אליפות העולם בטניס שולחן (באנגלית: World Table Tennis Championships) היא תחרות טניס שולחן עולמית, בחסות הפדרציה הבינלאומית לטניס שולחן (ITTF)(אנ'). באליפות תחרות קבוצתית ו-5 טורנירים אישיים, ליחידות, ליחידים, לזוגות נשים, לזוגות גברים ולזוגות מעורבים (נשים וגברים). לראשונה נערך האירוע בשנת 1926 בלונדון, בריטניה. משנת 1928–1957 נערך האירוע בכל שנה למעט בתקופת מלחמת העולם השנייה (האליפות חודשה בשנת 1947). משנת 1957 האליפות נערכת בכל שנתיים. משנת 2000 נערכת אליפות נפרדת לקבוצות בכל שנתיים, בשנה שבה לא נערכת אליפות אישית וזוגות.
באליפויות העולם הראשונות שלטה נבחרת הגברים של הונגריה באופן ברור וזכתה ב-12 תארים. לפני מלחמת העולם השנייה בלטה נבחרת הנשים של צ'כוסלובקיה עם 3 תארים ולאחר המלחמה שלטה נבחרת הגברים של צ'כוסלובקיה עם 4 תארים (בסך הכל 9 תארים, גברים ונשים).
בין השנים 1926 ל-1957 שחקני טניס שולחן יהודים, מהונגריה, רומניה, אנגליה, צ'כוסלובקיה, פולין, אוסטריה, גרמניה זכו ב-223 מדליות באליפויות העולם, מהן 170 אישיות ו-53 במסגרת של נבחרות לאומיות, רובן לפני מלחמת העולם השנייה שקטעה את ההישגים של שחקני טניס השולחן היהודים. הגדולים מכולם היו ויקטור ברנה מהונגריה (22 מדליות זהב, מהן 5 אישיות, שיא של כל הזמנים) ואנג'ליקה רוזיאנו מרומניה (17 מדליות זהב, מהן 6 אישיות רצופות, שיא של כל הזמנים).[1]
בשנות ה-50 נבחרת הנשים של רומניה בכיכובה של אנג'ליקה רוזיאנו היהודייה זכתה ב-6 תארים. במקביל החלה שליטה של נבחרת הגברים והנשים של יפן שזכתה ב-12 תארים בשנות ה-60. משנות ה-70 החלה שליטה מוחלטת של נבחרות הנשים והגברים מסין שזכו ב-40 תארים. לתקופה קצרה בשנות ה-90 זכתה נבחרת הגברים של שוודיה ב-4 תארים. בשנים 2017–2019 זכה מה לונג מסין 3 פעמים ברציפות בתואר אלוף העולם.
ישנם 7 גביעים שונים הניתנים לזוכים בקטגוריות השונות בכל אירוע וניתנים בכל שנה ושנה.
גביע סוויית'לינג (Swaythling Cup), מוענק לנבחרת הגברים הזוכה באליפות העולם משנת 1926, נתרם על ידי הברונית ליידי סווייתלינג אימו של הנשיא הראשון של איגוד הטניס העולמי (ITTF) אייבור מונטגיו.
גביע קורבילון (Corbillon Cup), מוענק לנבחרת הנשים הזוכה באליפות העולם משנת 1933, נתרם על ידי מרסל קורבילון נשיא איגוד טניס השולחן הצרפתי. הגביע המקורי שזכתה בו נבחרת הנשים של גרמניה בשנת 1939, נעלם לאחר כיבוש ברלין בסוף מלחמת העולם השנייה. הגביע הנוכחי הוא העתק משנת 1949.
אגרטל סנט ברייד (St. Bride Vase) מוענק לגבר הזוכה באליפות העולם משנת 1929, נתרם על ידי סי. קורטי וודקוק, חבר מועדון טניס השולחן סנט ברייד בלונדון, לאחר שפרד פרי מאנגליה זכה באליפות העולם שנערכה אותה שנה בבודפשט.
פרס גיסט (Geist Prize) מוענק לאישה הזוכה באליפות העולם משנת 1931, נתרם על ידי ד"ר גיספר גיסט, נשיא איגוד טניס השולחן ההונגרי.
גביע אירן (Iran Cup) מוענק לזוכים בתואר לזוגות גברים באליפות העולם משנת 1947, נתרם על ידי השאה של איראן.
גביע W.J. Pope (W.J. Pope Trophy) מוענק לזוכות בתואר לזוגות נשים באליפות העולם משנת 1948, נתרם על ידי מזכ"ל איגוד הטניס העולמי (ITTF) W.J. Pope.
גביע היידוסק (Heydusek Cup) מוענק לזוכים בתואר לזוגות מעורבים באליפות העולם משנת 1948, נתרם על ידי מזכיר התאחדות טניס השולחן של צ'כוסלובקיה, זנדק היידוסק.
גביע מצרים (Egypt Cup) מוענק משנת 1939 לעיר המארחת את אליפות העולם הבאה, נתרם על ידי פארוק הראשון מלך מצרים, כאשר האליפות נערכה בקהיר, מצרים.