Beatmania IIDX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
beatmania IIDX
Kehittäjä Konami
Julkaisija Konami
Julkaistu 1999
Lajityyppi musiikkipeli, rytmipeli, soittopeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Alusta Pelihalli, PlayStation 2
Jakelumuoto kiintolevy (arcade), DVD-ROM (PS2)
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
beatmaniaIIDX 5th style -kolikkopeli.
Kuva beatmaniaIIDX 9th style -kotiversion peliruudusta.
Arcade-tyylinen beatmania IIDX -kotiversio-ohjain.

beatmania IIDX (vaihtoehtoisesti beatmaniaIIDX, IIDX, 2DX) on Konamin Bemani-peleihin kuuluva rytmipelien sarja, joka pohjautuu edeltävään beatmania-sarjaan.

Ensimmäinen IIDX-sarjan peli julkaistiin vuonna 1999. Pelisarjalla on juuret beatmania-sarjassa, joka oli ajoittain hyvin suosittu kotimaassaan Japanissa.

Ensimmäinen Japanin ulkopuolinen IIDX-peli on USA-versio, nimeltään beatmania. Pelistä löytyy sekä vanha viisinappinen pelimuoto että uudempi seitsemän kosketinta sisältävä pelitila.

Viimeisimmän IIDX-sarjan pelin beatmaniaIIDX23 COPULA:n testikäyttö alkoi Japanissa 10. Kesäkuuta vuonna 2015 ja se julkaistiin 11. Marraskuuta samana vuonna

Peliä pelataan erikoisohjaimella, jossa on 7 kosketinta ja pyöritettävä "levylautanen". Kolikkopelissä ohjaimia on kaksi kappaletta, jotka ovat toistensa peilikuvia: vasemman puoleisella (1P) pelaajalla levylautanen on vasemmalla ja napit oikealla, oikean puoleisella pelaajalla (2P) toisin päin.

Ruudulla on kahdeksan pystypalkkia, joista seitsemän on varattu koskettimille ja yksi leveämpi palkki levylautaselle. Riveiltä kulkee ylhäältä alaspäin nuotteja, joiden avulla ohjainta käytetään. Nuottien osuessa alareunaan on pelaajan painettava vastaavaa kosketinta tai pyöritettävä levylautasta. Näppäimiä painamalla ja levylautasta pyörittämällä soitetaan äänet, joista musiikki muodostuu. Kappaleen taustalla soi taustamusiikki, joka sisältää kaiken mitä pelaaja ei itse "soita".

Tavallisessa (Normal) tilassa yksi pelaaja pelaa seitsemällä koskettimella ja levylautasella. Pelissä on valittavissa Double-mode, jossa yksi pelaaja käyttää kahta ohjainta musiikin soittamiseen. Tätä pelimodea varten on peliin tehty omat nuotit. Battle-modessa puolestaan kaksi pelaajaa pelaa yhdenaikaisesti samaa kappaletta. Tässä tilassa käytetään Normal-moden nuotteja.

Pelejä pelataan muista kolikkopeleistä tutulla krediittijärjestelmällä. Pelihallin omistaja voi säätää, kuinka monta kappaletta yhdellä krediitillä saa pelata. Yleensä määrä on pelihallista riippuen asetettu kolmesta viiteen kappaleeseen.

Mikäli pelaaja pelaa viimeisen kappaleensa hyvin, aukeaa pelaajalle Extra Stage (ES). Se on yleensä yksi koneen vaikeimmista kappaleista. Tässä kentässä pystyy myös avaamaan One More Extra Stage:n (OMES), jota pidetään kunkin pelinsä johtajakappaleena. Kun uusi peli julkaistaan arcadessa, sen OMES on tavallisesti senhetkinen vaikein kappale, mitä IIDX-sarjasta löytyy.

Pelin ominaisuudet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin pääpaino on arcade-kabineteissa, mutta sarjan kolmannesta osasta lähtien se on myös julkaistu PlayStation 2:lla kotiversiona. Kotiversiot julkaistaan noin vuoden viiveellä.

Peli on oikeastaan beatmania-sarjan "päivitetty" versio: beatmaniaa pelataan 5 koskettimella ja levylautasella, kun taas beatmania IIDX:ssä koskettimien määrää on lisätty kahdella. Edeltäjästään poiketen IIDX keskittyy ruokkimaan pelin kovimpia fanejaan. Jokaisessa sarjan uudessa pelissä julkaistaan ennennäkemättömän vaikeita kappaleita.

Pelin graafinen ulkoasu noudattelee pelin pääasiallista musiikkityyliä technoa ja se on kehitetty jokaisessa uudessa julkaisussa huippuunsa. Pelissä esiintyy myös pelin omia manga-hahmoja. Arcade-kabinetti on melkeinpä massiivinen ja sisältää erinomaisen äänentoiston, jättikokoisen näytön sekä muun muassa taajuuskorjaimen. Pelaaja seisoo alustan päällä, joka värisee musiikin matalien äänien mukaan.

Pelin musiikki

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

beatmania IIDX:n musiikki on suurimmaksi osaksi elektronista musiikkia, japanilaista poppia sekä muuta instrumentaalimusiikkia. Japanin ulkopuolella tuotettu musiikki on sarjassa erittäin harvinaista. Useat Konamilla työskentelevät musiikkituottajat käyttävät pseudonyymejä, eli esiintyvät useampana artistina pelisarjassa. Tapa on tuttu myös Konamin muista rytmipeleistä, esimerkiksi Dance Dance Revolution -tanssipelisarjasta.

Peliä pelataan eniten Japanissa ja kotiversiona myös Yhdysvalloissa. Vaikka periaatteessa pelin kolikkopeliversioiden levittäminen Japanin ulkopuolelle on laitonta, niitä löytyy melko runsaasti ympäri Yhdysvaltoja, Kiinaa ja Eurooppaa.

Parhaat pelaajat toistaiseksi löytyvät Japanista, mutta muutamia tasokkaita pelaajia löytyy myös länsimaista. Japanilaisten pelaajien taidoista lähinnä kertovat Konamin Internet Ranking -sivusto sekä Internetissä levitettävät tatsujinit (jap. tatsujin, 達人), joissa pelaajat näyttävät taitonsa videolla.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]