Naar inhoud springen

PEC Zwolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RamonP (overleg | bijdragen) op 9 mrt 2015 om 17:10. (→‎Voorzitters)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
PEC Zwolle
IJsseldeltastadion
Naam Prins Hendrik
Ende Desespereert Nimmer
Combinatie Zwolle
Bijnaam Blauwvingers
Opgericht 12 juni 1910
Stadion IJsseldeltastadion
Capaciteit 12.500
Algemeen directeur Vlag van Nederland Adriaan Visser
Technisch directeur Vlag van Nederland Gerard Nijkamp
Trainer Vlag van Nederland Ron Jans
Assistent Vlag van Nederland Gert Peter de Gunst
Vlag van Nederland René Hake
(Hoofd)sponsor Voorkant shirt:
Trustbrix
Achterkant shirt:
Molecaten, Firezone en Oldenhof
Broek:
Zwolle Marketing
Begroting € 10,4 miljoen
Competitie Vlag van Nederland Eredivisie
Vlag van Nederland KNVB beker
Vlag van Nederland Johan Cruijff Schaal
Vlag van Europa UEFA Europa League
Prijzen KNVB beker (1)
Johan Cruijff Schaal (1)
Website Officiële website
Thuis
Uit
Geldig voor 2014/15
Icoontje huidige resultaten PEC Zwolle in het seizoen 2014/15
Icoontje historische resultaten PEC Zwolle in het seizoen 2013/14
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

PEC Zwolle is een Nederlandse profvoetbalclub uit het Overijsselse Zwolle. De club werd in 1910 opgericht als PEC. Sinds het seizoen 2012/13 komt de club uit in de Eredivisie; het seizoen ervoor werd het kampioenschap in de Eerste divisie gevierd. Ron Jans is de huidige hoofdtrainer; hij wordt bijgestaan door Gert Peter de Gunst en René Hake. De thuisbasis van de voetbalclub is het IJsseldeltastadion. Vanaf het seizoen 2010/11 heeft PEC Zwolle ook een vrouwenelftal. Het team speelt in de Women's BeNe League.

Historie

Naam

De naam van PEC Zwolle is verscheidene keren gewijzigd.

Jaar Naamsverandering
1904 Ontstaan van voetbalclub Ende Desespereert Nimmer (EDN) in Assendorp
1906 Ontstaan van voetbalclub Prins Hendrik (PH)
1910 Fusie van PH en EDN tot de PH-EDN-Combinatie (PEC)
1969 Fusie met Zwolsche Boys; naam PEC blijft behouden
1971 Naamsverandering naar PEC Zwolle
1982 Naamsverandering naar PEC Zwolle '82
1990 Faillissement van PEC Zwolle'82, oprichting FC Zwolle[1]
2012 Naamsverandering naar PEC Zwolle[2]

Geschiedenis

[3] In 1904 wordt in de Zwolse wijk Assendorp AVC, de Assendorper Voetbal Club, opgericht. Uit AVC komt Volharding voort, daaruit Sallandia en daaruit weer Ende Desespereert Nimmer. Dit laatste betekent "Wanhoop nooit".

In 1906 wordt Prins Hendrik opgericht en ze spelen op een terrein naast de theetuin Thijssen. Twee jaar later treedt PH toe tot de bond, de NVB. De club Ende Desespereert Nimmer promoveert in 1910 naar de NVB. PH bungelt steevast onderaan de ranglijst, terwijl EDN het beter doet. Het komt tot een fusie.

De oprichting

Op 12 juni 1910, in Hotel Koenders op de Grote Markt te Zwolle, besloten twee voetbalverenigingen te fuseren. EDN en PH fuseerden tot PEC omdat ze wisten dat zij gezamenlijk meer kans maakten om te overleven in de 2e klasse van de Nederlandse Voetbal Bond. De vereniging kreeg direct ook een atletiekafdeling. De nieuwe club, spelend op het terrein van Theetuin Thijssen (Zwolle-West), eindigde in z'n eerste seizoen op de tweede plaats in de 2e Klasse C. De eerste twee decennia van haar bestaan speelde PEC onafgebroken in de 2e Klasse. Hoogtepunt was het kampioenschap in 1917 waarmee een plaats in de promotiecompetitie werd afgedwongen, maar daarin kwam PEC niet verder dan de derde plaats.

In 1923 verhuist PEC naar Sportpark De Vrolijkheid, een terrein genoemd naar de aanpalende uitspanning aan de afslag Noord op de huidige A28 die de stad doorklieft. Een jaar later ronselt de club de complete middenlinie van Zwolsche Boys, hetgeen de gemoederen in de stad danig verhit en bijdraagt tot een ongezonde rivaliteit ter plaatse.

Op 17 juni 1928 werd de finale van de KNVB beker afgewerkt tegen RCH in Hilversum. RCH won met 2-0. In datzelfde jaar was stadgenoot Z.A.C., met de legendarische Beb Bakhuys, kampioen van Oost-Nederland geworden en het mocht aan de landelijke kampioenscompetitie deelnemen.

In 1935 verruilen PEC en Zwolsche Boys respectievelijk De Vrolijkheid en het Gemeentelijk Sportpark. Er ligt een omvangrijk omkoopschandaal aan ten grondslag waarin de verhuurder, graszoden, valse rekeningen en knoeierij met spelerscontracten en amateurbepalingen een rol spelen. Een rekening van graszoden voor De Vrolijkheid zou een dekmantel zijn geweest voor zwarte betalingen van PEC aan contractspelers. Toen de Zwolsche Boys hun intrek op de De Vrolijkheid hadden genomen, schotelde de verhuurder hen een aanzienlijke reductie op de huurprijs voor.

Begin van betaald voetbal in Zwolle

In het seizoen 1954/55 werd PEC kampioen van de 2e Klasse, waarmee promotie naar het betaalde voetbal mogelijk werd (de KNVB bood 24 clubs de gelegenheid toe te treden). Op 23 februari 1955 nam PEC het besluit om een betaald-voetbalorganisatie (BVO) te worden. PEC nam voor het eerst deel aan het betaalde voetbal in 1955/56 toen er twee hoofdklassen bestonden en drie 1e Klassen. Het seizoen daarop werd het divisie-systeem ingevoerd met een eredivisie, twee Eerste Divisies en twee Tweede Divisies. Vijftien seizoenen maakte PEC deel uit van de 2e Divisie, vooral in de middenmoot of daar net onder en menigmaal in felle strijd verwikkeld met stadgenoot Zwolsche Boys.

Rond 1957 verruilden PEC en Zwolsche Boys opnieuw hun terreinen; Zwolsche Boys speelde weer op het Gemeentelijk Sportpark en PEC was terug op De Vrolijkheid en kocht dat complex in 1960. Met datzelfde Zwolsche Boys ging het aan het eind van de jaren zestig bergafwaarts. In 1969 zag die club zich genoodzaakt om vrijwillig terug te keren naar de amateurs. PEC nam een groep spelers over van de aartsrivaal.

Na 10 jaar in Zwolle Noord te hebben gevoetbald, keerde PEC in het seizoen 1970/71 terug naar het gemeentelijk sportpark aan de Ceintuurbaan, dat werd voorzien van goede tribunes en een lichtinstallatie. De Zwolsche Boys, inmiddels amateurs, worden verbannen naar De Vrolijkheid.

Naar de Eerste Divisie

PEC werd in het seizoen 1970/71 tweede in de Tweede divisie, hetgeen rechtstreekse promotie naar de Eerste Divisie betekende. Besloten werd de plaatsnaam aan de clubnaam toe te voegen: PEC werd PEC Zwolle. PEC Zwolle speelde zeven seizoenen in de Eerste Divisie, greep in 1972/73, 1974/75 en 1976/77 een periodetitel en kwalificeerde zich daarmee voor deelname aan de nacompetitie. In 1974 splitste de atletiekafdeling zich af van de vereniging en ging als AV PEC 1910 zelfstandig verder.

In 1976/77 werd de tweede plaats behaald en bereikten de Zwollenaren voor de tweede maal in de historie de finale van de KNVB beker die ze in Nijmegen na verlenging verloren van FC Twente, 3-0. In het seizoen 1977/78 werd PEC Zwolle kampioen van de Eerste Divisie en bereikte daarmee rechtstreeks de hoogste competitie van Nederland.

Topvoetbal in Zwolle

Vanaf 1978/79 speelde PEC Zwolle tien seizoenen in de hoogste divisie met één tussenliggend seizoen in de Eerste Divisie (1985/86). Het eerste seizoen werd een uitstekende achtste plaats behaald.

Vanaf 1981 domineerde het degradatievoetbal en ontstonden ook financiële problemen. Toen een definitief faillissement dreigde, stak projectontwikkelaar Marten Eibrink een reddende hand toe. Door de schulden weg te werken, de organisatiestructuur te wijzigen en als zelfstandig ondernemer de selectiespelers onder contract te nemen, kon hij zich eigenaar van PEC Zwolle noemen en wist hij betaald voetbal voor Zwolle te behouden. Om de nieuwe start op 1 juli 1982 te symboliseren werd de club omgedoopt tot PEC Zwolle '82.

PEC Zwolle '82 was in de eerste helft van 1983/84 een heuse subtopper, maar uiteindelijk ging het minder met de ploeg. In 1984/85 leidde dat uiteindelijk tot degradatie naar de Eerste Divisie. In 1986 wist PEC Zwolle '82 onmiddellijk weer te promoveren via een tweede plaats in de competitie. Tussen 1987 en 1989 eindigde de Zwolse club steeds in of onder de middenmoot. Aan het eind van het seizoen 1988/89 bleek degradatie naar de Eerste Divisie niet meer te voorkomen.

Oprichting FC Zwolle

Het voortbestaan van de club stond eind jaren tachtig opnieuw ter discussie. In maart 1987 meldde het NOS Journaal zelfs dat eigenaar Eibrink met zijn club wilde verhuizen naar Lelystad, Almere of Assen. Zijn voortdurende onenigheid met de gemeente Zwolle deed Eibrink besluiten om zich per 1 juli 1988 terug te trekken, op een moment dat er een gezonde club stond, met een nieuw Oosterenkstadion (met Johan Cruijff-tribune). Zijn vertrek leidde tot nieuwe geldzorgen voor PEC Zwolle '82. Onder voorzitterschap van Gaston Sporre werd een reddingsoperatie uitgevoerd, die van de Zwolse club een meer professionele betaald-voetbalorganisatie moest maken. De aanpak bleek grondig en gedegen en leidde tot het definitief faillissement van PEC Zwolle '82 en de oprichting van FC Zwolle per 1 juli 1990.

In 1997 en in 1999 stootte FC Zwolle verrassend door naar de kwartfinale om de Amstelcup (voorheen KNVB beker). Gaston Sporre was in 1998 opgevolgd door Ronald van Vliet en onder zijn voorzitterschap werd de weg naar de top ingezet. De ploeg speelde fris en attractief voetbal, maar kon telkens in de nacompetitie geen promotie afdwingen.

FC Zwolle strandde vijf jaar op rij in de nacompetitie, maar wist op 26 april 2002 onder leiding van Paul Krabbe het kampioenschap in de Eerste Divisie veilig te stellen. Na een afwezigheid van dertien seizoenen keerde FC Zwolle terug naar de Eredivisie. Ondanks het succes van Krabbe werd besloten om het eredivisie-avontuur aan te gaan met een andere trainer: Peter Boeve volgde Krabbe op als hoofdtrainer.

FC Zwolle haalde in het seizoen 2002/03 een 16e plaats, waardoor nacompetitie moest worden gespeeld. In een poule met rivaal Go Ahead Eagles, FC Den Bosch en Helmond Sport kwam het op de laatste wedstrijd aan. Thuis tegen Helmond Sport werd een kwartier voor tijd een 0-1-achterstand omgebogen tot 4-1 winst, waardoor ook in het seizoen 2003/04 Eredivisie kon worden gespeeld. Dat seizoen begon dramatisch; na zeven wedstrijden had FC Zwolle slechts één punt vergaard. Peter Boeve moest dan ook al snel het veld ruimen voor de nieuwe coach Hennie Spijkerman. Pas na de winterstop (slechts 7 punten) werd de inhaalrace ingezet. Na overwinningen op sc Heerenveen en AZ stond FC Zwolle met nog één speelronde te gaan op de 16e plek. Toch ging het in de laatste ronde mis. Uit bij Feyenoord werd met 7-1 verloren, terwijl concurrenten Vitesse en FC Volendam de volle winst behaalden. FC Zwolle degradeerde naar de Eerste Divisie.

De eerste jaren na de degradatie waren niet succesvol. In het seizoen 2010/2011 was FC Zwolle dicht bij directe promotie. Rond de winterstop stond de ploeg 13 punten voor op concurrent FC Volendam en 15 punten op RKC Waalwijk. Laatstgenoemde club maakte een inhaalslag en wist de koploper in te halen. FC Zwolle werd veroordeeld tot de play-offs, maar struikelde over VVV-Venlo, de nummer 17 van de Eredivisie. FC Zwolle verloor in de finale in de thuiswedstrijd met 1-2, maar stond vijf minuten voor tijd in Venlo op dezelfde stand tegen tien man van VVV. In de 87e minuut wisten de Limburgers de 2-2 te maken. Het daaropvolgende jaar leek zich een soortgelijk doemscenario te voltrekken. Zwolle stond tien punten voor op nummer 2 FC Eindhoven, maar Sparta Rotterdam (dat rond de winterstop 13 punten achterstond) wist tot op 3 punten te naderen. Uiteindelijk werd FC Zwolle, met nog enkele wedstrijden te spelen, op vrijdag 13 april 2012 kampioen van de Jupiler League. De kampioenschaal werd uitgereikt na een 0-0 gelijkspel tegen FC Eindhoven. Doordat Sparta met 1-1 gelijkspeelde in Almere tegen Almere City FC was FC Zwolle niet meer in te halen.

PEC Zwolle

Tijdens de kampioenshuldiging van de selectie, op zaterdag 14 april 2012, werd bekendgemaakt dat FC Zwolle vanaf het seizoen 2012/2013 weer PEC Zwolle gaat heten. Het doel is om de banden met het verleden op intensieve wijze te accentueren en hierbij voort te bouwen op de roemruchte reputatie die PEC Zwolle in de jaren tachtig in de regio heeft ontwikkeld. "Het begrip dat PEC nog steeds is, spreekt in de regio meer aan dan FC. Om als club verder te groeien, dient deze volgende stap gezet te worden", aldus voorzitter Adriaan Visser.[4] Het thuistenue blijft blauw-wit, het uittenue neemt de oude, groen-witte combinatie van het voormalige PEC Zwolle over. Beide tenues worden voorzien van een extra logo, dat de nostalgische gevoelens van PEC dient te accentueren. Het clublogo blijft ongewijzigd, met als kanttekening dat het opschrift vervangen wordt van "FC Zwolle" naar "PEC Zwolle". Volgens Visser zou de structuur en beleidsvorming van de club verder niet beïnvloed worden door deze ontwikkelingen.

PEC Zwolle is in het seizoen 2012/2013 succesvoller op het hoogste niveau dan tien jaar geleden. Het seizoen begint matig; pas in de zevende speelronde boekt PEC de eerste overwinning, tegen mede-promovendus Willem II. In de 13e speelronde volgt de eerste thuiszege: 2-0 tegen NAC Breda. De rest van het seizoen verliep echter voorspoedig, met een aantal memorabele hoogtepunten zoals de 1-3 overwinning in Eindhoven tegen PSV, de 3-2-overwinning thuis tegen Feyenoord en het bereiken van de halve finale van de KNVB-Beker. PEC eindigt als elfde en weet zich dus moeiteloos te handhaven.

Door het succes in de Eredivisie en het sprankelende voetbal waarmee PEC de harten van veel voetballiefhebbers wist te veroveren, kwam de club in het vizier van veel (top)ploegen. Zo ging het succeskoppel Art Langeler en Jaap Stam respectievelijk naar PSV (hoofd jeugdopleiding) en Ajax (verdedigingstrainer). Maar met het aantrekken van hoofdtrainer Ron Jans keert een verloren zoon terug. In aanloop naar het seizoen 2013/14 kent PEC Zwolle een fantastische voorbereiding, waarin alle wedstrijden werden gewonnen (waaronder een 3-2 zege tegen Werder Bremen). PEC komt in de Eredivisie als een raket uit de startblokken. Achtereenvolgens Feyenoord (2-1), Heracles Almelo (1-3), NEC (1-5) en promovendus SC Cambuur (2-0) worden aan de zegekar gebonden. PEC bezet voor het eerst sinds 1988 de eerste plaats van de Eredivisie en breekt het record na record. Pas tegen FC Utrecht in eigen huis werden de eerste punten gemorst met een 1-1-gelijkspel.

Het grootste succes van de club volgde echter pas aan het einde van het seizoen 2013/14. In de competitie was PEC al teruggevallen naar een 9e plaats, maar de club wist de finale van de KNVB-beker te bereiken. Daarin troffen zij op 20 april 2014 in Rotterdam landskampioen Ajax, dat toen al bijna verzekerd was van een nieuwe landstitel. PEC versloeg Ajax met 5-1 door doelpunten van Ryan Thomas (2x), Guyon Fernandez (2x) en aanvoerder Bram van Polen. De club pakte zo haar eerste prijs in de 104-jarige clubhistorie. Op 3 augustus 2014 won PEC ook de Johan Cruijff Schaal door weer Ajax te verslaan met 1-0 door een doelpunt van Stefan Nijland.

Het seizoen 2014/15 begint voor PEC Zwolle opnieuw voortvarend. Na zeven speelronden heeft PEC 15 punten; even veel als koploper PSV en Ajax.

Erelijst

Competitie Winnaar Runner-up
Aantal Jaren Aantal Jaren
Nationaal
Eerste Divisie 3x 1977/78, 2001/02, 2011/12 5x 1972/73, 1976/77, 1985/86, 1999/00, 2010/11
Tweede Divisie 1x 1970/71
KNVB beker 1x 2013/14 2x 1927/28, 1976/77
Johan Cruijff Schaal 1x 2014/15
Tweede Klasse Oost 10x 1915/16, 1918/19, 1920/21, 1921/22, 1924/25, 1928/29, 1940/41, 1947/48, 1951/52, 1954/55 2x 1910/11, 1938/39

Algemeen

Complexen

IJsseldelta Stadion

Zie IJsseldeltastadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Fred Patrick Tribune (Oost)

PEC Zwolle speelt zijn thuiswedstrijden in het IJsseldeltastadion[5]. Het stadion biedt plaats aan 12.500 toeschouwers; daarmee is het na De Grolsch Veste het grootste voetbalstadion van Overijssel. Op 9 maart 2007 werd begonnen met de bouw[6][7]. Het stadion is officieel geopend op 29 augustus 2009, maar sinds het seizoen 2007/08 werd er al gespeeld tussen de bouwwerkzaamheden door. De eerste officiële wedstrijd was op 8 augustus 2008 tegen MVV. De wedstrijd eindigde in een 0–0 gelijkspel. Het eerste doelpunt werd twee weken later gemaakt in de wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden. Het doelpunt kwam op naam van Bram van Polen. Het stadion is in handen van Stadion Ontwikkeling Zwolle.

Tot 20 april 2007 werd in het Oosterenkstadion gespeeld, dat ook de thuisbasis was van PEC Zwolle.

Oosterenkstadion

Zie Oosterenkstadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het vorige stadion, het Oosterenkstadion van PEC Zwolle stond nagenoeg op dezelfde plek. Na de laatste renovatie in 1997 konden 6.865 mensen plaatsnemen in het stadion. Aan het eind van het seizoen 2006–2007 is het gesloopt.[8]

Sportpark De Vrolijkheid

Zie Sportpark De Vrolijkheid voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sportpark de Vrolijkheid is het voormalige voetbalveld van PEC Zwolle. Het veld is niet ver gelegen van het huidige stadion. In de loop der jaren is het sportpark het onderkomen geweest van PEC en Zwolsche Boys. Vanaf 1970 kreeg PEC een eigen plek aan de overzijde van de Boerendanserdijk.

Het Bleekien

Zie Het Bleekien voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Bleekien was het eerste veld waar de club PEC zijn wedstrijden speelde. Het veld was niet meer dan een gemaaid grasveld. Meer Zwolse voetbalverenigingen hebben hier hun eerste wedstrijd gespeeld.

Organisatie

De onderstaande mensen vormen het dagelijks bestuur van PEC Zwolle.[9]

Functie Naam Sinds
Stichting PEC Zwolle Houdster aandelen
Voorzitter Vlag van Nederland H. Brouwers
Lid Vlag van Nederland Marjon Roefs
Lid Vlag van Nederland Harry Been
Lid Vlag van Nederland Gerrit Jansen
Lid Vlag van Nederland Freddy Eikelboom
BV PEC Zwolle Organisatie
Algemeen directeur Vlag van Nederland Adriaan Visser 29–08–2014
Technisch directeur Vlag van Nederland Gerard Nijkamp[10] 01–07–2012
Hoofd opleidingen Vlag van Nederland Rini Coolen[11]
Technische staf
Hoofdtrainer Vlag van Nederland Ron Jans
Assistent-Trainer Vlag van Nederland René Hake
Assistent-Trainer Vlag van Nederland Gert Peter de Gunst
Keeperstrainer Vlag van Nederland Sjaak Storm
Teammanager Vlag van Nederland Isaak Teunis
Vlag van Nederland Sander Roege
Verzorger Vlag van Nederland Erwin Vloedgraven
Verzorger Vlag van Nederland Jenny Venema
Materiaalman Vlag van Nederland Jeroma Mulder
Fysiotherapeut Vlag van Nederland Arjan Louwen
Clubarts Vlag van Nederland Jos Lemmens
Clubarts Vlag van Nederland Mineke Vegter
Manueel therapeut Vlag van Nederland Johan Flier
Podotherapeut Vlag van Nederland Jurgen Nijenhuis
Fysiek- en hersteltrainer Vlag van Nederland Arie Wessels
Video-analist Vlag van Nederland Davey de Jonge
Jeugdafdeling
Trainer A1 Vlag van Nederland Albert van der Haar
Trainer B1 Vlag van Nederland Alexander Palland
Trainer B2 Vlag van Nederland Henk Brugge
Trainer C1 Vlag van Nederland Arne Slot
Trainer C2 Vlag van Nederland Nico Haak
Trainer D1 Vlag van Nederland Gerhard Wermink
Trainer D2 Vlag van Nederland Stefan Luchtenberg
Trainer E1 Vlag van Nederland Dennis Rosink
Trainer E2 Vlag van Nederland Jacco van Olst

Embleem en tenue

Embleem

Wapen van de stad

Het huidige logo is een schildvormig figuur met rechte lijnen aan zowel de bovenkant als aan de zijkanten van het logo. Bovenin staat met dikke witte hoofdletters PEC Zwolle. Onder de naam staan vier logo's van de stad Zwolle; één op elk kwartier. De kleuren zijn blauw met wit. Deze kleuren zijn terug te vinden in het shirt van PEC Zwolle. Het logo van PEC Zwolle is, op de naam na, hetzelfde als dat van FC Zwolle.

Tenue

De basiskleuren zijn altijd blauw en wit. Na verloop van tijd is de verhouding van het blauw-wit enigszins veranderd.

Overzicht van de tenues van PEC Zwolle sinds 2006
2006–2008
2008–2010
2010–

Shirtsponsoring

Periode Shirtsponsor Kledingsponsor
–1982 Geen adidas
1982–1985 Dr. Schupp
1985–1988 Supercracks
1988–1989 Cleo Hairfashion
1989–1990 Murata
1990–1992 NIC Umbro
1992–1996 Het Groene Land Hummel
1996–2003 Groene Land
2003–2005 Falabella
2005–2008 Flash Casino
2008–2009 Scheffer Groep
2009–2010 Thuis: Ronald McDonaldhuis
Uit: Stichting KiKa
2010–2011 Achmea Health Center
2011–2012 Thuis: Schildersbedrijf Porte
Uit: Huisman Bouw
2012–2013 Voorkant: Beaphar
Achterkant:Molecaten
Patrick
2013–2014 Voorkant: Vitens
Achterkant boven: Molecaten
Achterkant onder: Firezone
2014– Voorkant: Compello
Achterkant boven: Molecaten
Achterkant onder: Firezone

Mascotte

Zwolfje is de mascotte van PEC Zwolle. Zwolfje is een blauwe wolf, de clubkleur van PEC Zwolle.

Zwolfje is in 2001 begonnen als onderdeel van de kidsclub van PEC Zwolle. Al snel werd hij ook gevraagd om bij de wedstrijden aanwezig te zijn. Sindsdien is hij elke thuiswedstrijd tijdens de warming-up en de rust in het IJsseldeltastadion te zien.

Begroting

In het seizoen 2012/13 werkte PEC Zwolle met een begroting van 8,0 miljoen euro. Een stijging van 2,7 miljoen euro ten opzichte van het seizoen ervoor[12]. Dit is mede te danken aan de promotie naar de Eredivisie.

Op 26 juli 2013 meldde PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser dat PEC in het seizoen 2013–2014 met een begroting werkt van 9,0 miljoen euro. Een stijging van ruim 1 miljoen euro.

4.5
3.5
3.2
2.9
3.0
3.6
3.8
4.1
4.4
8.0
9.0
10.4
03/04 04/05 05/06 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14

Begroting van PEC Zwolle per seizoen

Eredivisie
Eerste Divisie

Bedragen in miljoenen euro's

Rivalen

Zie IJsselderby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De aartsrivaal van PEC Zwolle is Go Ahead Eagles. Dit komt doordat de clubs sterk verschillen. Go Ahead Eagles is de club van het rijke verleden, terwijl PEC Zwolle de laatste jaren iets hoger aangeschreven staat.[13] Met ingang van het seizoen 2013–2014 komen beide clubs in de Eredivisie uit. De derby tussen beide clubs wordt ook wel de "IJsselderby" genoemd.

Zie Zwolse derby voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de beginjaren van het betaald voetbal in Nederland speelde de club veelal samen met Zwolsche Boys in de Tweede divisie. Vanaf 1955 tot 1969 werd om de Zwolse eer gestreden. Zwolsche Boys was de grootste club in het begin, halverwege de jaren 60 werden de rollen omgedraaid en kwam PEC naar boven als grootste club. In 1969 viel voor Zwolsche Boys het doek als betaald voetbalclub. De club verkeerde in financiële nood en keerde noodgedwongen terug naar de amateurs.

Samenwerkingsverbanden

PEC Zwolle werkt op uiteenlopende onderdelen met andere clubs uit binnen- en buitenland samen.[14] De clubs waar PEC Zwolle op dit moment actief mee samenwerkt zijn:

Selectie en technische staf

Zie PEC Zwolle in het seizoen 2014/15 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Selectie 2014/15

Nat. Naam Competitie Beker Europees Overig Totaal Contract tot Seizoen bij
PEC Zwolle
Vorige club Debuut PEC Zwolle Wedstrijddebuut
W W W W W
Keepers
Vlag van België Kevin Begois 14 0 2 0 0 0 0 0 16 0 2016 2e Vlag van Nederland FC Den Bosch 4 augustus 2013 PEC Zwolle – Feyenoord 2–1
Vlag van Nederland Warner Hahn 22 0 4 0 0 0 0 0 26 0 Huur 1e Vlag van Nederland Feyenoord 13 september 2014 PEC Zwolle – PSV 3–1
Vlag van Nederland Boy de Jong 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 1e Vlag van Nederland Feyenoord n.v.t.
Verdedigers
Vlag van Servië Aleksandar Bjelica 3 0 1 0 0 0 0 0 4 0 2015 1e Vlag van Nederland FC Utrecht 17 januari 2015 PEC Zwolle – NAC Breda 4–1
Vlag van Nederland Joost Broerse 75 5 11 0 0 0 1 0 87 5 2015 3e Vlag van Nederland SBV Excelsior 11 augustus 2012 Roda JC – PEC Zwolle 1–1
Vlag van Nederland Kingsley Ehizibue 2 0 1 0 0 0 0 0 3 0 2015 1e Jeugd 13 december 2014 Willem II – PEC Zwolle 0–1
Vlag van Nederland Bart van Hintum 97 8 14 2 2 0 1 0 114 10 2016 4e Vlag van Nederland FC Dordrecht 19 augustus 2011 FC Den Bosch – FC Zwolle 2–2
Vlag van Finland Thomas Lam 22 2 3 4 0 0 0 0 25 6 2015 1e Vlag van Nederland AZ 16 augustus 2014 FC Dordrecht – PEC Zwolle 1–2
Vlag van Nederland Steven Fernandes Pereira 2 0 0 0 0 0 0 0 2 0 2015 2e Vlag van Nederland Spartaan'20 16 februari 2014 SC Cambuur – PEC Zwolle 3–1
Vlag van Nederland Bram van Polen 206 13 22 2 2 0 1 0 231 15 2017 9e Vlag van Nederland SBV Vitesse 12 oktober 2007 FC Zwolle – AGOVV Apeldoorn 5–0
Vlag van Australië Trent Sainsbury 14 0 2 0 2 0 1 0 19 0 2016 2e Vlag van Australië Central Coast Mariners 6 februari 2014 FC Utrecht – PEC Zwolle 1–2
Vlag van Nederland Maikel van der Werff 54 4 10 2 2 0 0 0 66 6 2015 3e Vlag van Nederland FC Volendam 10 maart 2013 AFC Ajax – PEC Zwolle 3–0
Middenvelders
Vlag van Nederland Wout Brama 15 0 2 0 0 0 0 0 17 0 2015 1e Vlag van Nederland FC Twente 19 oktober 2014 Go Ahead Eagles – PEC Zwolle 3–2
Vlag van Nederland Rick Dekker 4 0 0 0 1 0 0 0 5 0 2016 1e Vlag van Nederland Feyenoord (Jeugd) 5 oktober 2014 AFC Ajax – PEC Zwolle 0–0
Vlag van Nederland Jesper Drost 95 14 12 4 2 0 1 0 110 18 2017 5e Jeugd 21 januari 2011 FC Zwolle – AGOVV Apeldoorn 4–0
Vlag van Nederland Wouter Marinus 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2016 1e Vlag van Nederland sc Heerenveen (Jeugd) n.v.t
Vlag van Nederland Stefan Nijland 46 13 4 0 2 1 1 1 53 15 2016 2e Vlag van Nederland PSV 10 augustus 2013 Heracles Almelo – PEC Zwolle 1–3
Vlag van Nederland Ben Rienstra 25 4 4 1 2 0 1 0 32 5 2016 1e Vlag van Nederland Heracles Almelo 8 augustus 2014 PEC Zwolle – FC Utrecht 2–0
Vlag van Nederland Mustafa Saymak 83 16 11 0 2 0 1 0 97 16 2016 4e Jeugd 5 augustus 2011 FC Den Bosch – FC Zwolle 2–2
Aanvallers
Vlag van Australië Eli Babalj 3 0 0 0 0 0 0 0 3 0 Huur 1e Vlag van Nederland AZ 15 februari 2015 PEC Zwolle – Go Ahead Eagles 0–1
Vlag van Nederland Sheraldo Becker 6 1 1 0 0 0 0 0 7 1 Huur 1e Vlag van Nederland AFC Ajax 17 januari 2015 PEC Zwolle – NAC Breda 4–1
Vlag van Nederland Max de Boom 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2015 1e Vlag van Nederland sc Heerenveen (Jeugd) 13 december 2014 Willem II – PEC Zwolle 0–1
Vlag van Duitsland Dimitrios Ferfelis 5 0 1 0 0 0 0 0 6 0 2015 1e Vlag van Duitsland Werder Bremen 23 november 2014 PEC Zwolle – FC Twente 1–2
Vlag van Griekenland Athanasios Karagounis 17 1 3 1 0 0 1 0 21 2 2016 2e Vlag van Griekenland Atromitos FC 18 januari 2014 PEC Zwolle – SBV Vitesse 1–2
Vlag van Nederland Jody Lukoki 23 2 3 1 2 1 0 0 28 4 2017 1e Vlag van Nederland AFC Ajax 8 augustus 2014 PEC Zwolle – FC Utrecht 2–0
Vlag van Nederland Soufian Moro 8 1 2 0 1 0 0 0 11 1 2015 1e Vlag van Nederland FC Utrecht 8 augustus 2014 PEC Zwolle – FC Utrecht 2–0
Vlag van Tsjechië Tomáš Necid 16 8 3 2 2 0 0 0 21 10 2015 1e Vlag van Rusland FK CSKA Moskou 16 augustus 2014 FC Dordrecht – PEC Zwolle 1-2
Vlag van Nieuw-Zeeland Ryan Thomas 42 4 8 4 2 0 1 0 53 8 2018 2e Vlag van Nieuw-Zeeland Western Suburbs 2 november 2013 PSV – PEC Zwolle 1–1
Nat. Naam W W W W W Contract Seizoen bij
PEC Zwolle
Vorige club Debuut Wedstrijd debuut
Competitie Beker Europees Overig Totaal
* Tabel voor het laatst bijgewerkt op 8 maart 2015.

Technische staf

Naam Functie
Vlag van Nederland Ron Jans Hoofdtrainer / Coach
Vlag van Nederland René Hake Assistent-Trainer
Vlag van Nederland Gert Peter de Gunst Assistent-Trainer
Vlag van Nederland Isaak Teunis Teammanager
Vlag van Nederland Jacco Teunis Teammanager
Vlag van Nederland Jacques Storm Keeperstrainer
Vlag van Nederland Erwin Vloedgraven Verzorger
Vlag van Nederland Jenny Venema Verzorger
Vlag van Nederland Jos Lemmens Clubarts
Vlag van Nederland Mineke Vegter Clubarts
Vlag van Nederland Arjan Louwen Fysiotherapeut
Vlag van Nederland Johan Flier Manueel therapeut
Vlag van Nederland Jerome Mulder Materiaalman

Overige elftallen

Vrouwenvoetbal

Zie PEC Zwolle (vrouwenvoetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 20 maart 2010 werd bekend dat PEC Zwolle vanaf het seizoen 2010/11 een vrouwenvoetbalelftal afvaardigt in de Eredivisie voor vrouwen.[19] De club waarmee de eerste twee seizoenen is samengewerkt is voetbalclub Be Quick '28, vanaf het seizoen seizoen 2012/13 is er een vernieuwde samenwerking met SV Zwolle. De club zal spelers die geblesseerd zijn of buiten de boot vallen voor het eerste elftal opvangen.

Jong PEC Zwolle 2012/2013

Zie Beloften Eredivisie (voetbal) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De selectie van Jong PEC Zwolle bestaat uit spelers van het eerste elftal van PEC Zwolle en wordt aangevuld met spelers uit de A1.

Voormalige jeugdspelers

Het doel van de jeugdopleiding[20] is de doorstroming van jeugdige voetballers naar het eerste elftal van PEC Zwolle. Hieronder volgen enkele voorbeelden van spelers die het profvoetbal gehaald hebben en/of één of meerdere jaren in de jeugdopleiding van PEC Zwolle hebben gespeeld. De jeugdopleiding van PEC Zwolle heeft van de KNVB een 4-sterren beoordeling gekregen.[21]

Resultaten

Competitieresultaten 1910 – 1955

2
7
1
1
1
1
1
1^
10
2
4
2
4
3
4
7
10
2
1^
7
10
10
11
1
4
1
4
4
1^
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55

Eindrangschikking van PEC Zwolle per seizoen

Eerste Klasse Oost
Tweede Klasse
Geen competitie
  • 1911 – 1955: PEC

Seizoensoverzichten

Resultaten betaald voetbal 1955 – heden

11 A
10 A
12 B
8 B
6 B
16
14
17 B
14 A
15 A
7 A
8
14
18
5
2
7
2
7
4
6
2
1
8
14
9
15
13
14
18
2
11
13
16
15
16
17
6
8
14
14
5
6
5
2
3
1
16
18
4
12
9
4
4
4
2
1
11
11
56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15

Eindrangschikking van PEC Zwolle per seizoen

Eredivisie
Eerste divisie
Tweede divisie
Eerste klasse
  • 1955 – 1971: PEC
  • 1971 – 1982: PEC Zwolle
  • 1982 – 1990: PEC Zwolle '82
  • 1990 – 2012: FC Zwolle
  • 2012 – heden: PEC Zwolle

Competitie

Het beste competitieresultaat is een achtste plek in het seizoen 1979. Dit resultaat is in het seizoen 1981 bijna geëvenaard. Toen werd een 9e plek behaald. PEC Zwolle heeft, het huidige seizoen meegeteld, vijftien seizoenen in de Eredivisie gevoetbald. In de seizoenen 1978, 2002 en 2012 werd het kampioenschap gehaald in de Eerste divisie. Hierdoor werd rechtstreekse promotie naar de Eredivisie afgedwongen.

Seizoensoverzichten

Beker

Huldiging in 2014 na behalen van de KNVB Beker.
Zie PEC Zwolle in het bekertoernooi voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

PEC Zwolle stond drie keer in de finale van de nationale beker. In het seizoen 1927/28 werd de finale gespeeld tegen RCH. De wedstrijd ging verloren met 2–0. De tweede finale was op 19 mei 1977 in Nijmegen tegen FC Twente. De wedstrijd ging na verlenging met 3–0 verloren. In het seizoen 2013/14 won PEC Zwolle haar derde finale wel en daarmee de eerste KNVB beker in de clubhistorie. In de Kuip werd het 5–1 tegen AFC Ajax.

Europa

Legenda
PO = Play-offs, PUC = Punten UEFA coëfficiënten
* is eerst gespeelde wedstrijd
Seizoen Competitie Ronde Land Club Thuis Uit PUC
2014/15 Europa League PO Vlag van Tsjechië Sparta Praag 1–1 * 1–3 0.5

Overzichtslijsten

Records

Zie Lijst van records en statistieken van PEC Zwolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Meeste officiële wedstrijden en doelpunten

Top 10 spelers meeste wedstrijden
Naam Positie Totaal Competitie Beker
Vlag van Nederland Albert van der Haar Verdediger 455 455
Vlag van Nederland Diederik Boer Doelman 320 296 21
Vlag van Nederland Arne Slot Middenvelder 300 266 34
Vlag van Nederland Henk Timmer Doelman 285 285
Vlag van Nederland Marco Roelofsen Middenvelder 245 245
Vlag van Nederland Edwin Duim Middenvelder 210 210
Vlag van Nederland Claus Boekweg Verdediger 210 210
Vlag van Nederland Harry Sinkgraven Verdediger 206 206
Vlag van Nederland Arjan Bosschaart Aanvaller 201 201
Vlag van Nederland Bram van Polen Verdediger 201 183 18
Top 10 spelers met de meeste doelpunten
Naam Positie Totaal Competitie Beker
Vlag van Nederland Leo Koopman* Aanvaller 135 124 11
Vlag van Nederland Joop Schuman* Aanvaller 114 114
Vlag van Nederland Arne Slot Middenvelder 82 73 9
Vlag van Nederland Richard Roelofsen Aanvaller 54 45 9
Vlag van Nederland Ron Jans Aanvaller 52 44 8
Vlag van Nederland Arjan Bosschaart Aanvaller 51 42 9
Vlag van Nederland Peter van der Hengst* Aanvaller 49 42 7
Vlag van Nederland Jan Bruin Aanvaller 45 38 7
Vlag van Nederland Dirk Jan Derksen Aanvaller 43 32 11
Vlag van Nederland Albert van der Haar Verdediger 40 38 2

* Van deze speler missen enkele statistieken
Dikgedrukt is nog steeds actief

Aantal doelpunten 1956–heden

Deze grafiek laat zien hoeveel doelpunten PEC Zwolle heeft gemaakt per seizoen.

61
47
38
35
54
45
40
54
39
40
82
57
47
57
70
58
72
55
50
51
63
83
36
36
42
45
40
56
34
71
61
40
48
34
40
44
55
51
36
37
52
58
57
90
73
65
31
27
67
57
65
70
58
59
69
68
42
47
-
57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15

Aantal gescoorde doelpunten per seizoen

Eredivisie
Eerste Divisie
Tweede Divisie

Gemiddeld toeschouwersaantal 1970–heden

Deze grafiek laat zien hoeveel supporters de thuiswedstrijden van PEC Zwolle gemiddeld bezochten.[22]

n.b.
3.7
5.0
3.1
n.b.
n.b.
n.b.
n.b.
n.b.
6.6
6.1
5.8
6.8
7.2
4.0
3.0
5.1
4.9
4.0
1.8
1.5
1.7
2.9
2.9
2.8
2.2
3.5
3.3
3.1
4.8
4.3
4.2
6.0
6.3
3.8
3.3
3.2
3.4
5.3
5.5
7.8
8.7
10.8
12.0
0*
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15

Gemiddeld aantal toeschouwers in duizendtallen vanaf 1970 tot heden

Eredivisie
Eerste Divisie
Tweede Divisie

Bekende en prominente (oud–)spelers

Zie lijst van spelers van PEC Zwolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Topscorers

Trainers

Zie lijst van trainers van PEC Zwolle voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voorzitters

  • 1910–19??: Vlag van Nederland Dhr. Nieuwhoff
  • 19??–19??: Vlag van Nederland Dhr. Viehoff
  • 1926–1937: Vlag van Nederland N. Geertsma
  • 19??–1942: Vlag van Nederland K. Drost
  • 1942–19??: Vlag van Nederland J.H.C. Gans
  • 19??–1957: Vlag van Nederland H. Egberts

Literatuur

  • Friso Schotanus: Desespereert Nimmer: De geschiedenis van betaald voetbal in Zwolle, Arko Sports Media BV, Nieuwegein, 2009, ISBN 9789054721161
  • Henk Wageman & Stephan Wageman: De finale van '77, WX2 Media, Zwolle, 2014
  • Tim Berghuis, Anton van Gerner & Jaap Lodewijks: Hoe PEC Zwolle de beker won, De Stentor , Apeldoorn, 2014, ISBN 9789491637025

Zie ook

Sjabloon:Navigatie PEC Zwolle