Перейти до основного вмісту
музеї під атакою

Хакери-шантажисти атакували понад 40 музеїв Франції, зокрема Лувр та Гран-Пале

У розпал Олімпійських ігор хакери атакували IT-систему національної мережі французьких музеїв. Від програм-вимагачів постраждали, зокрема, Гран-Пале у Парижі, Лувр і ще близько сорока закладів. 

Близько сорока музеїв Франції зазнали кібератак в неділю
Близько сорока музеїв Франції зазнали кібератак в неділю © MAURO PIMENTEL / AFP
Реклама

Дивну активність у комп'ютерних системах в ніч з 3 на 4 серпня помітили у Гран-Пале (Grand Palais) і констатували атаку програми-вимагача. Про це повідомляє французьке видання LeParisien. 

Метою кібератаки були фінансові дані загальної комп'ютерної системи. За них хакери хотіли отримати викуп у криптовалюті. Для шантажу було застосовано відому стратегію: шкідливе ПО проникає в комп'ютерні системи, збирає дані, та робить їх нечитабельними. Далі злочинці пропонують жертві купити ключі до розшифровки даних, а після того  — ключ до отримання доступу до них. Якщо ті відмовляються, в хід ідуть погрози — опублікувати зашифровані дані, якщо жертва не вийде на зв'язок протягом 48 годин. 

Відділ кіберзлочинності французької поліції розпочав розслідування.

Як відмічає Рolitico, серед атакованих об'єктів і ті, які цього року стали майданчиком для проведення олімпійських ігор в Парижі. Так, під нещодавно відремонтованим скляним дахом Великого Палацу протягом дев’яти днів тривали змагання з фехтування.

Але на інформаційні системи, залучені в організації спортивних заходів, кібератака не вплинула. «Впливу на проведення заходів до Олімпійських ігор 2024 року не виявлено», — заявили в прокуратурі.

Як зазначав раніше прем’єр-міністром Франції Габріель Атталь: за перші кілька днів Олімпіади було попереджено 68 кібератак, дві з яких були спрямовані на олімпійські об’єкти.Такий розвиток подій був передбачуваним, тож агентство кібербезпеки Франції готувалося до Олімпійських ігор заздалегідь: протягом останніх двох років проводили тестування системи на проникнення і працювали над інформуванням про кібербезпеку «у масовому масштабі».

«Мета полягає в тому, щоб заблокувати більшість атак шляхом підвищення рівня безпеки», — заявив ще в квітні  директор агентства кібербезпеки Франції Вінсент Струбель, коментуючи Рolitico підготовку до Ігор.

Читайте такожДиверсії, арешти й попередження про антисемітизм. Безпекова ситуація у Франції під час Олімпіади

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.