לדלג לתוכן

פנג'אב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פנג'אב (מדינה)
ਪੰਜਾਬ
पंजाब
Punjab
חותם פנג'אב
חותם פנג'אב
חותם פנג'אב
מדינה הודוהודו הודו
מושל Bhagwant Mann
רשות מחוקקת האספה המחוקקת של פנג'אב עריכת הנתון בוויקינתונים
בירת המדינה צ'אנדיגאר
שפה רשמית פנג'אבי
תאריך ייסוד 1956 עריכת הנתון בוויקינתונים
על שם פנג'אב עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 50,362 קמ"ר (דירוג: 19)
אוכלוסייה
 ‑ במדינה 27,743,338 (דירוג: 15, 2011)
 ‑ צפיפות 482 נפש לקמ"ר (דירוג: 5, 2000)
קואורדינטות 30°44′N 76°47′E / 30.73°N 76.78°E / 30.73; 76.78
אזור זמן UTC +5:30
punjabgovt.nic.in

לחצו כדי להקטין חזרה

דלהיגואהדאדרה ונאגר האוולי ודאמאן ודיודאדרה ונאגר הוואלי ודאמאן ודיופודוצ'ריפודוצ'ריפודוצ'ריפודוצ'ריצ'אנדיגארטמיל נאדוקרלהאנדרה פרדשארונאצ'ל פרדשאסאםביהרצ'האטיסגארגוג'ראטהריאנההימאצ'ל פרדשג'אמו וקשמיר (טריטוריית איחוד)לדאקג'הרקאנדקרנאטקהמאדהיה פרדשמהאראשטרהמניפורמגהלאיהמיזוראםנאגאלנדאודישהפנג'אבראג'סטאןסיקיםטלנגאנהטריפורהאוטראקהאנדאוטר פרדשמערב בנגלאיי אנדמן וניקוברלקשאדוויפאזור בשליטת הודו במדינת ארונאצ'ל פרדש, סין טוענת לבעלותאזור בשליטת הודו במדינת אוטראקהאנד, סין טוענת לבעלותבשליטת סין העממית, הודו טוענת לבעלותבשליטת סין העממית, הודו טוענת לבעלותבשליטת פקיסטן, הודו טוענת לבעלותבשליטת פקיסטן, הודו טוענת לבעלותקרחון סיאצ'ן - במחלוקת בין הודו ופקיסטןג'אמו וקשמיר - בשליטת הודו דה פקטו, פקיסטן טוענת לבעלותהאיים המלדיבייםסרי לנקהאינדונזיהאפגניסטןנפאלבהוטןבנגלדשפקיסטןהרפובליקה העממית של סיןמיאנמרתאילנדטג'יקיסטן
(למפת פנג'אב רגילה)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פנג'אב (‏האזנה‏; בפנג'אבי: ਪੰਜਾਬ, בהינדי: पंजाब, באנגלית: Punjab) היא מדינה בצפון מערב הודו. ערים חשובות בפנג'אב הן לודהיאנה, ג'לנדהאר, אמריטסר ופטיאלה. המדינה גובלת בג'אמו וקשמיר מצפון, הימאצ'ל פרדש ממזרח, הריאנה מדרום ומדרום-מזרח, ראג'סטאן מדרום מערב, ובפרובינציה פקיסטנית ששמה אף הוא פנג'אב ממערב. עיר בירתה היא צ'אנדיגאר. היא שוכנת מחוץ לגבולות המדינה, בטריטוריית איחוד המנוהלת ישירות על ידי הממשל הפדרלי של הודו, ומשמשת אף כבירתה של מדינת הריאנה.

לאחר חלוקת הודו בשנת 1947, חולקה פרובינציית פנג'אב של הודו הבריטית בין הודו לבין פקיסטן, ובשנת 1966 נגרעו שטחים נרחבים מפנג'אב ההודית לשם הקמת המדינות הריאנה והימאצ'ל פרדש. פנג'אב היא המדינה היחידה בהודו שרוב תושביה הם סיקים.

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

השם "פנג'אב" הוא הלחם בסיסים של המילים "פונג'" (חמש) ו"אאב" (נהר), על שום חמשת הנהרות אשר זרמו בפנג'אב ההיסטורית: ג'לום, צ'נאב, ראווי, ביאס וסוטלג'. כאמור לעיל, השם פנג'אב התייחס בעבר גם לשטחים הנמצאים כיום מחוץ למדינת פנג'אב ההודית המודרנית: בפקיסטן, בהימאצ'ל פרדש, בקשמיר, בצ'אנדיגאר ובראג'אסטן. השם "פנג'אב" ניתן לאזור על ידי כובשים טורקיים ממרכז אסיה, והשתרש בתקופה המוגולית.

פנג'אב סופחה על ידי הודו הבריטית ב-29 במרץ 1849, שהפכה למחוז פנג'אב שנמסר לניהול ועדה בת שלושה חברים.[1]

לאחר תום השלטון הבריטי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1947 חולקה הודו הבריטית בעקבות הכרזת העצמאות של הודו בהתאם לדתם של התושבים וכך הוקמו המדינות הודו ופקיסטן. כחלק מתהליך זה, חולקה גם פנג'אב הבריטית, אשר הייתה אחת הפרובינציות של הודו הבריטית, בין שתי המדינות החדשות: האזורים המערביים המוסלמיים ברובם עברו לפקיסטן והאזורים המזרחיים (הינדואים וסיקים ברובם) הפכו לחלק מהודו. החלוקה גררה חילופי אוכלוסין בהיקף של מיליוני אנשים. בשנת 1950, הוכרו בחוקת הודו כחברות בפדרציה ההודית שתי מדינות פנג'אביות שנקראו "מזרח פנג'אב" (אנ') ו"האיחוד של פטיאליה ומדינות מזרח פנג'אב" (אנ')‏. במסגרת חוק ארגון מחדש של המדינות בשנת 1956 אוחדו שתי מדינות אלה, והמדינה המאוחדת נקראה בפשטות "פנג'אב".[2]

פנג'אב המודרנית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר חלוקת הודו נותרה פנג'אב המזרחית ללא עיר בירה משום שהבירה הישנה, לאהור, נמצאה בשטחה של פקיסטן. לפיכך עלה הצורך לייסד לפנג'אב המזרחית עיר בירה. לאחר כמה תוכניות שלא יצאו לפועל להרחיב ערים קיימות למטרה זו, נפלה החלטה לבנות עיר חדשה שתשמש כבירה, צ'אנדיגאר, בתכנונו של לה קורבוזייה. בניית העיר הושלמה בשנת 1960, ועד אז שימשה שימלה כבירה זמנית.

ב-1 בנובמבר 1966, כעבור שנים של מחאה מצד מפלגת הקהלסה העליונה וארגונים סיקיים נוספים, נגרעו משטחה של פנג'אב אזורים שבהם פנג'אבית לא הייתה דומיננטית, והפכו למדינות הריאנה דוברת ההינדי והימאצ'ל פרדש דוברת הפאהארי. צ'אנדיגאר נמצאת על הגבול שבין פנג'אב להריאנה, ולפיכך הוכרזה כטריטוריית איחוד, והיא משמשת כבירתן המשותפת של שתי מדינות אלו.[3]

במהלך שנות ה-70 של המאה ה-20, הובילה המהפכה הירוקה לעלייה משמעותית ברמת החיים בפנג'אב. עם זאת, שנים אלו התאפיינו גם במתיחות פוליטית בין ממשלת הודו בהנהגת מפלגת הקונגרס הלאומי ההודי לבין ממשלת פנג'אב שהונהגה על ידי מפלגת הקהלסה העליונה הסיקית, על רקע טענות של האחרונה על גישה מנוכרת, ריכוזית ומפלה מצד הממשלה המרכזית. מתיחות זו הובילה את מפלגת הקהלסה העליונה לדרוש להגביל את סמכויות הממשל המרכזי.

גאוגרפיה ואקלים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פנג'אב נמצאת בצפון מערב הודו, ושטחה 50,362 קמ"ר. היא גובלת בג'אמו וקשמיר מצפון, הימאצ'ל פרדש ממזרח, הריאנה מדרום ומדרום-מזרח, ראג'סטאן מדרום מערב, ובפקיסטן ממערב.

רוב אדמתה של פנג'אב היא אדמת סחף מישורית ופורייה. בשטח המדינה נהרות ונחלים רבים כמו גם מערכת מסועפת של תעלות השקיה. בצפון מזרח המדינה, למרגלות הרי ההימלאיה, ישנן גבעות אשר גובהן הממוצע הוא כ-300 מטרים מעל פני הים. דרום מערב המדינה צחיח למחצה, עד התמזגותו אל המדבר.

הגאוגרפיה של פנג'אב ומיקומה באזור הטרופי גוררים הבדלי טמפרטורות משמעותיים לאורך חודשי השנה: במהלך חודשי החורף שלג הוא חזון נפרץ (הגם שלרוב אין הטמפרטורות צונחות אל מתחת לאפס בגובה הקרקע). לאחר מכן, מזג האוויר מתחמם בהדרגה כאשר השמיים מעוננים והלחות גבוהה, ומתחמם במהירות כאשר אין עננות והלחות נמוכה. מאי ויוני נוטים להיות החודשים החמים ביותר, והטמפרטורות בהם נוטות להיות מעל ל-40°C. התקופה הקרה בפנג'אב נמשכת מדצמבר ועד פברואר. בתקופה זו עומד ממוצע הטמפרטורות על כ-21°C, אולם במקומות מסוימים (כגון העיר אמריטסר) תועדו גם טמפרטורות שהיו גבוהות אך במעט מ-0°C.

כבכל מדינות הודו, גם המערכת הפוליטית בפנג'אב היא מערכת דמוקרטיה פרלמנטרית שבראשה מושל בעל תפקיד טקסי הממונה על ידי נשיא הודו. הפרלמנט של פנג'אב, ששמו האספה המחוקקת של פנג'אב, כולל 117 חברים שכל אחד מהם הוא נציגו של מחוז בחירה. חברי הבית נבחרים בבחירות כלליות המתקיימות מדי חמש שנים לכל היותר. הפרלמנט בוחר את הממשלה, שלעיתים היא ממשלה קואליציונית. הממשלה המכהנת כיום הורכבה בשנת 2022, ועל ידי אאם אדמי. בית המשפט העליון של פנג'אב הוא גם בית המשפט העליון של מדינת הריאנה ושל בירתן המשותפת צ'אנדיגאר, ונכון למרץ 2015, מכהנים בו 55 שופטים.

בין 1952 ל-1970 היה למדינה בית עליון בשם המועצה המחוקקת של פנג'אב.

במדינה קיימת מערכת רב-מפלגתית, הכוללת מפלגות הפועלות בכל הרפובליקה של הודו לצד מפלגות מקומיות הפועלות בעיקר בפנג'אב. המפלגות העיקריות הפועלות במדינת פנג'אב הן:

התוצר המקומי הגולמי של פנג'אב הוא 47 מיליארד דולר, והיא בין המדינות העשירות בהודו. כלכלתה היא חקלאית ברובה ואדמתה פורייה מאוד. הגידול החשוב ביותר הוא חיטה, אך מגדלים גם אורז, כותנה, קנה סוכר, דוחן, תירס, שעורה ופירות. התעשיות העיקריות הן טקסטיל וטחינת קמח, והן נעזרות בתשתית התחבורה הטובה של המדינה.

פנג'אב היא אחת מחמש המדינות בהודו שאין בהן רוב הינדיסיקים מהווים 65% מהאוכלוסייה).

סיקיזם היא הדת העיקרית בפנג'אב. בעיר אמריטסר נמצא מקדש הזהב (הארימנדיר סאהיב), מרכז העלייה לרגל של הסיקים ובעל חשיבות דתית גם לג'אינים.

השפה המדוברת בפנג'אב היא פנג'אבי, השגורה משני צידיו של הגבול, אך נכתבת בכתב גורמוקי בצידו ההודי ובכתב שאהמוקי בצידו הפקיסטני.

בעקבות חלוקת פנג'אב היגרו רבים מילידיה למדינות אחרות, ובראשן בריטניה. הפנג'אבים מהווים חלק נכבד מכלל המהגרים ההודים בבריטניה, עד כדי כך ששם המשפחה הפנג'אבי הנפוץ "פטאל" הפך לשם נרדף ליוצא הודו.

החינוך היסודי והתיכוני בפנג'אב מפוקחים על ידי מועצת החינוך של פנג'אב. במדינה פועלים גם מספר מוסדות להשכלה גבוהה, לרבות 23 אוניברסיטאות, שבהן נלמדים כל הנושאים העיקריים בתחומי מדעי החברה, מדעי הרוח, משפטים, רפואה, מדעים מדויקים, הנדסה, מנהל עסקים והאומנויות השונות. האוניברסיטה החקלאית של פנג'אב היא מוסד בעל מוניטין בין-לאומיים בתחום החקלאות, והיה לה השפעה ראויה לציון על המהפכה הירוקה שעברה המדינה בשנות השישים והשבעים של המאה העשרים. עם בוגרי אוניברסיטת פנג'אב נמנים ראש ממשלת הודו לשעבר מאנמוהאן סינג, וחתן פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה הר גבינד חורנה. קיימים במדינה פערים מגדריים בחינוך: נשים משכילות פחות מגברים, בעיקר באזוריה הכפריים של המדינה.

נשים באירוע תרבותי בפנג'אב

התרבות של פנג'אב כוללת אלמנטים רבים כגון מוזיקה (למשל באנגרה), מסורת עשירה של מחול דתי ולא דתי, היסטוריה ארוכה של שירה בשפה הפנג'אבית, סיפורת בשפה הפנג'אבית היונקת ממקורות תרבותיים מגוונים – מחצי האי ערב ועד אפגניסטן, תעשיית סרטים חשובה, מטבח מסורתי מגוון אשר הפך להיות פופולרי גם מחוץ למדינה, ומספר פסטיבלים עונתיים אשר נחגגים בנוסף לפסטיבלים הדתיים של הודו.

המסורות והטקסים הקשורים בנישואין הם מהמאפיינים המובהקים של התרבות הפנג'אבית. טקסי הנישואין ידועים בשירים, במנהגים, בריקודים, בתלבושות ובמאכלים העתיקים הכלולים בהם.

הציפור הלאומית של פנג'אב היא הדוכיפת, שהיא גם הציפור הלאומית של ישראל.

השפה הפנג'אבית היא שפתה הרשמית של פנג'אב, והיא נכתבת בה באלפבית הגורמוקהי (אנ'). היא השפה העשירית במספר דובריה בעולם.

ערך מורחב – רכבות בהודו

אמצעי התחבורה הציבורית העיקריים במדינה הם אוטובוסים, אוטו-ריקשות (שהן ריקשות ממונעות) ורכבות, ויש בה מסילה בין-לאומית לפקיסטן. כל הערים בפנג'אב מחוברות ברשת של כבישים עם שני נתיבים בכל כיוון, וכמעט כל הערים הגדולות מחוברות גם לרשת מסילות הברזל. כמו כן, יש בפנג'אב שישה שדות תעופה אזרחיים, שניים מהם בין-לאומיים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פנג'אב בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]