Перейти до основного вмісту
небезпечне втручання

Кібератаки на системи водопостачання у США та Європі. Підозрюють хакерів, що пов'язані з РФ

Група хакерів, яка пов'язана з підрозділом російської військової розвідки Sandworm, взяла на себе відповідальність за хакерські атаки на об'єкти водопостачання в США, Польщі та Франції. Вони втручалися в роботу програмного забезпечення, щоб саботувати роботу критичної інфраструктури. На водогоні у Техасі, наприклад, спричинили переповнення резервуара. 

Кібератаки на системи водопостачання в США та Європі. Підозрюють хакерів, що пов'язані з урядом РФ
Кібератаки на системи водопостачання в США та Європі. Підозрюють хакерів, що пов'язані з урядом РФ © Facebook
Реклама

Про це повідомляє журнал «Wired» і називає Sandworm «найагресивнішою силою Кремля для кібератак». Але втручання у роботу критичної інфраструктури в США, Польщі та Франції здійснювала група хакерів, що пов'язана із підрозділом. Вона називає себе «Кіберармією відродження Росії». 

«З початку цього року хакерська група… щонайменше тричі приписувала собі заслуги в хакерських операціях, націлених на водо- та гідроелектростанції США та Європи. У кожному випадку хакери публікували відео в… телеграмі, які показують записи екрана з хаотичними маніпуляціями з так званими людино-машинними інтерфейсами, програмним забезпеченням, яке контролює обладнання в цільових мережах. Очевидними жертвами цього злому є численні американські водопровідні підприємства в Техасі, одна польська очисна станція та, як повідомляється, французький водяний млин, який, як стверджували хакери, був дамбою французької гідроелектростанції. Незрозуміло, скільки збоїв чи шкоди хакери могли завдати будь-якому з цих об’єктів», — пише Wired.

Читайте такожСША та Велика Британія звинувачують хакерів із КНР у багаторічних кібератаках

Американська компанія з кібербезпеки Mandiant, що належить Google, опублікувала звіт, в якому доводить зв'язок між хакерською групою та підрозділом ГРУ РФ. Поки фахівці не встановили точно, чи вони просто співпрацювали між собою, чи підрозділ російської військової розвідки маскувався під діяльність «Кіберармії відродження Росії». 

Але хакерська група, яка взяла на себе відповідальність, — йдеться у звіті — діє більш нахабно, ніж Sandworm. Про це говорить головний аналітик Mandiant  Джон Халтквіст:

«Попри те, що ця група працює під особою, яка пов’язана з Sandworm, вони здаються більш безрозсудними, ніж будь-який російський оператор, якого ми коли-небудь бачили, націлюючись на Сполучені Штати. Вони активно маніпулюють операційними технологічними системами в дуже агресивний, ймовірно, руйнівний і небезпечний спосіб».

За інформацією CNN, ФБР розслідує інциденти, які сталися в Техасі, але від коментарів відмовилося. А представники Білого дому просять місцеву владу штатів посилювати власний кіберзахист. 

Хакери атакували водоканали невеликих містечок в США Абернаті, Малшу, Хейл-Сентер. Збитки від втручання були мінімальні. Тільки в Малшу був переповнений резервуар з водою. 

Читайте такожКібератаки у Франції. Хакери викрали дані 43 мільйонів людей

У Франції, як пише Wired, ця група хакерів атакувала пульт електростанції у Курлон-сюр-Йонна, що знаходиться за 100 км від Парижа. Зробили вони це після слів президента Еммануеля Макрона про можливість відправки наземних військ до України. Хакери заявили, що через їхню атаку на електростанції понижували рівень води на плотині. Але офіційно цю інформацію журналістам не вдалося ні підтвердити, ні спростувати. Як писало Le Monde, хакери навіть не змогли вплинути на невеликий водяний млин, у роботу якого вони фактично втрутилися.

Зловмисники демонстрували також відео, начебто атаки на село Видміни в Польщі. 

За словами Гаса Серіно, засновника фірми з кібербезпеки I&C Secure та колишнього працівника водопровідного підприємства, хакери на відео атак демонструють як і певні знання, так і випадкове хаотичне перемикання налаштувань. 

«Серіно зазначає, що хакери, наприклад, змінили «рівень зупинки» для резервуарів з водою в комунальних службах Техасу, що могло спровокувати переповнення, про яке згадували чиновники. Але він зазначає, що вони також внесли інші, здавалося б, довільні зміни, зокрема для станції стічних вод у Видміні, які не мали б жодного ефекту», — пише Wired.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.