Renly Baratheon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Renly Baratheon
Gethin Anthonyn esittämä Renly Game of Thronesin toisella tuotantokaudella.
Gethin Anthonyn esittämä Renly Game of Thronesin toisella tuotantokaudella.
Henkilötiedot
Titteli Myrskynpään lordi[1]
Lakimestari
Lojaalius Baratheonin suku
Syntynyt 277, Myrskynpää
Kuollut 299, Myrskynpää (21 vuotta)
Puoliso Margaery Tyrell
Perhe
Esiintymiset
Kirjat Valtaistuinpeli
Kuninkaiden koitos
Kaudet 1, 2
Näyttelijä Gethin Anthony

Renly Baratheon on kuvitteellinen hahmo fantasiakirjailija George R. R. Martinin kirjasarjassa Tulen ja jään laulu ja siihen pohjautuvassa televisiosarjassa Game of Thrones. Sarjassa hahmoa esittää Gethin Anthony.

Renly, Baratheonin kolmesta veljeksestä nuorin, esitellään kirjasarjan ensimmäisessä osassa, Valtaistuinpelissä. Tapahtumia ei yhdessäkään luvussa kuitenkaan kerrota hänen näkönäyttelijä . Baratheonit ovat tarinan alussa vahvassa valta-asemassa: Renlyn veli Robert on Westerosin Seitsemän kuningaskunnan kuningas ja veli Stannis on laivamestari kuninkaan pienessä neuvostossa Kuninkaansatamassa. Renly itse toimii neuvostossa lakimestarina.

Renlyä kutsutaan iloluonteiseksi ja suosituksi mieheksi, joka osaa keskustella niin aatelisten kuin rahvaan kanssa.[2] Häntä kuvaillaan komeaksi, pitkäksi ja voimakkaaksi,[3] hyvin veljensä Robertin näköiseksi. Kotipaikkanaan hän hallitsee Myrskynpäätä, sukunsa linnaketta Westerosin itärannikolla Myrskymailla. Hänen isoveljensä Stannis on katkera siitä, että Robert antoi linnan juuri Renlylle, siinä missä Stannis sai hallittavakseen synkän Lohikäärmekiven saaren. Renly päätyy lopulta osaksi kirjasarjan tapahtumien keskiössä olevaa valtaistelua, viiden kuninkaan sotaa.

Rooli kirjasarjassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Valtaistuinpeli-romaanin alkupuoliskolla Renly Baratheon pärjää hyvin Eddard Starkin eli uuden kuninkaan Kouran nimeen järjestetyissä turnajaisissa. Lopulta hän kuitenkin häviää Kuninkaankaartiin kuuluvalle Sandor ”Hurtta” Cleganelle. Renlyn merkitys tarinassa korostuu sen jälkeen, kun kuningas Robert Baratheon kuolee metsästysonnettomuudessa saamiinsa vammoihin. Renly pelkää valtataistelua kuningatar Cersei Lannisteria vastaan ja tämän vuoksi kannustaa Eddardia ottamaan huostaansa kuninkaan lapset Joffreyn, Tommenin ja Myrcellan. Kun Eddard kieltäytyy, Renly pakenee Kuninkaansatamasta Loras Tyrellin kanssa. Eddard, joka tietää Robertin perillisten olevan todellisuudessa Cersein ja tämän kaksoisveljen Jaimen äpärälapsia, ilmoittaa Robertin nuoremman veljen Stannisin olevan lain oikeuttama kuningas. Kuninkaaksi julistettu Joffrey Baratheon mestaa maanpetturiksi syytetyn Eddardin.

Renly päättää jättää perimysjärjestyksen huomiotta eikä tue isoveljensä Stannisin kuninkuutta. Sen sijaan hän saa vaikutusvaltaiselta Tyrellin suvulta tuen omalle kuninkuudelleen ja ottaa puolisokseen Lorasin siskon Margaeryn. Renly kruunataan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi Tyrellien kotipaikassa Suurtarhassa. Kuninkaiden koitos -romaanissa Renly kerää tukea Lakeuden eri suvuilta tarkoituksenaan syrjäyttää Joffrey, ja tuekseen hän saa suuren armeijan. Hän katkaisee ruokakuljetukset etelästä Kuninkaansatamaan ja odottaa Lannisterin suvun voimien ehtyvän, kun Tywin Lannisterin johtamat joukot sotivat Jokimailla Pohjoisen kuninkaaksi julistetun Robb Starkin armeijaa vastaan.

Kourakseen Renly ottaa Margaeryn isän Mace Tyrellin ja tunnukseensa hän yhdistää Baratheonin suvun uroshirven ja Tyrellin vihreän. Hän myös kokoaa oman kuninkaankaartinsa, Sateenkaarikaartin, jonka komentajana toimii Loras.

Robb Stark lähettää äitinsä Catelynin neuvottelemaan Renlyn kanssa liitosta Tywinia vastaan. Renly ei kuitenkaan suostu tarjoamaan Renlylle Pohjoisen kuningaskunnan itsenäisyyttä. Yllättäen Stannis, joka vaatii kruunua itselleen mutta ei voi syrjäyttää Joffreyta pienen armeijansa kanssa, piirittää Myrskynpään. Renly vakuuttaa kukistavansa veljensä taistelussa, mutta seuraavana aamuna Stannisille uskollinen punainen papitar Melisandre kuitenkin surmaa Renlyn veritaialla. Suurin osa Renlyn joukoista siirtyy Stannisin puolelle, mutta muun muassa Tyrellit ja Tarlyt vetäytyvät takaisin Lakeudelle. Vahvan uuden armeijansa kanssa Stannis hyökkää Kuninkaansatamaan, mutta sillä välin Tyrellit liittoutuvat Tywin Lannisterin kanssa, ja yhdessä he kukistavat Stannisin joukot osana Mustavirran taistelua.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Televisiosarjassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 alkaneessa televisiosarjassa Game of Thrones Renly Baratheonia esittää brittiläinen näyttelijä Gethin Anthony,[1] joka oli mukana sarjan ensimmäisellä ja toisella tuotantokaudella. Anthony on kertonut pitäneensä Renlyn näyttelemisestä ja kuvailleen sitä hahmoksi, joka tulee toimeen kaikkien kanssa.[4] Hahmon homoseksuaalinen suhde Loras Tyrelliin esitetään televisiosarjassa kirjasarjaa avoimemmin,[4] ja kertomansa mukaan Anthony on saanut Renlyn roolista ”ihania kirjeitä” HLBT-yhteisöltä.[5] Hahmon puvustuksessa vältettiin Baratheonin suvun värejä ja korostettiin hänen suhdettaan Tyrellin sukuun.[6]

  1. a b Renly Baratheon HBO. Viitattu 19.8.2024. (englanniksi)
  2. Cogman, Bryan: Game of Thrones. Valtaistuinpelin kulisseissa, s. 105. ((Inside HBO's Game of Thrones, 2012.) Esipuhe: George R. R. Martin. Johdanto: David Benioff & D. B. Weiss. Suomennos: Satu Hlinovsky) Vantaa: Pen & Paper, 2012. ISBN 978-952-5871-14-2
  3. George R. R. Martin: Valtaistuinpeli. (Luku 15: Sansa I) Suomentanut Satu Loitsu. Kirjava, 2003. ISBN 952-99268-0-4
  4. a b Nguyen, Hanh: Game of Thrones' Gethin Anthony Discusses Renly's Rise, Relationships and Shaving Scene TV Guide. 26.4.2012. Viitattu 19.8.2024.
  5. Crispim, Fabio: Gethin Anthony looks back on his gay ‘Game Of Thrones’ role Attitude. 25.9.2016. Viitattu 19.8.2024.
  6. Clapton, Michele: Game of Thrones: The Costumes, s. 301. Lontoo: Harper Voyager, 2019. ISBN 9780008354572

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]