Accessibility links

Breaking News

Позиція уряду США

Thursday 3 October 2024

Calendar
October 2024
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Фото для ілюстрації: Засідання Ради Безпеки ООН, Нью-Йорк
Фото для ілюстрації: Засідання Ради Безпеки ООН, Нью-Йорк

"Сполучені Штати прагнуть адаптувати систему ООН, щоб вона відображала сьогоднішній і завтрашній світ, а не той, який існував у 1945 році", — державний секретар Блінкен.

Коли в 1945 році було створено Організацію Об’єднаних Націй, велика частина світу лежала в руїнах. На тлі руйнувань після Другої світової війни нова глобальна інституція мала підтримувати міжнародний мир і безпеку, а також досягти співпраці між державами з економічних, соціальних і гуманітарних питань.

З 1945 року багато чого змінилося. Наприклад, Головний орган ООН з підтримання миру та безпеки, Рада Безпеки, відображала післявоєнні структури влади: чотири з постійних місць займали і досі займають західні держави, а Китай займає п'яте місце.

Зараз 54 африканські країни складають 28 відсотків членів ООН, але вони не мають постійного представника в Раді Безпеки.

Щоб вирішити ці та подібні проблеми, у вересні Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй провела Саміт майбутнього та затвердила дорожню карту наступного покоління міжнародного співробітництва: Пакт майбутнього.

"Щоб виконати важливу мету Організації Об’єднаних Націй, нам терміново потрібна підтримка, реформування та активізація", — сказав державний секретар Ентоні Блінкен.

"Саме тому ми приєдналися до інших держав-членів у формуванні та зобов’язанні щодо широкого спектра пріоритетів у Пакті майбутнього".

Це включає "реформування Ради Безпеки ООН для кращого представлення країн, що розвиваються, і, ширше, світу, яким він є сьогодні", – сказав він.

"Сполучені Штати вважають, що Африка має мати два постійних місця, одне ротаційне місце для малих острівних держав, що розвиваються, постійне представництво для Латинської Америки та Карибського басейну, на додаток до постійних місць для країн, які ми давно підтримуємо: Німеччини, Японії, Індії".

"Сполучені Штати прагнуть адаптувати систему ООН, щоб вона відображала сьогоднішній і завтрашній світ, а не той, який існував у 1945 році, — сказав державний секретар Блінкен. — Але ми виступаємо і будемо рішуче виступати проти ревізіонізму".

"Ми не приймемо спроб зруйнувати, послабити або фундаментально змінити основні принципи Статуту ООН — суверенітет, територіальну цілісність, незалежність, — сказав він. — Ми будемо жорстко протистояти спробам підірвати Загальну декларацію прав людини та відповідні міжнародні договори з прав людини".

"Пакт майбутнього не включає всі пріоритети, кожну реформу, яка, на нашу думку, потрібна ООН, — сказав секретар Блінкен, — але це важливий крок у напрямку зміцнення та розвитку цієї інституції, яку кожна держава-член повинна підтримувати та працювати над цим. досягнення".

Президент США Джо Байден виступає на 79-тій сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, 24 вересня 2024 року. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Президент США Джо Байден виступає на 79-тій сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, 24 вересня 2024 року. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)

"Ніколи не забувайте, ми тут, щоб служити людям, а не навпаки", — сказав президент Джо Байден у своїй останній промові на Генеральній Асамблеї ООН.

У своїй фінальній промові на Генеральній Асамблеї ООН президент США Джо Байден окреслив ключове завдання для світових лідерів.

"Наше випробування полягає в тому, щоб переконатися, що сили, які тримають нас разом, сильніші за ті, які нас роз’єднують, що принципи партнерства, які ми приїжджаємо сюди щороку відстоювати, можуть протистояти викликам, які знову тримає центр", - сказав він.

Президент Байден назвав серед поточних викликів агресію Росії проти України; теракт ХАМАС на Ізраїль; страждання невинних в Ізраїлі та Газі; громадянську війну в Судані; і військовий тиск Китаю на країни в Південнокитайському морі.

Але Сполучені Штати та їхні партнери відповідають силою та єдністю.

"Ми захистили Статут ООН і забезпечили виживання України як вільної нації, — сказав він. — Хороша новина полягає в тому, що війна Путіна не досягла його основної мети. Він задумав знищити Україну, але Україна досі вільна. ... Але ми не можемо опускати руки".

"Ми також працюємо над тим, щоб забезпечити більший рівень миру та стабільності на Близькому Сході", – сказав президент Байден.

"Я просунув з Катаром і Єгиптом угоду про припинення вогню і обмін заручників. Його схвалила Рада Безпеки ООН. Зараз настав час для сторін остаточно узгодити свої умови, повернути заручників додому, забезпечити безпеку для Ізраїлю та Гази, вивільненої від влади ХАМАСу, полегшити страждання в Газі та припинити цю війну".

Президент Байден сказав: "Прогрес у справі миру зміцнить нас у боротьбі з постійною загрозою з боку Ірану".

"Разом ми повинні перекрити кисень терористам — їхнім посіпакам, які закликали до нових подій 7 жовтня, і гарантувати, що Іран ніколи, ніколи не матиме ядерної зброї".

Сполучені Штати, G7 та інші партнери також приділяють увагу країнах, що розвиваються.

"Ми працюємо над тим, щоб допомогти країнам розбудувати свою інфраструктуру, перейти до чистої енергії, до цифрової трансформації, щоб закласти нові економічні основи для процвітаючого майбутнього", — сказав він.

Президент Байден закликав Генеральну Асамблею завжди пам’ятати про вирішальний момент лідерства: "Це ваш народ, саме ваш народ має найбільше значення. Ніколи не забувайте, ми тут, щоб служити людям, а не навпаки".

Load more

XS
SM
MD
LG