandse Zeeroute. In Brindisi kan middels veerboot worden aangesloten op de EV8 Middellandse Zeeroute in het Griekse Vlorë. In Rome kruist de route de EV7 Route van de Zon.

Het Belgische deel van EuroVelo 5 Via Francigena werd in 2023 op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2023.[1]

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie EuroVelo 5 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.