Naar inhoud springen

Aéroport de Paris-Orly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Parijs-Orly
Aéroport de Paris-Orly
Logo
De verkeerstoren
De verkeerstoren
IATA: ORYICAO: LFPO
Algemene informatie
Type Publiek
Eigenaar Aéroports de Paris
Plaats Parijs
Hoogte 89 m
Coördinaten 48° 43′ NB, 2° 23′ OL
Website http://www.aeroportsdeparis.fr/
Locatie in Frankrijk
Aéroport de Paris-Orly (Frankrijk)
Aéroport de Paris-Orly
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
06/24 3650 m Asfalt
07/25 3320 m Beton
02/20 2400 m Beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Diagram van de luchthaven Orly

Luchthaven Parijs-Orly (Frans: Aéroport de Paris-Orly) (IATA: ORY, ICAO: LFPO), gelegen in Orly, 14 km ten zuiden van Parijs, wordt naast internationaal vliegverkeer gebruikt voor Franse binnenlandse vluchten en door chartermaatschappijen. De luchthaven maakt onderdeel uit van het beursgenoteerde Aéroports de Paris.

De luchthaven heeft twee terminals, een westelijke en een zuidelijke. Een eerder bestaande noordelijke terminal is in de jaren 70 afgebroken.

Oorspronkelijk bekend als Villeneuve-Orly Airport, werd het vliegveld in de banlieue ten zuiden van Parijs in 1932 geopend als een tweede luchthaven naast Le Bourget.

Ongelukken en aanvallen

[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 juni 1962 stortte kort na vertrek een door Air France gecharterde Boeing 707 neer, met bestemming Atlanta. Daarbij stierven 130 van de 132 inzittenden.

Ook werd de luchthaven al tweemaal opgeschrikt door (herhaaldelijk mislukte) aanslagen. Bij de tweede aanslag, op 15 juli 1983, werd het kantoor van Turkish Airlines opgeblazen. Hierbij vielen acht doden (twee Turken, vier Fransen, een Amerikaan en een Zweed) en 63 gewonden. Deze aanslag werd gepleegd door de Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia.

Op 18 maart 2017 wist een man het dienstwapen van een op de luchthaven dienstdoende militair te bemachtigen. Toen hij hiermee wegrende, werd hij door collega's van deze militair doodgeschoten. Hierop werd de luchthaven ontruimd en volledig doorzocht door een antiterrorisme-eenheid.[1]

Bereikbaarheid

[bewerken | brontekst bewerken]

Luchthaven Orly is verbonden met de A6.

Met het openbaar vervoer kan op meerdere manieren Parijs bereikt worden:


Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.


Culturele referenties

[bewerken | brontekst bewerken]

Gilbert Bécaud heeft het vliegveld bezongen in Dimanche à Orly (1963), een vrolijk liedje over de middenklasse die op zondagmiddag naar de vliegtuigen kwam kijken. Jacques Brel reageerde daarop in 1977 met een inktzwart chanson onder de titel Orly.

[bewerken | brontekst bewerken]
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Aéroport Paris-Orly op Wikimedia Commons.