Naar inhoud springen

Quebec (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door KokoBot (overleg | bijdragen) op 18 feb 2006 om 12:55. (robot Erbij: sr, tr)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Québec
Vlag van Quebec Bestand:Qc-coat-thb.jpg
(Vlag van Québec) (Wapenschild van Québec)
Motto: Je me souviens (Ik herinner me)
Hoofdstad
Grootste stad
Québec
Montreal
Grondoppervlak

 - Totaal
 - % zoet water

op een na grootste
(grootste prov.)

1 542 056 km²
11,5%
Bevolking


 Totaal (2001)
 Bevolkingsdichtheid

Op de tweede plaats


7 410 500
5,43 km²

Toetreding tot Canadese Confederatie


 - Datum
 - Plaats

Provincie van Canada
toegetreden tot confed.

1867
1

Tijdzone UTC -5
Informatie over posterijen


Postale afkorting
Postcode prefix

 
QC
G, H, J
ISO 3166-2 CA-QC

Parlementaire
representatie

 House seats
 Senaatszetels

 

75
24

Premier Jean Charest (PLQ)
Luitenant Gouverneur Lise Thibault
Overheid van Québec

Québec is een provincie van Canada met als hoofdstad Québec. De inwoners van Québec, de Québécois, noemen de provincie in het Frans "le Québec", en de hoofdstad "Québec". In 2001 had de provincie 7.410.504 inwoners.

Hoewel de stad Québec de hoofdstad is, is Montreal de grootste stad van deze provincie.

Geschiedenis

De naam Québec komt van het woord Gepèèg, dat “vernauwing van de rivier” betekent in de taal van de Mi’kmag indianen. Dit betrof de vernauwing van de Saint Lawrence rivier waar nu de stad Québec ligt.

Jacques Cartier, een Franse ontdekkingsreiziger, bezocht het gebied in 1534, plantte een kruis op het schiereiland Gaspé en eiste het gebied op voor de Franse koning Frans I. Het gebied werd Nieuw-Frankrijk (La Nouvelle-France) genoemd.

In 1608 stichtte Samuel de Champlain de eerste permanente vestiging in Canada, aan de Saint Lawrence rivier, op de plaats waar nu de stad Québec ligt.

De Britten ondernamen verscheidene pogingen om hun Noord-Amerikaanse koloniën uit te breiden ten koste van Nieuw-Frankrijk. Uiteindelijk versloegen zij in 1759 het Franse garnizoen onder generaal Louis-Joseph de Montcalm bij de huidige stad Québec. Dit leidde tot het einde van de kolonie Nieuw Frankrijk: met het Verdrag van Parijs in 1763 stond Frankrijk zijn koloniën in Canada af aan Groot-Brittannië. Voor de Franse bevolking van de koloniën betekende dit dat zij nu onder Brits bestuur vielen. Het resultaat was veel wrijving en ontevredenheid. In 1837 leidde dit tot een gewapende opstand tegen het Britse bestuur, die met moeite door de Britten onderdrukt werd. De leiders van de opstand worden nu nog in Québec als helden vereerd.

In 1867 besloot het Britse parlement met de British North America Act tot de invoering van de Canadese Confederatie, waarvan de nieuwe provincie Québec deel uitmaakte.

Een aanzienlijk aantal inwoners wil nog steeds dat Québec onafhankelijk wordt. Hoewel er al meerdere referenda zijn gehouden, zijn deze steeds (met een krappe meerderheid) afgewezen.

Taal

Frans is de enige officiële taal van de provincie. De québécois variant van het Frans heeft hier en daar archaïschere kenmerken dan het Frans dat in Frankrijk wordt gesproken, een voorbeeld is het in Frankrijk archaïsche espérer dat wachten betekent, maar dat in het Frankrijk van vandaag met attendre wordt uitgedrukt. Verder zijn er ook andere verschillen, bijvoorbeeld in de fonologie, en andere verschillen in de woordenschat, het québécois fin de semaine is in het Frans week-end, québécois traversier correspondeert met het Franse ferryboat.

In Québec zijn er ook bijvoorbeeld Haïtianen en mensen uit Franstalig Afrika.

Sjabloon:Canada