Kasvot Marsissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Kasvot”, tarkempi kuva vuodelta 2001.

Kasvoiksi kutsutaan laajaa pinnanmuotoa ja ylänköä Cydoniassa Mars-planeetalla. ”Kasvoilla” on pituutta noin kolme kilometriä, leveyttä noin 1,5 kilometriä, ja ne sijaitsevat noin kymmenen astetta pohjoiseen Marsin päiväntasaajalta. ”Kasvot” kuvattiin ensi kertaa Marsia kiertäneellä Viking 1 -luotaimella 25. heinäkuuta 1976, kun se etsi sopivaa laskeutumispaikkaa Viking 2 Lander -laskeutumisalukselle. Kuvassa on paljon tummia pisteitä, jotka johtuvat puuttuvasta kuvadatasta, kuvatietojen siirto-ongelmien aiheuttamista niin sanotuista bittivirheistä. Bittivirheet muodostavat osan yhdestä "silmästä" ja "sieraimista" ihmisen kasvoja muistuttavassa luonnonvoimien kuluttamassa kalliossa, joka näkyy lähellä kuvan keskiosaa. Kalliomuodostelman syvät varjot luovat illuusion nenästä ja suusta. Muodostelman läpimitta on 1,5 kilometriä, ja auringon kulma on noin 20 astetta. Kuva on otettu 1 873 kilometrin korkeudelta. Planeettageologit pitävät muodostumaa luonnollisesti syntyneenä.[1]

Kuva tuotiin yleisön tietoisuuteen kuusi päivää myöhemmin NASAn lehdistötiedotteessa. Tulkintojen enemmistönkenen mukaan? mukaan Viking 1:n ottamassa kuvassa oleva muodostuma on luonnollinen pinnanmuoto, jonka kasvomaisuutta vahvistaa kuvaushetken matalalla olevan auringon valon suunta. Kuvan epätarkkuus peittää pinnan epätasaisuuksia. Kuva sai monet maallikot uskomaan, että Marsissa on ollut älyllistä elämää joskus kauan sitten. Kuvasta tehtiin paljon näennäistieteellisiä tulkintoja. Myöhemmissä paljon tarkemmissa kuvissa vuosilta 1998 ja 2001 ”kasvot” eivät enää juuri muistuta ihmiskasvoja, vaan osoittautuivat luonnollisiksi pinnanmuodoiksi.[2].

Cydonian väitetty yhteys Aveburyyn

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Viking-1:n vuonna 1976 ottama alkuperäinen kuva ”Marsin kasvoista” (kasvot kuvan yläosassa).
Lähikuva Viking-1:n kuvasta. Mustat pisteet ovat virheitä kuvadatassa.

Kasvojen lisäksi Cydoniassa on muitakin näennäistieteilijöiden kummallisina pitämiä pinnanmuotoja. Näihin kuuluvat muiden muassa ”pyramidi” ja ”spiraalitorni”. Useiden kasvoja ympäröivien pinnanmuotojen väitettiinkenen mukaan? täsmäävän muodoltaan ja keskinäiseltä sijainniltaan Britannian Aveburyn megaliittisten monumenttien kanssa, aivan kuin Aveburyssä olisi peilikuva Marsin kasvoja ympäröivästä seudusta. Esimerkiksi kasvoja lähinnä olevaa kraatterin väitettiin vastaavan Aveburyn maakehää, ja jopa kraatterin kehässä olevan aukon väitettiin vastaavan aukkoa Aveburyn kehässä. Erona on tosin mittakaava, joka on Marsissa 14 kertaa suurempi. Lisäksi itse kasvoille ei löydy Aveburyn vastaavalta paikalta vastinetta, vaan niiden alue on peltoa. Tutkijat eivät ole ottaneet kantaa näennäistieteilijöiden löydöksiin.

Kasvot populaarikulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvot ovat esiintyneet muun muassa yhdysvaltalaisessa Operaatio Mars (”Mission to Mars”) -elokuvassa vuodelta 1999, eräässä Mikki Hiiri -jaksossa, jossa marsilaiset olivat niitä piirtäneet, sekä tietokonepeleissä Zak McKracken and the Alien Mindbenders ja UFO Enemy Unknown.

Englantilainen vaihtoehtorock-yhtye Muse on tehnyt aiheesta kappaleen ”Knights of Cydonia”.

  1. PIA01141: Geologic 'Face on Mars' Formation NASA. Viitattu 5.4.2022. (englanniksi)
  2. The Face on Mars NASA. Arkistoitu 5.1.2019. Viitattu 5.4.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]