Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σααντί Σιραζί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσλί-ουντ-Ντιν Μουσρίφ ιμπν-Αμπντουλάχ Σιραζί
Ο Σααντί Σε ένα κήπο με ρόδα, από ένα χειρόγραφο Μουγκάλ του Γκουλιστάν, περ. 1645
Γέννηση1209/10
Θάνατος1291/92
ΠερίοδοςΜεσαίωνας
ΠεριοχήΠερσία
ΣχολήΠερσική ποίηση, Περσική λογοτεχνία
Κύρια ΕνδιαφέρονταΠοίηση, Mυστικισμός, Λογική, Ηθική, Σουφισμός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σααντί Σιραζί, (γεν. 1209/10 - θαν. 1291/92) (Abū-Muhammad Muslih al-Dīn bin Abdallāh Shīrāzī, Saadi Shirazi) επίσης Σαντί ή απλά Σααντί (Σααδύ), στα Περσικά: ابومحمد مصلح الدین بن عبدالله شیرازی), υπήρξε ένας από τους κύριους Πέρσες ποιητές του Μεσαίωνα. Δεν είναι γνωστός μόνο στις αραβόφωνες χώρες, αλλά αναφέρεται και από τους δυτικούς πολιτισμούς. Αναγνωρίστηκε για την ποιότητα των γραπτών του και για το βάθος των κοινωνικών και ηθικών του απόψεων.

Γεννήθηκε στο Σιράζ. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν ακόμα παιδί. Έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια μέσα στην φτώχια και τη δυστυχία. Σε νεαρή ηλικία πήγε στη Βαγδάτη για να σπουδάσει. Στο πανεπιστήμιο Αλ-Νιζαμιγια παρακολούθησε Ισλαμικές Σπουδές, Νομική, Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία, Αραβική Λογοτεχνία και Θεολογία.

Οι ασταθείς συνθήκες που ακολούθησαν με την μογγολική εισβολή, τον υποχρέωσαν να περιπλανηθεί για 30 χρόνια στο εξωτερικό, Τις εμπειρίες του αυτές τις κατέγραψε στα έργα του. Επίσης πήγε στη Μέκκα και στη Μεδίνα να προσκυνήσει και επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ. Όταν επέστρεψε στο Σιράζ πέρασε ήσυχα χρόνια.

Η πρώτη σελίδα του of Bostan, από ινδικό χειρόγραφο.

Στα γνωστότερα έργα του ανήκει το Δενδρόκηπος (Bustan) που ολοκληρώθηκε το 1257 και το Ο κήπος με τα ρόδα[1] (Gulistan) το 1258. Ο Δενδρόκηπος είναι γραμμένος σε στίχους με επικό μέτρο και συντίθεται από ιστορίες που απεικονίζουν τις στερεότυπες αρετές των Μουσουλμάνων (δικαιοσύνη, φιλελευθερία, σεμνότητα, ευχαρίστηση) όπως επίσης και από σκέψεις επί της συμπεριφοράς των ντερβίς και των εκστατικών πρακτικών τους. Το Γκιουλιστάν είναι γραμμένο κυρίως σε πρόζα και περιέχει ιστορίες και προσωπικά ανέκδοτα. Το κείμενο είναι γεμάτο με σύντομα ποιήματα, που περιέχουν αφορισμούς, συμβουλές και πνευματώδη σχόλια. Ο Σααντί επιδεικνύει βαθειά γνώση του παραλογισμού της ανθρώπινης ύπαρξης. Η μοίρα εκείνων που εξαρτώνται από τις διαθέσεις των βασιλέων αντιπαραβάλλεται συχνά με την ελευθερία των ντερβίς.

Ο Σααντί είναι γνωστός επίσης για τους πανηγυρικούς και τις ωδές του, που απεικόνιζαν την ανθρώπινη εμπειρία, όπως επίσης για ιδιαίτερες ωδές όπως ο θρήνος για την πτώση της Βαγδάτης μετά την εισβολή των Μογγόλων το 1258. Οι στίχοι του βρίσκονται στο Γκαζαλιγιάτ (Ghazaliyat) και οι ωδές του στο Καζα'ίντ (Qasa'id). Είναι επίσης γνωστός για ένα αριθμό έργων στην αραβική γλώσσα.

Αναφορές στο διαδίκτυο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις παραπομπές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]