Ζωοδόχος Πηγή Ακαδημίας
Ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στο κέντρο των Αθηνών και συγκεκριμένα στο οικοδομικό τετράγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Ακαδημίας, Γεωργίου Γενναδίου, Φειδίου και Εμμανουήλ Μπενάκη. Γύρω από τον ναό έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.
Ανοικοδόμηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1843, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να οικοδομήσουν ναό για να καλύψουν τις λατρευτικές τους ανάγκες, χωρίς όμως να έχουν τους απαραίτητους πόρους, με αποτέλεσμα να διενεργούν συνεχώς εράνους.
Ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής άρχισε, τελικά, να οικοδομείται το 1846 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημητρίου Ζέζου. Την ευθύνη της ανοικοδόμησης είχε αναλάβει προσωπικά ο Γεώργιος Γεννάδιος, ο οποίος δώρισε και τον χώρο που χρειαζόταν. Η πρώτη επιτροπή ανεγέρσεως αποτελούνταν από τους Γεώργιο Γεννάδιο, Κωνσταντίνο Σχινά, Γεώργιο Σκούφο, Κ. Καρατζά και Δεκόζη Βούρο. Τελικά μετά από πολλές δυσκολίες η αποπεράτωση έγινε τον Μάρτιο του 1852.
Ο ναός συμπεριλήφθηκε μεταξύ των 20 ενοριών της πόλεως των Αθηνών (Β.Δ. 1858) και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και καλλιτεχνικό οικοδόμημα (Φ.Ε.Κ. 1112/21-12-1972).
Αρχιτεκτονική
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ήταν αρχικά μια τρίκλιτη βασιλική με επιμήκη κάτοψη σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Το 1950 με σχέδια του αρχιτέκτονα Βασιλείου Κασσάνδρα προστέθηκε ακόμη ένα κλίτος στην νότια πλευρά του αρχικού ναού, στο οποίο υπάρχουν γυναικωνίτης και υπόγεια αίθουσα. Το 1900 κτίσθηκε το κωδωνοστάσιο και το 1935 το οικονομάτο του ναού.
Η εσωτερική διακόσμηση περιλαμβάνει αγιογραφίες αναγεννησιακού ρυθμού του ζωγράφου Τάσου Λουκίδη (από το 1920). Μικρότερα θέματα και τις εικόνες του τέμπλου φιλοτέχνησε ο Π. Γεραλής και ο Νικολάου, ενώ οι βυζαντινές προσθήκες είναι έργα Σπυριδ. Καρδαμάκη.
Η ομώνυμη συνοικία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η συνοικία της Ζωοδόχου Πηγής συνορεύει με τις συνοικίες Ακαδημία, Πλατεία Κάνιγγος και Εξάρχεια. Πήρε την ονομασία της απ' τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής γύρω απ' τον οποίο αναπτύχθηκε. Εξυπηρετείται απ' το Σταθμό Πανεπιστήμιο του Μετρό και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- http://www.zoodohospigi.gr Αρχειοθετήθηκε 2013-03-02 στο Wayback Machine.
- Λόντος Σπυρίδων, Πρωτ. Ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2002.
- Λόντος Σπυρίδων, Πρωτ. Ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, οδού Ακαδημίας 1852-2012, 160 χρόνια Ενοριακής ζωής και μαρτυρίας, 2012
Αυτό το λήμμα σχετικά με τον Χριστιανισμό χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |