Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχέσεις Στοργής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Στοργής
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Λ. Μπρουκς
ΠαραγωγήΤζέιμς Λ. Μπρουκς
ΣενάριοΤζέιμς Λ. Μπρουκς
Λάρι Μακ Μέρθρι (μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΣίρλεϊ Μακ Λέιν
Ντέμπρα Γουίνγκερ
Τζακ Νίκολσον
Τζεφ Ντάνιελς
ΜουσικήΜάικλ Γκορ
ΦωτογραφίαΑντζέι Μπαρτκόβιακ
ΜοντάζΡίτσαρντ Μαρκς
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 23 Νοεμβρίου 1983
Διάρκεια131 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιThe Evening Star

Το Σχέσεις Στοργής (Πρωτότυπος τίτλος: Terms Of Endearment) είναι Αμερικανική δραματική κομεντί παραγωγής 1983 σε σκηνοθεσία Τζέιμς Λ. Μπρουκς. Πρωταγωνιστούν οι Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Ντέμπρα Γουίνγκερ και Τζακ Νίκολσον. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λάρι Μακ Μέρθρι και διασκευασμένη για την μεγάλη οθόνη από τον ίδιο τον Μπρουκς, η ταινία ήταν δεύτερη σε εμπορική επιτυχία το 1983.

Η ταινία προτάθηκε για 11 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε 5, συμπεριλαμβανομένου και του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η Ορόρα (Σίρλεϊ Μακλέιν) και η Έμμα Γκρίνγουεϊ Χόρτον (Ντέμπρα Γουίνγκερ) είναι μητέρα και κόρη, οι οποίες αμφότερες αναζητούν την βαθειά ρομαντική αγάπη. Αρχίζοντας από την παιδική ηλικία της Έμμα, η Ορόρα αποκαλύπτει πόσο δύσκολη και προστατευτική μπορεί να είναι σχεδόν σκαρφαλώνοντας στην κούνια της Έμμα για να διασφαλίσει ότι η κόρη της αναπνέει—μόνο για να επαναβεβαιωθεί αφότου η Έμμα αρχίζει να κλαίει (αφότου την ξυπνάει σωματικά). Οι δύο τους έχουν μια εξαιρετικά στενή σχέση αγάπης-μίσους μητέρας/κόρης καθώς η Έμμα μεγαλώνει.

Η ταινία ακολουθεί και τις δύο γυναίκες κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, καθώς η καθεμία τους βρίσκει τους δικούς της λόγους για να ζήσει και να βρει τη χαρά. Η Έμμα παντρεύεται αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την μέση εκπαίδευση στην περιοχή του Χιούστον, ενώ ο καλύτερη φίλη της Πάτσυ (Λίζα Χαρτ Κάρολ) συνεχίζει στο κολλέγιο, και τελικά γίνεται επιτυχημένη και πλούσια στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η Έμμα έχει δύο παιδιά τα οποία εκείνη και ο σύζυγός της, καθηγητής κολλεγίου Φλαπ Χόρτον (Τζεφ Ντάνιελς), αγωνίζονται για να υποστηρίξουν στο Ντε Μόιν, Αϊόβα, και εκείνη αργότερα τηλεφωνεί στη μητέρα της και ζητά χρήματα όταν μένει έγκυος στο τρίτο της παιδί. Η Ορόρα, μη γνωρίζοντας από το τηλέφωνο ότι η Έμμα είναι ήδη έγκυος αρκετών μηνών, θέλει η Έμμα να κάνει έκτρωση.

Τα δικαιώματα του μυθιστορήματος του Μακ Μέρθρι είχαν αρχικά αποκτηθεί από τη βραβευμένη με βραβείο Όσκαρ ηθοποιό Τζένιφερ Τζόουνς, η οποία σχεδίαζε να πρωταγωνιστήσει στην κινηματογραφική του μεταφορά. Η Τζόουνς έκανε τότε το λάθος να εκμυστηρευτεί τα σχέδιά της στον σκηνοθέτη Τζέιμς Λ. Μπρουκς, ο οποίος συζήτησε με την εταιρεία Paramount το ενδεχόμενο του να σκηνοθετήσει την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος. Όταν η Paramount αγόρασε τα δικαιώματα του μυθιστορήματος από την Τζόουνς το 1981, ο Μπρουκς δεν της επέτρεψε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία, επειδή τη θεώρησε πολύ μεγάλη σε ηλικία για τον ρόλο αυτό. Οι αρχικές υποψήφιες για τους ρόλους της Ορόρα και της Έμμα ήταν η Λουίζ Φλέτσερ και η Σίσι Σπέισεκ, αλλά τελικά οι ρόλοι κατέληξαν στη Σίρλεϊ Μακ Λέιν και τη Ντέμπρα Γουίνγκερ.

Ο ρόλος του αστροναύτη Γκάρετ Μπρίντλοβ δεν υπήρχε στο μυθιστόρημα και ο Τζέιμς Μπρουκς τον έγραψε σκεπτόμενος τον Μπαρτ Ρέινολντς. Ο Ρέινολντς γύριζε όμως μια άλλη ταινία την εποχή εκείνη και δεν ήταν διαθέσιμος, και ο ρόλος πήγε στον Τζέιμς Γκάρνερ. Ο Γκάρνερ όμως αποχώρησε όταν διαφώνησε με τον Μπρουκς πάνω στην ερμηνεία του ρόλου και ο Μπρουκς προσέγγισε το Χάρισον Φορντ, ο οποίος επικαλέστηκε τη διαφορά ηλικίας με τη Μακ Λέιν και τον απέρριψε. Έτσι ο ρόλος κατέληξε στον Τζακ Νίκολσον.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η Μακ Λέιν απείλησε να αποχωρήσει από την ταινία, καθώς ήταν απογοητευμένη από τις συνεχείς αλλαγές του Μπρουκς, όσον αφορά το ρόλο της. Επίσης ήταν ενοχλημένη από τις φάρσες που σκάρωναν ο Νίκολσον με τη Γουίνγκερ. Η Μακ Λέιν απειλώντας να αποχωρήσει είπε στον Μπρουκς:

Μπορείς να πάρεις τώρα το όσκαρ, που δεν πρόκειται να κερδίσω και να το βάλεις εκεί που ξέρεις.

Χρόνια αργότερα η Μακ Λέιν έγραψε στην αυτοβιογραφία της ότι η Ντέμπρα Γουίνγκερ ήταν πάρα πολύ δύσκολη και αγενής κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Την πρώτη εβδομάδα της προβολής του έκανε εισπράξεις 3.400.000 δολαρίων και καρφώθηκε στη δεύτερη θέση στο Αμερικάνικο Box Office, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα ανέβηκε στη δεύτερη θέση κάνοντας εισπράξεις 3.100.000 δολαρίων. Την έπεσε στη δεύτερη θέση, όπου παρέμεινε για τρεις εβδομάδες και κατά την έκτη εβδομάδα της προβολής του ανέβηκε πάλι στην πρώτη θέση κάνοντας εισπράξεις 9.000.000 δολαρίων[2]. Διεκδίκησε συνολικά έξι φορές την κορυφή του Box Office και έκανε εισπράξεις 108.000.000 δολαρίων μόνο στις Η.Π.Α.[3], ενώ η ταινία είχε προϋπολογισμό $ 8.000.000.

Οι κριτικοί του κινηματογράφου είχαν προβλέψει ότι το Σχέσεις Στοργής, θα κέρδιζε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας εκείνη τη χρονιά. Η ταινία βραβεύτηκε με τέσσερις χρυσές σφαίρες και έλαβε 11 υποψηφιότητες για όσκαρ, αποσπώντας συνολικά πέντε βραβεία[4]. Η Σίρλεϊ Μακ Λέιν μετά από 4 άκαρπες υποψηφιότητες κατέκτησε επιτέλους το πολυπόθητο αγαλματίδιο, ενώ ο Τζακ Νίκολσον κέρδισε το δεύτερό του όσκαρ μετά τη νίκη του για την ταινία Στη Φωλιά του Κούκου. Ο Τζέιμς Λ. Μπρουκς έλαβε τρία βραβεία όσκαρ, ένα για την παραγωγή, ένα για τη σκηνοθεσία και ένα για το σενάριο της ταινίας.

Βράβευση:

Υποψηφιότητα:

  1. terms-endearment-0.
  2. «Terms of Endearment (1983) - Weekend Box Office Results». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2008. 
  3. «Terms of Endearment (1983)». Box Office Mojo. 
  4. «NY Times: Terms of Endearment». NY Times. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2009.