Shortcuts: WD:INTRO, WD:I
Wikidata:Esittely
Wikidata on vapaa, yhteisesti muokattava, monikielinen, toissijainen tietokanta, johon kerätään rakenteista tietoa Wikipedian, Wikimedia Commonsin ja muiden Wikimedia-liikkeen wikien tukemiseen, ja kaikille maailmassa.
Mitä tämä tarkoittaa?
Katsotaanpa avauslausetta tarkemmin:
- Vapaa. Wikidatan aineisto julkaistaan Creative Commons Public Domain Dedication 1.0:n mukaisella lisenssillä, jolloin tiedon uudelleenkäyttö on mahdollista monilla eri tavoilla. Voit kopioida, muokata, jakaa ja käyttää aineistoa myös kaupallisiin tarkoituksiin, lupaa kysymättä.
- Yhteisesti muokattava. Wikidatan tietojen lisäämisestä ja ylläpitämisestä vastaavat Wikidatan muokkaajat, jotka päättävät sisällön luomisen ja hallinnoinnin säännöistä. Myös automaattiset botit lisäävät tietoa Wikidataan.
- Monikielinen. Muokkaaminen, käyttäminen, selaaminen ja datan uudelleenkäyttö on täysin monikielistä. Millä tahansa kielellä syötetty data tulee välittömästi saataville kaikilla muilla kielillä. Myös muokkaaminen millä tahansa kielellä on mahdollista ja suositeltavaa.
- Toissijainen tietokanta. Wikidata kerää pelkästään esityksiä, vaan myös niiden lähteitä ja viittauksia toisiin tietokantoihin. Tämä kuvaa saatavilla olevan tiedon monipuolisuutta ja tukee tarkistettavuuden periaatetta.
- Rakenteisen tiedon kerääminen. Jäsennellyn muodon ansiosta Wikimedia-projektit ja kolmannet osapuolet voivat uudelleenkäyttää tietoja helposti. Myös tietokoneiden on mahdollista käsitellä ja "ymmärtää" jäsenneltyä tietoa.
- Tuki Wikimedia-wikeille. Wikidata tukee Wikipediaa helpommin hallittavilla tietolaatikoilla ja linkeillä muihin kieliversioihin, ja näin se pienentää muokkaamisen työtaakkaa ja parantaa laatua. Päivitykset yhdellä kielellä ovat saatavilla kaikilla muilla kielillä.
- Kuka tahansa missä tahansa. Kuka tahansa voi käyttää tietoja Wikidatasta sovellustensa ja palveluidensa rakentamiseen.
Kuinka Wikidata toimii?
Wikidata on keskitetty tietovarasto, jonka tietoja muut, kuten Wikimedia-säätiön wikit, voivat käyttää. Kun sisältö ladataan dynaamisesti Wikidatasta, sitä ei tarvitse ylläpitää jokaisessa yksittäisessä projektissa. Esimerkiksi tilastot, päivämäärät, sijainnit ja muu yhteinen data voidaan keskittää Wikidataan.
Wikidatan tietomalli
Wikidatan tietomalli koostuu pääsääntöisesti kohteista, joilla on nimi, kuvaus ja aliaksia. Kohteet
yksilöidään uniikisti numerolla, jonka edessä on Q
, esimerkiksi Douglas Adams (Q42).
Esitykset kuvailevat kohteen ominaisuuksia ja koostuvat ominaisuuksista ja arvoista. Wikidatan ominaisuuksilla on etuliite P
, jonka perässä on numero, esimerkiksi educated at (P69).
Henkilölle voit määritellä, missä hän on opiskellut, lisäämällä ominaisuuden ja määrittelemällä arvon koululle. Rakennuksille voit lisätä maantieteelliset koordinaatit määrittelemällä arvot pituus- ja leveysasteille. Ominaisuuksia voi linkittää myös ulkopuolisiin tietokantoihin. Ominaisuutta, joka linkittää ulkopuoliseen tietokantaan, kuten kirjastojen ja arkistojen käyttämään auktoritunnistetietokantaan, kutsutaan tunnisteiksi. Erityiset sivustolinkit yhdistävät kohteen vastaavaan sisältöön wikeissä, kuten Wikipediassa, Wikikirjastossa tai Wikisitaateissa.
Kaikki tämä tieto voidaan esittää millä tahansa kielellä, vaikka datan alkuperäiskieli olisi toinen. Wikit näyttävät ajantasaisimman tiedon käyttäessään näitä arvoja.
Kohde | Ominaisuus | Arvo |
---|---|---|
Q42 | P69 | Q691283 |
Douglas Adams | educated at | St John's College |
Työskentely Wikidatan kanssa
On olemassa useita tapoja käyttää Wikidataa sisäisillä ja ulkoisilla työkaluilla tai ohjelmointirajapinnoilla.
- Wikidata Query ja Reasonator ovat esimerkkejä suosituista työkaluista Wikidata-kohteiden etsimiseen ja tutkimiseen. Työkalut-sivulla on laaja lista mielenkiintoisista projekteista, joihin voi tutustua.
- Voit noutaa kaikkea dataa ohjelmallisesti käyttämällä eri ohjelmointirajapintoja (API) tai palveluita.
- Asiakaswikit voivat hakea dataa sivuilleen käyttämällä Lua Scribunto -käyttöliittymää.
Mistä aloittaa
Wikidatan tutustumiskierrokset uusille käyttäjille ovat paras tapa oppia lisää Wikidatasta.
Joitakin linkkejä aloittamiseen:
- Muokkaa käyttäjäasetuksiasi, erityisesti 'Babel'-laajennosta, jotta voit asettaa kieliasetuksesi
- Auta puuttuvien nimien ja kuvausten kanssa
- Auta wikienvälisten ristiriitojen ja rajoiterikkomusten selvittämisessä.
- Paranna satunnaista kohdetta
- Auta kääntämään
Miten voin osallistua?
Siitä vain aloittamaan muokkaaminen. Muokkaaminen on paras tapa opetella Wikidatan rakennetta ja käsitteitä. Jos haluat saada Wikidatan käsitteistä ymmärrystä etukäteen, niin voit katsoa ohjesivuja. Mikäli sinulla on kysyttävää, niin voit esittää kysymykset projektin chatissa tai ottamalla yhteyttä kehitystiimiin.