לדלג לתוכן

בלגואבגרד

בְּלָגואֵבְגְרָד
Благоевград
סמל בלגואבגרד
סמל בלגואבגרד
סמל בלגואבגרד
מראה כללי של העיר בלגואבגרד
מראה כללי של העיר בלגואבגרד
מראה כללי של העיר בלגואבגרד
מדינה בולגריהבולגריה בולגריה
מחוז בלגואבגרד
חבל ארץ מורדות הרי רילה
ראש העיר קוסטדין סטויאנוב פסקאלב
תאריך ייסוד המאה ה-14
על שם Dimitar Blagoev עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 28.91 קמ"ר
גובה 410 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 81,988 (15 ביוני 2024)
קואורדינטות 42°10′12″N 23°06′01″E / 42.17000°N 23.10028°E / 42.17000; 23.10028
אזור זמן UTC +2
http://www.blgmun.com/
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בְּלָגואֵבְגְרָדבולגרית: Благоевград) היא עיר בדרום מערב בולגריה בירת מחוז בלגואבגרד, השוכנת על המורדות הדרום מערביים של הרי רילה ומרוחקת 101 קילומטרים מהבירה סופיה.

באזור העיר נתגלו שרידים ארכאולוגיים מתקופת הברונזה המאוחרת, עידן הממלכה התראקית, עת היה במקום יישוב שנודע בשם סקיפטופארה. האזור נכבש על ידי האימפריה הרומית במאה ה-1 ונודע במעיינות המרפא שבו. היישוב חרב וננטש בתקופת האימפריה הביזנטית ואין כל תיעוד לגביו, עד תחילת שלטון האימפריה העות'מאנית בשלהי המאה ה-14. במקום הוקם במקום כפר סוחרים אשר כונה גורנה ג'ומאיה שמשמעו השוק העילי או הגבוה. לאחר המלחמה העות'מאנית-רוסית (1877–1878), נותרה העיר בחזקת העות'מאנים כחלק מהמחוז האוטונומי רומליה המזרחית וגם לאחר אחוד המחוז עם נסיכות בולגריה, נותר בחזקה עות'מאנית כעיירת גבול[1]. רק לאחר מלחמת הבלקן הראשונה עבר היישוב לידיים בולגריות ונותר בשליטתה של בולגריה מתוקף הסכם בוקרשט, אשר סיים את מלחמות הבלקן. ב-1950 שונה שמה של העיר לבלגואבגרד על שמו של המנהיג הקומוניסטי דימיטר בלגואב. בעיר נולד הכדורגלן הנודע דימיטאר ברבאטוב.

בעיר שורר אקלים ממוזג עם השפעה ממתנת מנהר סטרומה, אשר מעניקה מאפייני אקלים ים תיכוני לאזור. העיר מוגנת מהרוחות הצפוניות הקרות על ידי רכס הרי רילה. הטמפרטורה השנתית הממוצעת היא 12.6oc, כאשר ערכי הקיצון נעים מ-1oc בחודש ינואר עד 23oc בחודש יולי.

כלכלה ודמוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנות ה-30 התפתחה בעיר תעשיית טבק ואליה התווספו גם מפעלי טקסטיל, חברות הובלה, מפעל לייצור משקאות קלים, ומספר מאפיות. בסמוך לעיר עובר עורק מספר 4 של נתיבי התעבורה הפאן-אירופיים, המחבר את מזרח אירופה דרך בולגריה ליוון וטורקיה. בעיר פועלת האוניברסיטה האמריקאית. בלגואבגרד מהווה בסיס יציאה לתיירים באזור המחוז וענף התיירות תופס כשליש מהתוצר המקומי הגולמי של העיר.

הקהילה היהודית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – יהדות בולגריה
קבוצת הכדורגל מכבי גורנה ג'ומאיה ב-1947

תעוד לקהילה יהודית מאורגנת בעיר קיים החל מ-1900, עת נכללה ברשימת 34 הקהילות המאורגנות בנסיכות הבולגרית ומנתה כ-180 נפשות[2]. בעיר היו בית כנסת ובית ספר יסודי בן 4 כיתות ובני הקהילה התפרנסו ממסחר ומלאכה זעירה. בעיר פעלו בשנות ה-30 אגודות ציוניות מזרמים פוליטיים שונים. לפי נתוני מערכת החינוך היהודית בעיר חלה ירידה הדרגתית במספר תושבי הקהילה החל מסוף שנות ה-20. עם תום מלחמת העולם השנייה חיו בעיר כ-150 יהודים, אשר רובם המוחלט עלו לישראל בין השנים 19471949. בימינו, לא מתגוררים יהודים בעיר[3].

ב-4 במרץ 1943 ביצע הצבא הבולגרי אקציה בכל רחבי תראקיה המזרחית, אשר נמסרה לממלכת בולגריה לפקדון על ידי גרמניה הנאצית לאות הוקרה על הצטרפותה להסכמה המשולשת. חלק מ-4,000 היהודים שנאסרו, הוחזקו במעצר בתנאים מינימליים במשך מספר שבועות בתוך מחנה מעבר שהוקם על ידי הקומיסריון לענייני יהודים במחסני טבק בעיר בלגואבגרד, לפני שגורשו דרך העיר לום אל מותם במחנה טרבלינקה[4][5].

ערים תאומות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא העיר בלגואבגרד בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ צבי קרן, יהדות בולגריה - סקירה, ב "כולנו בולגרים", אתר הבית של יהודי בולגריה.
  2. ^ נתונים היסטוריים של אוכלוסייה במקדוניה "אוכלוסיית יהודי בלגואבגרד בראשית המאה ה-20", באתר promacedonia.org(במקדונית).
  3. ^ לוחות סטטיסטיים, בתוך : אנציקלופדיה של גלויות-יהדות בולגריה, ירושלים, 1967, עמודים 643–661. ( בהתייחס לשמה הקודם של העיר: גורנה ג'ומאיה).
  4. ^ יושע, ניסים, "השועל הבלקני – על חלקה של בולגריה בהשמדת יהודים", באתר "יד ושם"
  5. ^ סטיבן סייג' (אנ'), גורנה גו'מאיה, אנציקלופדיה של המחנות והגטאות (כרך III, עמ' 19), מוזיאון ארצות הברית לזכר השואה והוצאת אוניברסיטת אינדיאנה, בלומינגטון ואינדיאנפוליס (באנגלית)