Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αιν (Ωβέρνη-Ρον-Αλπ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°N 5°E / 46°N 5°E / 46; 5

Αιν

Σημαία

Έμβλημα

Σφραγίδα

Διοίκηση
Χώρα Γαλλία
ΠεριοχήΩβέρνη-Ρον-Αλπ
Δημιουργία νομού4  Μαρτίου 1790
ΠρωτεύουσαΜπουρ-αν-Μπρες
ΥπονομαρχίαΜπελέ
Ζεξ
Ναντουά
Πρόεδρος του Γενικού ΣυμβουλίουΖαν Ντεγκερί (LR)
ΝομάρχηςΑρνώ Κοσέ[1]
Κωδικός νομού01
ISO 3166-2FR-01
Κωδικός NUTSFR711
Δημογραφία
Πληθυσμός671.289 (1  Ιανουαρίου 2022)[2]
Πυκνότητα112 κάτοικοι/km²
Δεδομένα
Έκταση5.762 km²
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Υποδιαιρέσεις
Διαμερίσματα4
Εκλογικές περιφέρειες5
Καντόνια23
Διακοινοτικότητες14
Κοινότητες393
Ιστότοπος
http://www.ain.fr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram

Το Αιν (γαλλικά: Ain‎‎) είναι νομός της διοικητικής περιοχής Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, στην ανατολική Γαλλία, στα σύνορα με την Ελβετία. Το όνομα του νομού προέρχεται από τον ποταμό Αιν. Πρωτεύουσα είναι το Μπουρ-αν-Μπρες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE) και το Ταχυδρομείο του αποδίδουν τον κωδικό 01.

Από το 1960 έως το 2015 ήταν νομός της περιοχής Ρον-Αλπ. Την 1η Ιανουαρίου 2016 η περιοχή Ρον-Αλπ συγχωνεύτηκε με την περιοχή Ωβέρνη και πλέον αποτελούν τη νέα διοικητική περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ.

Οι κάτοικοι ονομάζονται Αιντινουά (ζ).[3]

Γεωγραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τοπίο της περιοχής Μπρες

Ο νομός Αιν είναι τμήμα της διοικητικής περιοχής Ωβέρνη-Ρον-Αλπ. Έχει έκταση 5.762 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Διοικητικά αποτελείται από 4 διαμερίσματα και περιλαμβάνει 393 κοινότητες. Ο πληθυσμός του νομού είναι 638.425 (στην απογραφή του 2016).

Συνορεύει με έξι νομούς. Ο νομός Ζυρά στα βόρεια, ο νομός Σον-ε-Λουάρ βρίσκεται στα βορειοδυτικά, ο νομός Ρον στα νοτιοδυτικά,ο νομός Ιζέρ στα νότια, η Σαβοΐα στα νοτιοανατολικά και η Άνω-Σαβοΐα στα ανατολικά. Συνορεύει επίσης με την Ελβετία στα ανατολικά.

Πρωτεύουσα του νομού είναι το Μπουρ-αν-Μπρες με 41.365 κατοίκους (2016), που βρίσκεται σε απόσταση 365 χιλιομέτρων (οδικώς 427) νοτιοανατολικά από το Παρίσι, [4] και 57 χιλιόμετρα (οδικώς 80) βορειοανατολικά από τη Λυών[5]και υπονομαρχίες οι κοινότητες Μπελέ, Ζεξ και Ναντουά.

Η γέφυρα Σιζ-Μπολοζόν στον ποταμό Αιν

Είναι ένας νομός γεωγραφικών αντιθέσεων. Στο έδαφός του διακρίνονται 5 περιοχές :

  • Μπρες, μια πεδιάδα μεταξύ του ποταμού Σον προς τα ανατολικά και της οροσειράς του Ιούρα (Ζυρά) προς τα δυτικά.
  • Μπυζέ-Βαλρομέ, που περιβάλλεται από τα ποτάμια Ροδανό και Αιν νότια του ορεινού όγκου Ζυρά.
  • Ντομπ-κοιλάδα του Αιν, στα νοτιοανατολικά του τμήματος, που περιβάλλεται από τους ποταμούς Ροδανό και Σον. Εδώ υπάρχουν πολλές λίμνες, περίπου 1000. Πολυάριθμοι μεταφορικοί άξονες προς την Ιταλία και την Ελβετία διασχίζουν τις κοιλάδες.
  • Περιοχή του Ζεξ. Συνορεύει με την Ελβετία προς τα ανατολικά, με τα βουνά Μπυζέ στα δυτικά και με τον βόρειο ορεινό όγκο Ζυρά. Εδώ βρίσκεται το υψηλότερο σημείο της οροσειράς και του νομού Αιν: το Κρε ντε λα Νεζ με υψόμετρο 1720 μέτρα.[6]
  • Ρεβερμόν. Εδώ υπάρχουν δύο σειρές από χαμηλά βουνά με κατεύθυνση βόρεια προς νότια με μια κοιλάδα μεταξύ τους: την κοιλάδα του ποταμού Σουράν. Αυτή η περιοχή βρίσκεται μεταξύ των περιοχών Μπρες και Μπυζέ-Βαλρομέ.

Το χαμηλότερο σημείο του νομού βρίσκεται στον ποταμό Ροδανό, σε υψόμετρο 170 μέτρων.

Ο νομός διασχίζεται από αρκετούς ποταμούς. Ο ποταμός Σον σχηματίζει τα δυτικά σύνορα του νομού. Τροφοδοτείται από τρεις μικρότερους ποταμούς, τους: Ρεσούζ (76 χλμ.), Βελ (68 χλμ.) και Σαλαρόν (52 χλμ.). Ο ποταμός Ροδανός σχηματίζει τα σύνορα του νομού στα ανατολικά και νότια. Οι κύριοι παραπόταμοί του είναι ο ποταμός Σουράν (50 χλμ.) και κυρίως ο ποταμός Αιν (190 χλμ.) που τροφοδοτείται από 118 μικρότερα ποτάμια.

Η μεγαλύτερη φυσική λίμνη είναι η λίμνη Ναντουά σε υψόμετρο 475 μέτρων με έκταση 150 εκταρίων.

Θέση του νομού Αιν στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ

Ο νομός Αιν είναι ένας από τους αρχικά 83 νομούς (πλέον 101) που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης στις 4 Μαρτίου 1790, σύμφωνα με τον νόμο της 22ας Δεκεμβρίου 1789, με την κατάργηση των παλαιών επαρχιών. Πρωτεύουσα ορίστηκε το Μπουρ-αν-Μπρες.[7] Ο νομός δημιουργήθηκε από τέσσερις παλιές επαρχίες: Μπρες, Μπυζέ, Ντομπ, περιοχή του Ζεξ και τμήμα του Φρανκ-Λυοναί.

Ο νομός ονομάστηκε αρχικά Μπρες, αλλά το 1791 το όνομά του άλλαξε στο τρέχον όνομα.

Από το 1960 έως το 2015 ήταν ένας από τους 8 νομούς (Αιν, Αρντές, Ντρομ, Ιζέρ, Λουάρ, Ρον, Σαβοΐα και Άνω Σαβοΐα) της περιοχής Ρον-Αλπ. Στα πλαίσια της εδαφικής μεταρρύθμισης, την 1η Ιανουαρίου 2016 η περιοχή Ρον-Αλπ συγχωνεύτηκε με την περιοχή Ωβέρνη και πλέον αποτελούν τη νέα διοικητική περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ.

Διοικητική διαίρεση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τα διαμερίσματα του νομού Αιν

Ο νομός Αιν χωρίζεται σε 4 διαμερίσματα, 23 καντόνια και 393 κοινότητες:

Διαμέρισμα Καντόνια Κοινότητες Πληθυσμός

Απογραφή 2016

Έκταση

χμ²

Πυκνότητα

Κάτ./χμ²

Κωδ.

INSEE

Μπελέ 5 105 120.594 1.587,24 76 011
Μπουρ-αν-Μπρες 12 199 331.400 2.864,74 116 012
Ζεξ 3 27 93.027 404,85 230 013
Ναντουά 5 62 93.404 899,61 104 014
Σύνολο νομού 23 393 638.425 5.756,44 111 01
Χάρτης του νομού Αιν με τις κυριότερες πόλεις

Οι μεγαλύτερες πόλεις του νομού Αιν είναι:

Πόλη Πληθυσμός

(Απογραφή 2016)

Διαμέρισμα
Μπουρ-αν-Μπρες 41.365 Μπουρ-αν-Μπρες
Ογιονά 22.559 Ναντουά
Βαλσερόν 16.302 Ναντουά
Αμπεργιέ-αν-Μπυζέ 14.081 Μπελέ
Ζεξ 12.652 Ζεξ
Σαιν-Ζενί-Πυιγί 11.892 Ζεξ
Μιριμπέλ 9.742 Μπουρ-αν-Μπρες
Φερνέ-Βολταίρ 9.637 Ζεξ
Ντιβόν-λε-Μπαιν 9.465 Ζεξ
Μπελέ 9.133 Μπελέ
Ναντουά 3.482 Ναντουά
Τυρί Μπλέ του Ζεξ
Μπυζέ Σερντόν ροζέ
Το πυρηνικό κέντρο στην περιοχή Μπυζέ
Αεροφωτογραφία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN

Η διαφοροποιημένη γεωργία του νομού παράγει προϊόντα εθνικής και διεθνούς φήμης. Συγκεκριμένα, οι πιο γνωστές παραγωγές αφορούν:

  • κτηνοτροφία, ορνιθοτροφία: εκτροφή βοοειδών και πουλερικά της Μπρες
  • τυροκομία, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: κρέμα γάλακτος και βούτυρο της Μπρες, τυριά : Ζεξ μπλε, Κοντέ, Κλον, Μπρες μπλε, ραμεκέν.
  • αμπελοκαλλιέργεια και οινοπαραγωγή: κρασιά Μπυζέ, Μανίκλ, Σερντόν.

Η καλλιέργεια δημητριακών και λαχανικών είναι σημαντική στις περιοχές Ντομπ και Μπρες.

Ο νομός Αιν είναι ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένος και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις με διεθνή φήμη έχουν εδώ την έδρα τους. Κύριοι βιομηχανικοί τομείς είναι:

Η βιομηχανία πλαστικών, η οποία βρίσκεται κυρίως στην πόλη Ογιονά, είναι ένας εξαιρετικά παραγωγικός κλάδος της οικονομίας. Η «πλαστική κοιλάδα» περιλαμβάνει το 10% της βιομηχανίας πλαστικών της Γαλλίας που αποτελεί την υψηλότερη συγκέντρωση πλαστικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Οι 349 επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί εδώ απασχολούν περίπου 11.000 άτομα. Στο λεκανοπέδιο Ογιονά, τρεις από τις τέσσερις θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τη βιομηχανία πλαστικών.

Η βιομηχανία επεξεργασίας μετάλλου (καλώδια, συρμάτινα καλώδια, ηλεκτρικά καλώδια) και η βιομηχανία μηχανημάτων (αυτοκινητοβιομηχανία, ο σημαντικότερος τόπος κατασκευής φορτηγών της Γαλλίας), όπως δείχνει η παρουσία αρκετών μεγάλων εταιρειών (Tréfileurope, Alcatel Cables, Renault Trucks). Τα χυτήρια, η κατεργασία μετάλλων και η ηλεκτροτεχνία κατέχουν επίσης σημαντική θέση στον βιομηχανικό ιστό του νομού.

Η βιομηχανία ξυλείας είναι ανεπτυγμένη, χάρη στα τεράστια δάση (πάνω από το ένα τρίτο της επιφάνειας του νομού).

Η αγροτική βιομηχανία, που βρίσκεται κυρίως στο Μπρες, αριθμεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους, που εργάζονται στη βιομηχανία κρέατος και στα κονσερβοποιεία. Η αγροβιομηχανία παρέχει ένα σημαντικό αριθμό προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην περιοχή σημειώνεται η παρουσία αρκετών κορυφαίων εταιρειών αυτού του κλάδου. Το 1992 ιδρύθηκε το τεχνολογικό κέντρο έρευνας Alimentec. Οι τομείς του είναι, μεταξύ άλλων, η εφαρμοσμένη έρευνα, η τεχνική υποστήριξη, η μεταφορά τεχνολογίας και η προηγμένη τεχνική εκπαίδευση στον αγροτοβιομηχανικό τομέα. Οι δραστηριότητες της Alimentec επικεντρώνονται σε τρεις προτεραιότητες: συστήματα εξαερισμού, πλαστική συσκευασία και εφαρμοσμένη υγιεινή.

Η πυρηνική βιομηχανία αντιπροσωπεύει έναν άλλο οικονομικό παράγοντα. Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Μπυζέ παράγει περίπου το 4,2% της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας, απασχολεί περισσότερους από 1.350 εργαζόμενους και επιπλέον εξασφαλίζει πολυάριθμες θέσεις απασχόλησης στις επιχειρήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ο νομός διαθέτει πολλά βιομηχανικά πάρκα. Εκτός από την προαναφερθείσα κοιλάδα πλαστικών και πολλά μικρότερα επιχειρηματικά πάρκα που έχουν ιδρυθεί από τοπικές πρωτοβουλίες, πρέπει να αναφερθεί το μεγάλο βιομηχανικό πάρκο της πεδιάδας Αιν. Με 700 εκτάρια επιφάνεια, αυτό το πάρκο αντιπροσωπεύει το κέντρο βαριάς βιομηχανίας στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ.

Ο νομός συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών και είναι καλοκαιρινός και χειμερινός προορισμός χάρη στις ιαματικές πηγές του, όπως το Ντιβόν-λε-Μπαιν ή την Ωτβίλ-Λον, τα χιονοδρομικά κέντρα της οροσειράς Ζυρά αλλά και τα παλιά κάστρα, μουσεία, ιστορικά μνημεία και γαστρονομικές σπεσιαλιτέ. Περιλαμβάνει τεράστια φυσικά πάρκα, όπως το Πάρκο των πουλιών, στο κέντρο της Ντομπ, που είναι ένας από τους πιο επισκέψιμους χώρους του νομού.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN, ένας μεγάλος επιταχυντής σωματιδίων που ξεκίνησε το 2008 βρίσκεται στην παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας μεταξύ των βορειοδυτικών προαστίων της Γενεύης και της περιοχής Ζεξ.

Ο πύργος του Ζουαγιέ

Κοντά στα ελβετικά σύνορα, μεταξύ της κοιλάδας του Σον και των Άλπεων, ο νομός Αιν διαθέτει μια πλούσια φυσική κληρονομιά. Οι φυσικές περιοχές του ελκύουν τους λάτρεις της υπαίθρου και των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής. Εκτός από τα ποικίλα τοπία, που περιλαμβάνουν δάση, αμπελώνες, κοιλάδες, βράχια, ποτάμια, λίμνες, καλλιέργειες και βουνά, υπάρχουν παραδοσιακά κτίρια όπως αγροκτήματα, οχυρωμένα σπίτια, κάστρα, μεσαιωνικά μοναστήρια και όμορφα χωριά.

Στον νομό περιλαμβάνονται δύο από τα «Πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας», το Σατιγιόν-συρ-Σαλαρόν και το Τρεβού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. (Γαλλικά) «Compte-rendu du Conseil des ministres du lundi 22 août 2016». elysee.fr. 22 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. «Populations légales 2022» (Γαλλικά) Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 19  Δεκεμβρίου 2024.
  3. . «habitants.fr». 
  4. . «distance.to». 
  5. . «distance.to/Lyon». 
  6. . «peakbagger.com». 
  7. . «splaf.free.fr».