Naar inhoud springen

A Nightmare on Elm Street (2010)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A Nightmare on Elm Street
A Nightmare on Elm Street
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Never Sleep Again.
Regie Samuel Bayer
Producent Michael Bay
Andrew Form
Bradley Fuller
Scenario Karakters
Wes Craven
Verhaal
Wesley Strick
Scenario
Wesley Strick
Eric Heisserer
Hoofdrollen Jackie Earle Haley
Rooney Mara
Kyle Gallner
Katie Cassidy
Thomas Dekker
Muziek Steve Jablonsky
Montage Glen Scantlebury
Cinema­tografie Jeff Cutter
Distributie New Line Cinema
Première Vlag van Verenigde Staten 30 april 2010
Vlag van België 12 mei 2010
Vlag van Nederland 20 mei 2010
Genre horror
Speelduur 95 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 35 miljoen
Opbrengst US$ 116 miljoen
Gewonnen prijzen 2
Overige nominaties 9
Kijkwijzer AngstGeweldGrof taalgebruik
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

A Nightmare on Elm Street is een Amerikaanse horrorfilm uit 2010 onder regie van Samuel Bayer. De productie is een remake van de gelijknamige film uit 1984, maar verhaaltechnisch geen exacte hervertelling. Het is het negende deel uit de filmreeks en het eerste waarin de rol van Freddy Krueger niet door Robert Englund wordt gespeeld. Zijn plaats in de remake is ingenomen door Jackie Earle Haley. De remake spitst zich meer dan tevoren toe op de voorgeschiedenis en het ontstaan van Krueger.

De meningen over de 'nieuwe' A Nightmare on Elm Street waren erg verdeeld. Enerzijds kreeg de film in 2011 een People's Choice Award voor horrorfilm van het jaar en anderzijds juist een Fangoria Chainsaw Award voor slechtste horrorfilm van het jaar.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De zwaarvermoeide Dean Russell spreekt af met zijn vriendin Chris Fowles in het cafetaria waar Nancy Holbrook als serveerster werkt. Nancy's onuitgesproken aanbidder Quentin Smith en zijn vriend Jesse Braun zitten er aan een ander tafeltje. Ze vertrekken wanneer Chris binnenkomt, want zij is Jesses ex-vriendin en hij wil haar niet met een ander zien. Dean vertelt zijn Chris dat hij met opzet al drie dagen niet geslapen heeft. Hij zegt dat als hij in slaap valt, hij zal worden vermoord door een man bedekt met brandwonden en met scheermessen aan zijn handen die in zijn dromen woont. Chris denkt dat Dean aan het doordraaien is, maar als ze even van het tafeltje wegloopt, valt Dean in slaap. Wanneer ze terugkomt, ziet ze Dean met een mes zijn eigen keel doorsnijden. Hij heeft zijn ogen dicht en het is alsof zijn hand door een onzichtbaar iemand gedwongen wordt. Op Deans begrafenis ziet Chris een foto waarop zij en Dean als vijfjarigen staan. Zij weet alleen niet beter dan dat Dean en zij elkaar op de middelbare school voor het eerst zagen. Haar moeder ontwijkt het onderwerp.

Chris begint vervolgens van een man te dromen, die dezelfde moet zijn als de man over wie Dean het had. Niet alleen zij, maar ook Quentin, Jesse en Nancy blijken recentelijk nachtmerries over hem te hebben gekregen. Ze beginnen te beseffen dat in slaap vallen levensgevaarlijk is, want iedere verwonding die de moordenaar uit hun dromen ze in hun slaap toebrengt, manifesteert zich ook in de realiteit. Wie in zijn nachtmerries vermoord wordt, sterft echt. Wakker blijven wordt naarmate de uren verstrijken alleen steeds moeilijker en na zeventig uur zetten er sowieso microslaapjes in. Wat echt is en wat droom, wordt dan moeilijk te onderscheiden.

Nancy raakt er steeds meer van overtuigd dat er een verband bestaat tussen haar en haar vrienden dat verder teruggaat dan de middelbare school, waarvan ze allemaal dachten dat ze elkaar daar leerden kennen. Samen met Quentin vindt ze een foto waaruit blijkt dat ze allemaal op dezelfde kleuterschool zaten. Daar werkte een onderhoudsman die gek was met de kinderen, Fred Krueger. Na verloop van tijd kwamen verschillende kinderen soms thuis met verwondingen. Ze vertelden hun ouders dat Krueger dat deed als hij ze meenam naar zijn 'geheime tunnel'. Die tunnel werd nooit gevonden, maar een menigte woedende ouders wilde Krueger lynchen en achtervolgde hem tot hij zichzelf opsloot in de ketelruimte van de kleuterschool. Hij barricadeerde de deuren, zodat zijn achtervolgers hem niet te pakken konden krijgen. Quentins vader Alan Smith gooide daarop een brandend vat benzine naar binnen. Krueger verbrandde levend. De kinderen vergaten hem naarmate de jaren verstreken. Hun ouders maakten een afspraak om zijn naam nooit meer te noemen.

De droom-Krueger kan alleen bestaan wanneer iemand zich hem herinnert en aan hem denkt. Toen Dean aan Chris vertelde waarover hij droomde en stierf, begonnen de herinneringen aan Krueger bij haar boven te komen en via via ook bij haar vrienden. Hoe meer ze zich herinneren, hoe krachtiger hij wordt en hij wil wraak op de voormalige kinderen van indertijd. Nancy komt er op internet achter dat het grootste gedeelte van hun voormalige kleuterklas al onder verdachte omstandigheden is omgekomen en dat zij de laatsten zijn die Krueger nog niet te pakken heeft gekregen.

Verschillen met het origineel

[bewerken | brontekst bewerken]
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
  • Hoofdpersonages Rod Lane, Tina Gray en Glen Lantz uit het origineel zijn niet aanwezig in de remake, maar vervangen door Dean Russell, Chris Fowles, Jesse Braun en Quentin Smith.
  • In het origineel was Krueger als mens een veroordeeld meervoudig kindermoordenaar die vrijkwam door een vormfout voor hij werd vermoord. In de remake is hij een kindermisbruiker waarvan de schuld niet vaststaat op het moment dat woedende ouders hem ombrengen.
  • In het origineel neemt Nancy de hoed van Freddy vanuit de droomwereld mee naar de realiteit. In de remake is dat een stuk van zijn trui.
  • In het origineel heeft Nancy een vriendje, Glen Lantz. In de remake is ze een sociaal buitenbeentje met een bewonderaar wiens interesse nog niet concreet is geworden.
  • Nancy heeft in het origineel de achternaam Thompson, in de remake Holbrook. De naam van Nancy's moeder was in het origineel Marge, in de remake Gwen.