Geluid
Geluid is het geheel van door het menselijk oor waarneembare trillingen. Deze trillingen kunnen zich in de vorm van geluidsgolven door de meeste stoffen voortplanten.
De snelheid waarmee geluidsgolven zich voortbewegen hangt af van de vastheid, temperatuur en samenstelling van de stof(fen) waarin dat gebeurt: door lucht en bij kamertemperatuur is dat ca. 340 meter per seconde; in vloeistoffen en vaste stoffen is dat meestal hoger.
Geluidsgolven variëren in grootte, trillingsfrequentie genaamd. Hoe hoger de trillingsfrequentie (dus hoe meer golfjes per lengte-eenheid), hoe hoger de waargenomen toon.
Geluidsgolven gedragen zich net als bijvoorbeeld watergolven: ze kunnen rond een object buigen, tegen een ondoordringbare wand afketsen of eventueel afbuigen wanneer het 'medium', de stof waardoor de golf zich verplaatst, verandert.
Men onderscheidt infrasoon geluid en ultrasoon geluid.
Infrasoon geluid kan niet door het menselijk oor worden waargenomen, omdat de trillingsfrequentie lager ligt dan 20 Herz. Soms is dit geluid wel fysiek waarneembaar.
Ultrasoon geluid is geluid waarvan de frequentie zo hoog ligt (hoger dan 18.000 Herz), dat het menselijk gehoororgaan dit niet meer kan waarnemen. Sommige diersoorten, zoals honden en sommige zeedieren, kunnen deze geluiden wel horen en sommige dieren, zoals vleermuizen, zenden ook zelf ultrasone signalen uit om zich in het donker te kunnen oriënteren.
Van volkomen dove mensen is bekend dat zij bijvoorbeeld muziek en onweer kunnen 'horen'. Zij nemen fysiek geluidstrillingen waar.