Перейти до основного вмісту
Додаткові перевірки

В Естонії почав діяти посилений митний контроль на кордоні з Росією

Від сьогодні естонський уряд запровадив повний митний контроль при перетині кордону з РФ. Нові правила стосуються усіх людей та видів транспорту на таких пунктах пропуску, як Нарва, Лухамаа та Койдула.

Естонське місто Нарва на кордоні з РФ
Естонське місто Нарва на кордоні з РФ © James Heintz / AP
Реклама

Услід за Польщею кордон із РФ зміцнює Естонія. Податково-митний департамент (ПМД) країни повідомляє, що з 8 серпня митники перевіряють усіх осіб, які в’їжджають до Російської Федерації, і вантажі, які прямують туди ж через вищезгадані три пункти пропуску. Увага до всього транспорту: і вантажівок, і легкових машин, і автобусів. Рішення про нові правила естонський уряд ухвалив у липні.

Перетинати кордон з товарами, що підпадають під санкції, заборонено. Якщо порушник не може повернутися до Естонії, то має можливість добровільно здати заборонене у власність держави. В разі відкриття кримінального провадження митниця має право конфіскувати речі.

«Реалізація санкцій є пріоритетом номер один у сфері митної справи, а передача до Російської Федерації будь-яких товарів, що використовуються у військових цілях, перебуває під особливо пильною увагою митниці», — заявив Вольдемар Лінно, керівник відділу митного контролю ПМД.

Автомобільна черга на кордоні Естонії та Росії. Нарва, 18 вересня 2022
Автомобільна черга на кордоні Естонії та Росії. Нарва, 18 вересня 2022 © Janis Laizans / Reuters

Нюанси рішення роз'яснює міністр фінансів Естонії Юрген Лігі в коментарі ERR: «Часто місцем призначення у декларації вказують треті країни, але ми цьому не віримо. І практика показує, що на шляху до пункту призначення — який здебільшого розташовується в країнах Азії — цей товар зупиняється на півдорозі, десь серед російських просторів». За його словами, серед товарів багато підозрілих речей, як-от предметів військового чи змішаного призначення, а також гроші готівкою.

Урядовець зазначає, що відтепер всіх, хто виїздить до РФ, перевірятимуть представники естонської держави. Пасажири мають готуватися до візуального огляду й опитування. Якщо виникнуть підозри, то прикордонники додатково оглядатимуть особисті речі або перевірятимуть їх за допомогою рентгена.

«Транспорт будемо оглядати так само. За потреби огляд буде ретельнішим, аж до залучення рентгена. Щодо товарів, то в першу чергу перевірятимуться документи. Якщо необхідно, також здійснюватимуть додатковий огляд і залучатимуть рентген. Зокрема в деяких випадках може йтися про розвантаження товару, його перевірки та перерахунку», — зазначив Лігі.

Нагадаємо, раніше Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали Європейський Союз профінансувати створення оборонної лінії вздовж кордонів із Росією та Білоруссю. Так країни прагнуть захистити ЄС від військових загроз.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.