Перейти до основного вмісту
Антиросійські санкції

Торкнеться 116 фізичних та юросіб: ЄС ухвалив 14-й пакет санкцій проти РФ

Рада міністрів ЄС ухвалила 14-й пакет санкцій проти Росії у зв’язку із її агресією проти України. Ці заходи мають посилити тиск на російську енергетику, економіку, фінанси й торгівлю, а також ускладнити обхід європейських санкцій. Окрім цього, ЄС уперше запровадить заборону на надання послуг та доступ до портів конкретним суднам, що сприяють війні РФ проти України.

ЄС ухвалив 14-й пакет санкцій проти РФ
ЄС ухвалив 14-й пакет санкцій проти РФ © Investing
Реклама

Нові обмеження для РФ 

Як повідомляла українська редакція RFI, 24 червня в Люксембурзі відбувається засідання Ради ЄС з питань закордонних справ. Під час цього заходу міністри ухвалили 14-й пакет антиросійських санкцій, який охоплює обмежувальні заходи щодо 116 фізичних та юридичних осіб. Як зазначається, вони відповідальні за дії, що підривають територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України або створюють загрозу для цього.

Санкційний пакет ЄС також передбачає заборону: 

  • послуг із перевантаження російського зрідженого природного газу (ЗПГ) на території ЄС;
  • нових інвестицій для завершення споруджуваних ЗПГ-проєктів;
  • використання російської «Системи передачі фінансових повідомлень» (SPFS), розробленої Центробанком Росії для нейтралізації ефекту обмежувальних заходів;
  • доступу до портів та надання послуг для суден, що сприяють російській війні проти України;
  • фінансування з Росії для політичних партій, фондів та неурядових організацій.

Окрім цього, Рада ЄС розширила обмежувальні заходи щодо польотів росіян до Євросоюзу. Вони передбачають заборону на посадку, зліт або проліт над територією ЄС для будь-якого російського повітряного судна, що використовується для нерегулярних польотів. Але це діятиме за умови, що російська фізична або юридична особа, суб'єкт або орган «має можливість ефективно визначити місце або час його зльоту або посадки, щоб дістатися, наприклад, місця відпочинку або ділової зустрічі». Крім того, авіаоператори повинні надавати будь-яку інформацію про нерегулярні рейси, зокрема дані про власника повітряного судна і, можливо, пасажирів.

На території Євросоюзу також розширили заборону на перевезення російських вантажів автотранспортом, зокрема транзитом. Це дозволить охопити операторів ЄС, які на 25% або більше належать російським фізичним або юридичним особам. Рада Євросоюзу також посилила контроль та обмеження на імпорт та експорт російської продукції.

«Наші санкції вже суттєво послабили російську економіку та завадили Путіну здійснити свої плани знищити Україну, хоча він все ще продовжує незаконну агресію проти мирного населення та цивільної інфраструктури. 14-й пакет санкцій демонструє нашу єдність у підтримці України та прагненні обмежити злочинну діяльність Росії проти українців, зокрема й спроби обійти заходи ЄС», — заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

ЄС також запровадила додаткові інструменти для боротьби з обходом європейських санкцій. Так, материнські компанії в Євросоюзі тепер повинні будуть гарантувати, що їхні дочірні структури в третіх країнах не беруть участі в будь-якій діяльності, якій санкції прагнуть запобігти.

Також для протидії реекспорту бойових товарів, знайдених в Україні або критичних для розвитку військових систем РФ, на операторів ЄС накладають додаткові зобов'язанні. Зокрема, європейські компанії, які продають такі товари третім країнам, повинні будуть оцінювати ризики їхнього реекспорту до Росії, щоб цьому запобігти. А фірми з ЄС, які передають промислове ноу-хау для виробництва бойових товарів партнерам із третіх країн, тепер мають внести спеціальні договірні положення. Останні передбачають гарантії, що ці новації не будуть використовувати у РФ.

Посилення санкційного тиску

На сайті Ради ЄС повідомили, що в новому пакеті санкцій містяться заходи, які мають значно зменшити доходи, які Росія отримує від продажу та транспортування ЗПГ у треті країни. Так, на території Євросоюзу діятиме заборона на перевантаження російського ЗПГ з метою перевалки в треті країни.

«Це охоплює як перевезення з судна на судно, так і перевезення з судна на берег, а також операції з перевантаження. Це не впливає на імпорт, а лише на реекспорт до третіх країн через ЄС. Європейська комісія стежитиме за виконанням і розробленням цього рішення та може запропонувати пом’якшувальні заходи, якщо це потрібно», — йдеться в повідомлені. 

Крім того, ЄС заборонить нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг для завершення споруджуваних проєктів ЗПГ, таких як Arctic LNG 2 і Murmansk LNG. Окрім цього, запроваджують обмеження на імпорт російського зрідженого природного газу через термінали ЄС, не підключені до системи природного газу.

Також у межах тиску на фінансовий сектор РФ на території Євросоюзу заборонять використовувати російську «Систему передачі фінансових повідомлень» (SPFS) та подібних спецсистем. Табу також поширюватиметься на операції з криптоактивами й кредитними та фінансовими організаціями, заснованими за межами ЄС, які сприяють підтримці оборонній сфері Росії. Наприклад, якщо такі установи постачають РФ боєприпаси чи технологій подвійного призначення.

У новому санкційному пакеті міністри ЄС уперше запровадили обмеження для конкретних суден, які беруть участь у війні Росії проти України. Це, зокрема, стосується тих, які транспортують до РФ військову техніку, украдене українське зерно чи ЗПГ.

«Цей захід також спрямований проти танкерів, що входять до складу "темного флоту" Путіна, які обходять обмеження ЄС та Коаліції з обмеження цін, застосовуючи при цьому оманливі практики судноплавства з повним ігноруванням міжнародних стандартів. Сьогодні з цих причин під удар (санкційний. — Ред.) потрапили 27 суден», — зауважили у Раді ЄС.

Рада ЄС також додала 61 нову компанію до списку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії в її війні проти України. До них будуть застосовані суворіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення та тих, які можуть сприяти вдосконаленню оборонного сектору РФ.

«Деякі з цих підприємств розташовані в третіх країнах (Китай, Казахстан, Киргизстан, Туреччина та Об'єднані Арабські Емірати) і були залучені до обходу торговельних обмежень та закупівлі чутливих товарів, що використовуються, наприклад, у виробництві безпілотників або наданні матеріальної підтримки російським військовим операціям», — зазначили в пресслужбі Ради ЄС. 

Міністри ЄС також додали верстати та всюдиходи до списку заборонених товарів, які можуть сприяти вдосконаленню оборони РФ. Крім цього, запроваджені додаткові обмеження на експорт товарів, які можуть, зокрема, посилити російський промисловий потенціал (наприклад, хімічні речовини, включаючи марганцеві руди та сполуки рідкоземельних металів, пластмаси, землерийну техніку, монітори та електрообладнання). Обмеження також діятимуть на імпорт з Росії гелію, який є джерелом значних доходів Москви.

У ЄС також заборонили купувати, ввозити, переміщувати чи вивозити українські культурні цінності та інші товари археологічного, історичного, культурного, рідкісного наукового чи релігійного значення. Усе це за умови обґрунтованої підозри, що ці товари були незаконно вивезені з України.

Пакет санкцій також охоплює заходи, які дозволять операторам ЄС вимагати відшкодування збитків, завданих російськими компаніями внаслідок запровадження санкцій та експропріації. 

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.