Accessibility links

Breaking News

Позиція уряду США

Президент США Джо Байден виступає на 79-тій сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, 24 вересня 2024 року. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Президент США Джо Байден виступає на 79-тій сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, 24 вересня 2024 року. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)

"Ніколи не забувайте, ми тут, щоб служити людям, а не навпаки", — сказав президент Джо Байден у своїй останній промові на Генеральній Асамблеї ООН.

У своїй фінальній промові на Генеральній Асамблеї ООН президент США Джо Байден окреслив ключове завдання для світових лідерів.

"Наше випробування полягає в тому, щоб переконатися, що сили, які тримають нас разом, сильніші за ті, які нас роз’єднують, що принципи партнерства, які ми приїжджаємо сюди щороку відстоювати, можуть протистояти викликам, які знову тримає центр", - сказав він.

Президент Байден назвав серед поточних викликів агресію Росії проти України; теракт ХАМАС на Ізраїль; страждання невинних в Ізраїлі та Газі; громадянську війну в Судані; і військовий тиск Китаю на країни в Південнокитайському морі.

Але Сполучені Штати та їхні партнери відповідають силою та єдністю.

"Ми захистили Статут ООН і забезпечили виживання України як вільної нації, — сказав він. — Хороша новина полягає в тому, що війна Путіна не досягла його основної мети. Він задумав знищити Україну, але Україна досі вільна. ... Але ми не можемо опускати руки".

"Ми також працюємо над тим, щоб забезпечити більший рівень миру та стабільності на Близькому Сході", – сказав президент Байден.

"Я просунув з Катаром і Єгиптом угоду про припинення вогню і обмін заручників. Його схвалила Рада Безпеки ООН. Зараз настав час для сторін остаточно узгодити свої умови, повернути заручників додому, забезпечити безпеку для Ізраїлю та Гази, вивільненої від влади ХАМАСу, полегшити страждання в Газі та припинити цю війну".

Президент Байден сказав: "Прогрес у справі миру зміцнить нас у боротьбі з постійною загрозою з боку Ірану".

"Разом ми повинні перекрити кисень терористам — їхнім посіпакам, які закликали до нових подій 7 жовтня, і гарантувати, що Іран ніколи, ніколи не матиме ядерної зброї".

Сполучені Штати, G7 та інші партнери також приділяють увагу країнах, що розвиваються.

"Ми працюємо над тим, щоб допомогти країнам розбудувати свою інфраструктуру, перейти до чистої енергії, до цифрової трансформації, щоб закласти нові економічні основи для процвітаючого майбутнього", — сказав він.

Президент Байден закликав Генеральну Асамблею завжди пам’ятати про вирішальний момент лідерства: "Це ваш народ, саме ваш народ має найбільше значення. Ніколи не забувайте, ми тут, щоб служити людям, а не навпаки".

Фото: засідання Ради Безпеки ООН в штабі ООН, 29 серпня 2024 року
Фото: засідання Ради Безпеки ООН в штабі ООН, 29 серпня 2024 року

"Багато років країни закликають до більш інклюзивної та більш представницької Ради... , яка б краще відповідала викликам сьогодення", — сказала посол Томас-Грінфілд.

"Світ продовжує рости та змінюватися. Тому очевидно, що для [Організації Об’єднаних Націй] знову настав час рости та змінюватися", — заявила посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд у своєму виступі на засіданні Ради з міжнародних відносин.

Ключовим компонентом реформи має бути зміна складу Ради Безпеки ООН, наголосила посол Томас-Грінфілд:

"І навряд чи я перша це кажу. Багато років країни закликають до більш інклюзивної та більш представницької Ради, яка б відображала демографічні особливості сучасного світу та краще відповідала викликам сьогодення. Ось чому два роки тому президент Байден оголосив, що Сполучені Штати підтримують розширення Ради Безпеки для забезпечення постійного представництва країн Африки, а також Латинської Америки та Карибського басейну".

Сполучені Штати також підтримують створення двох постійних місць для Африки в Раді Безпеки. "Цього прагнуть наші африканські партнери, і ми вважаємо, що це справедливо", — сказала посол Томас-Грінфілд.

В останні кілька років низка держав-членів заявили, що настав час вийти за межі просто регіонального представництва та розглянути можливість резервування місць в Раді малих острівних держав, що розвиваються, сказала посол Томас-Грінфілд: "Я також з гордістю повідомляю, що Сполучені Штати підтримують створення нового виборного місця в Раді Безпеки для малих острівних держав, що розвиваються.

Ми раніше не мали такого роду міжрегіональних ротаційних місць. Але набагато важливішим за прецедент є Рада Безпеки, яка є представницькою, інклюзивною і може вести нас у майбутнє".

Нарешті, посол Томас-Грінфілд оголосила, що Сполучені Штати підтримують участь у переговорах щодо реформи положень про Раду.

"Це означає, що ми готові працювати з іншими країнами, щоб узгодити формулювання, підготувати поправки та підготувати цю резолюцію для голосування в Генеральній Асамблеї та, зрештою, внести зміни до Статуту ООН", — сказала вона.

Завдання полягає в тому, щоб працювати над рішеннями, щоб зробити систему розвитку ООН більш підзвітною та узгодженою, а гуманітарну систему ООН — більш ефективною та результативною. Щоб знайти шляхи підвищення прозорості та вирішення нових технологій. І нарешті почати будувати представницьку, інклюзивну Раду, яка відповідає 21 століттю.

"Сполучені Штати можуть і повинні лідирувати, — сказала посол Томас-Грінфілд. — Ми повинні керувати позитивним порядком денним для майбутнього багатосторонності".

Load more

XS
SM
MD
LG