Hjälp:Navigera på Wikidata/Användarinställningar

From Wikidata
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Help:Navigating Wikidata/User Options and the translation is 100% complete.

Den här sidan ger information om några av de användarvalmöjligheter som registrerade Wikidata-användare har. Här finns även tips om anpassningar för att användaren ska få mesta möjliga nytta av Wikidata.

En registrerad användare är en användare som har skapat ett konto och som har loggat in på Wikidata, och/eller något annat Wikimediaprojekt (via unified login). Om du har slagit på tvåfaktorverifiering kan du behöva ange en kontrollkod som en del av inloggning till ditt konto.

Du måste inte registrera dig eller logga in för att kunna bidra till Wikidata, men det uppmuntras. De användarvalmöjligheter som beskrivs på denna sida är bara tillgängliga med ett användarkonto på Wikidata. Att skapa ett konto är enkelt och gratis, och du behöver inte ange ditt namn eller några personuppgifter. Om du använder andra Wikimedia-projekt kan du logga in med samma användarnamn och lösenord som du använder där, genom Wikimedias gemensamma inloggningslösning, Standard Unified Login (SUL).

Språkinställningar

Inställningsmenyn för Wikidata
ULS (här för engelska) finns högst upp på sidan
Avsnittet "På andra språk" på en artikelsida
Babel user information
sv-0 Den här användaren har inga kunskaper i svenska (eller förstår det bara med en stor svårighet).
sv-1 Den här användaren har grundläggande kunskaper i svenska.
sv-2 Den här användaren har medelgoda kunskaper i svenska.
sv-3 Den här användaren har avancerade kunskaper i svenska.
sv-4 Den här användaren kan svenska nästan på modersmålsnivå.
sv-5 Den här användaren har professionella kunskaper i svenska.
sv-N Den här användaren har svenska som modersmål.
Users by language

Det finns många anledningar till att anpassa dina språkinställningar. Till exempel kan du välja att se Wikidata på en specifik variant av ett språk (kanadensisk engelska eller braziliansk portugisiska anses vara egna dialekter av respektive språk). Du kan också välja att se och lägga till information om objekt såsom etiketter, beskrivningar och alias på alla de språk du behärskar.

Du kan göra dina språkinställningar på tre olika sätt: via "Preferences"-länken i användarinställningar, genom att använda den Universella Språkväljaren (ULS) eller genom Babel-funktionen (#babel mall).

Tillbakafallskedja för språk

Man kan bara välja en tillbakafallskedja för språk med den Universella språkväljaren och Babel-tillägget. Tillbakafallskedjan är Wikidatas systematiska sätt att visa dig innehåll när det inte finns tillgängligt på ditt valda huvudspråk. Om du exempelvis har angett att du kan språk X, Y, Z men en sida finns inte tillgänglig på X eller Y kommer du automatiskt visas en version av den sidan på Z. Du kan visa din nuvarande tillbakafallskedja på Special:MyLanguageFallbackChain. Notera att språk läggs till i din tillbakafallskedja vid nivå 0.

Funktioner som använder användarens tillbakafallskedja för språk:

Funktioner som använder standard tillbakafallskedjan:

  • HTML-sidtitel och H1-rubriker på objektsidor
  • Uttalandet med datatypen "objekt" som visas på objektsidor
  • Mallen {{Q}}
  • API-anropet wbgetentities med parametern languagefallback=1

Preferensmeny

Denna möjlighet är den lättaste och bästa för användare, som vill läsa och redigera Wikidata på endast ett språk.

Du kan uppdatera dina språkinställningar genom att klicka på länken "Preferences" längst upp på valfri sida. Du kan också gå till Preferenser-menyn (om du är inloggad) genom att gå till Special:Preferences. I den första fliken som heter "User profile", skrolla ner till avsnittet "Internationalisation". Välj ditt föredragna språk från rullgardinsmenyn och tryck på "Save" längst ner på sidan för att spara dina inställningar. Dialekter av språk kan väljas, men, fullständiga översättningar av webbplatssidor kanske inte finns tillgängliga på dem; vill du läsa och redigera Wikidata på en dialekt rekommenderas det därför att du använder någon av de andra språkinställningarna i din tillbakafallskedja för språk.

Universell språkväljare

Detta alternativ är bäst för användare som kommer bidra till Wikidata på ett språk som inte fullt ut stöds av Wikidatas standardinmatningsinställningar och/eller deras lokala tangentbord.

Du kan komma åt den Universella språkväljaren (ULS) genom att klicka på följande ikon längst upp på valfri sida: ULS. URL erbjuder en mekanism för att konfigurera dina språkinställningar för både Wikidatas gränssnitt och dina inmatningsmetoder (dvs. du kommer kunna skriva text på språk som inte direkt stöds av ditt tangentbord). För mer information, se ULS-tilläggets sida.

Babel-tillägget

Detta alternativ är bäst lämpat för användare som kommer bidra till Wikidata på flera språk. De som kan flera språk kan, när de redigerar Wikidata, vilja se information om objekt, etiketter, beskrivningar och alias, på de språken de förstår och ha möjligheten att lägga till information som saknas på de språken i dessa fält. Babel-tillägget möjliggör detta genom att låta användare själva konfigurera listan över språk som visas i avsnittet med terminologiinformation ("På fler språk") som finns längst upp på objektsidor.

Du kan aktivera Babel-tillägget genom att lägga till mallen #babel på din användarsida. Mallens syntax är följande:

{{#babel:xx-i|xx-i|...}}

där xx är en MediaWiki-språkkod och i anger din kompetensnivå i språket; i kommer vara antingen ett siffra från 0 till 5 (där 0 är ingen kunskap och 5 är professionell kompetens) eller bokstaven N för modersmålstalare. Flera språk kan separeras av |. Om du exempelvis vill lägga till en #babel-mall som visar att du har engelska som modersmål följt av avancerad förståelse av franska och professionell förståelse av tyska kan du använda följande kod:

{{#babel:en-N|fr-3|de-5|mul-1}}

Mer information om siffrorna finns på babeltilläggets sida. För MediaWikis språkkoder, se listan över projekt efter språkkod.

Efter att du lagt till #babel-mallen på din användarsida kommer etiketter, beskrivningar och alias visas på angivna språk under avsnittet "In more languages" på objektsidor.

Finessen LabelLister

För att komma åt etiketter och beskrivningar på alla språk kan du aktivera finessen LabelLister.

Finesser

Finesser är speciella skript, eller program, skrivna av andra användare som underlättar och effektiviserar vissa Wikidata-uppgifter. En finess, till exempel, känd som Merge.js kan användas för att först utföra en halvautomatisk sammanslagning av två objekt och sedan begära att dubbletten raderas.

Finesser kan aktivera i Preferences-menyn under fliken "Gadgets". Finesser bygger oftast på JavaScript så se till att ha JavaScript aktiverat i din webbläsare så att de fungerar som de ska.

För en lista över tillgängliga finesser, se Special:Gadgets. Mer information, däribland dokumentation och författardetaljer för finesser finns också på Wikidata:Tools/Gadgets.

Åtkomstnivåer och tillstånd

En användares förmåga att använda och ändra vissa av Wikidatas gränssnittsfunktioner bestäms av vilka användarrättigheter användaren har. Administratörer, byråkrater, översättningsadministratörer och egenskapsskapare är bara några av alla speciella åtkomstnivåer en användare kan ha.

Vissa åtkomstnivåer för användarkonton kan begäras på Wikidata:Requests for permissions. Användare kan nominera sig själva eller andra. Andra åtkomstnivåer behöver tilldelas manuellt av en användare rätt befogenheter.

Du kan läsa mer om de olika användarnivåerna och deras behörigheter på Wikidata:User access levels.

Se även

För ytterligare information och vägledning, se:

  • Bybrunnen, för att diskutera alla aspekter av Wikidata
  • Wikidata:Glossary, ordboken över termer som används här och på andra hjälpsidor
  • Help:FAQ, vanliga frågor ställda och besvarade av Wikidatas gemenskap
  • Help:Contents, hjälpportalen med all dokumentation som finns tillgänglig för Wikidata