Mustamakkara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustaamakkaraa puolukkahillon kera.

Mustamakkara on perinteinen, Tampereen kotiseuturuokana tunnettu verimakkara. Sitä tiedetään valmistetun jo 1500-luvulla.[1] Verimakkaroita on tunnettu ympäri Eurooppaa jo antiikin ajoista. Kuuma sian verimakkara -nimestä luovuttiin 1980-luvulla ja tilalle tuli nimi mustamakkara, jolloin makkaran suosio nousi.[2]

Aiemmin mustaamakkaraa valmistettiin yleensä syksyllä teurastuksen aikaan lihasta, verestä, kamarasta sekä ryyneistä tai jauhoista. Ainekset sekoitettiin massaksi, joka työnnettiin suoliin. Makkarat tavallisesti keitettiin muuripadassa, joskus paistettiin uunissa olkien päällä. Nykyisin mustamakkara kypsennetään useimmiten paistamalla.

Nykyisin mustamakkaraa valmistetaan yleensä sianlihasta, sianveriproteiinista ja vedestä, kamarasta, ruisrouheesta, silavasta, ruisjauhosta, suolasta, sipulijauhosta ja stabilointiaineesta.

Mustaamakkaraa syödään perinteisesti puolukkahillon kera. Mustamakkaran kanssa perinteinen juoma on kylmä maito. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että maito heikentää makkarassa olevan raudan imeytymistä.

Mustamakkaraa myydään yleisenä ulkona syötävänä välipalana erityisesti Tampereella Tammelantorilla ja Laukontorilla eli Alarannassa. Mustamakkara tuodaan torien kioskeihin kuumana suoraan tehtaan uunista. Kun on pakkasta, tamperelaiset syövät makkaransa usein Kauppahallissa. Makkaran ympärille kiedotaan voipaperia, jotta sitä voidaan pitää kädessä.

Tamperelaisesta torikioskista mustamakkara ostetaan perinteisesti ilmoittamalla, kuinka suurella summalla makkaraa halutaan. Yleinen tapa on myös tilata mustaamakkaraa termillä ”menopaluu” (esimerkiksi ”Laitakko yhren menopaluun!”). Termi menopaluu kuvastaa mustanmakkaran U:n mallista muotoa. Mustaamakkaraa voi ostaa myös painon mukaan, joskaan se ei ole kovin yleistä.

Mustaamakkaraa myyvä kioski Tampereen Tammelantorilla.

Tampereen Lielahdessa toimii mustamakkaraa valmistava lihanjalostusalan yritys Tapola Oy[3], joka on tunnetuin mustaamakkaraa valmistava tehdas. Tapolan mustamakkaran ainesosissa on verestä käytetty vain veriproteiinia. Tehtaan tiloissa toimii myös Tapolan mustamakkarabaari. Tapola Oy aloitti toimintansa jo vuonna 1953. Tapolan pitkäaikaista johtajaa Kyllikki Tapolaa on kutsuttu "mustanmakkaran äidiksi."[4] Tapolan käyttämä resepti on kotoisin Nokian Tottijärveltä.[5]

Toinen mustaamakkaraa valmistava tehdas oli Savupojat Pirkkalassa. Savupojat ajautui konkurssiin vuonna 2014, ja myös mustamakkaran valmistus loppui Pirkkalassa. Teivon liha valmisti makkaraa, kunnes sekin lopetti toimintansa konkurssin vuoksi vuonna 2008. Teivon Lihan makkaroiden valmistusta on jatkanut vuodesta 2012 alkaen uusi omistaja.[6]

Mustamakkarapiirakka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustamakkarapiirakka on lihapiirakkamainen mustamakkaran kehitelmä, jota Tapola valmisti aluksi koemielessä vuonna 1995.[7] Se valmistettiin munkkitaikinaan ja täytettiin mustamakkaraseoksella. Sitä syötiin puolukkahillon ja yleensä myös kurkkuviipaleiden kanssa. Tapola toi mustamakkarapiirakan takaisin markkinoille loppuvuodesta 2013[8].

  1. Tapola – Mustamakkara (Archive.org)
  2. Valtaosa ei tiedä, mikä on mustamakkaran alkuperäinen nimi mtvuutiset.fi. 15.6.2024. Viitattu 15.6.2024.
  3. Ari Larnemaa, Pekka Ritvos ja Kaius Hedenström (kuvat): Suomalainen ruokaretki, s. 127–135. Tammi 2001
  4. Matti Nykäsen ex-anoppi palkittiin Tampereella – yhtä kuin "mustanmakkaran äiti" iltasanomat.fi. Viitattu 1.10.2015.
  5. Tapola suunnittelee vientiä: Mustamakkara voi kohta haastaa Saksan ja Baltian verimakkarat Aamulehti. 5.9.2017. Viitattu 8.6.2018.
  6. Teivon Liha
  7. Reklaamikari.fi
  8. Petteri Mäkinen: Mustamakkara survottiin piirakkaan – Osallistu kilpailuun! Tamperelainen.fi. 13.11.2013. Suomen Lehtiyhtymä. Viitattu 23.2.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]