Deadwing

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Deadwing
Porcupine Tree
Studioalbumin Deadwing kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  2003 – lokakuu 2004
 Julkaistu 28. maaliskuuta 2005 (EU)
26. huhtikuuta 2005 (USA)
 Tuottaja(t) Steven Wilson
Porcupine Tree
 Tyylilaji Progressiivinen rock
 Kesto 59.35
 Levy-yhtiö Lava
Listasijoitukset

Suomi 47.[1]

Porcupine Treen muut julkaisut
In Absentia
2003
Deadwing
2005
Fear of a Blank Planet
2007

Deadwing on englantilaisen progressiivista rockia soittavan Porcupine Treen kahdeksas studioalbumi. Se julkaistiin aluksi Euroopassa 28. maaliskuuta ja Yhdysvalloissa 26. huhtikuuta 2005. Albumista tuli nopeasti yhtyeen myydyimpiä. Levy perustuu Steven Wilsonin ja Mike Bennionin elokuvakäsikirjoitukseen, joka on perimmiltään aavetarina. Jotkut pitävät albumia konseptialbumina, vaikkei se aivan suoraa tarinaa kerrokaan.

Wilson on kirjoittanut kaikki levyn kappaleet lukuun ottamatta kappaleita "Halo" ja "Glass Arm Shattering" (Wilson/Barbieri/Edwin/Harrison) ja "The Start of Something Beautiful" (Wilson/Harrison). Albumilla vierailee jäseniä muista yhtyeistä. King Crimsonin Adrian Belew soittaa soolot kappaleissa Deadwing ja Halo, ja Opethin Mikael Åkerfeldt laulaa taustalauluja kappaleissa Deadwing, Lazarus ja Arriving Somewhere But Not Here ja soittaa viimeksi mainitun kappaleen toisen soolon.

Euroopan versio

  1. Deadwing – 9.46
  2. Shallow – 4.17
  3. Lazarus – 4.18
  4. Halo – 4.38
  5. Arriving Somewhere But Not Here – 12.02
  6. Mellotron Scratch – 6.57
  7. Open Car – 3.46
  8. The Start of Something Beautiful – 7.39
  9. Glass Arm Shattering – 6.12

Yhdysvaltojen version bonuskappale

  1. Shesmovedon – 4.59

Yhdysvaltojen versiossa kappaleen 9 jälkeen tulee viisi minuuttia hiljaisuutta ennen bonus-raitaa "Shesmovedon", joka on uudelleenäänitetty versio Lightbulb Sunin alkuperäisestä. Täten yhdysvaltojen version yhteispituus on 69:34.

Deadwing julkaistiin myös DVD-audiona 10. toukokuuta 2005 DTS Entertainmentin myötä. Albumi sisältää 5.1-miksauksen yhdysvaltalaisesta versiosta sekä kolme lisäkappaletta "Revenant", "Mother & Child Divided" ja "Half Light". Myös "Shesmovedonin" uudelleenäänitys on mukana vaikkei sitä kappalelistassa luekaan.

Deadwing on saatavilla myös tuplavinyylinä lisäkappaleilla "So Called Friend" ja "Half Light".

Julkaisemattomat kappaleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye on sanonut haastatteluissa, että Deadwing-levyä varten nauhoitettiin 15 kappaletta, joista 9 pääsi varsinaiselle levylle. Neljä näistä julkaisemattomista löytyy jo erikoispainoksista. Steven Wilson soitti Blackfieldin keikalla kappaleen nimeltä "Christenings", joka oli alun perin Deadwingin kappale, josta tuli kuitenkin Blackfieldin virallinen kappale levyllä Blackfield II. Viidestoista julkaisematon kappale on vielä tuntematon.

Albumin koko tarinaa ei ole ikinä julkaistu, johtuen luultavasti Wilsonin halusta luoda tarinasta elokuva. 1. syyskuuta 2006 hän ilmoitti blogissaan Mike Bennionin julkaisseen tarinan kymmenen ensimmäistä sivua. Se on luettavissa Bennionin blogissa sekä Deadwingin minisivustolla. Käsikirjoitus on tähän asti paljastanut muutamia yhteyksiä albumin sanoituksiin, esimerkiksi Mellotron Scratchin sanoihin "A tiny flame inside my hand" ja albumin kansilehtiön kuvitukseen, etenkin Haloa käsittelevään kansilehtiön sivuun.