Перейти до основного вмісту
Відгородитися від РФ та РБ

Мінфін Литви пропонує розірвати угоду про митне співробітництво РФ і Білоруссю

Угода про митну співпрацю між Литвою Росією та Білоруссю була підписана майже 20 років тому. Нині ж литовське Міністерство фінансів запропонувало розірвати цю домовленість, та вже розробило проєкти урядових постанов, які це передбачають.

Вид на міжнародний постмитний пункт пропуску Чернишевське на російсько-литовському кордоні в Калінінградській області
Вид на міжнародний постмитний пункт пропуску Чернишевське на російсько-литовському кордоні в Калінінградській області AP
Реклама

Як передає LRT, покликаючись на слова представників міністерства, з початку повномасштабної агресії Росії проти України, литовська митниця не співпрацювала та не обмінюється інформацією з митними службами РФ та Білорусі.

«Однак особи, які мають торговельні відносини з цими країнами, за даними міністерства, надають митницям та судам документи, видані митними органами цих країн, як доказ законності торгівлі та дотримання міжнародних санкцій. Угода з Білоруссю про співробітництво у боротьбі з порушеннями митного законодавства була підписана у липні 1996 року у Вільнюсі, а угода з Росією про співпрацю та взаємну допомогу у сфері митної діяльності – у лютому 1995 року у Москві», — йдеться у матеріалі видання. 

Читайте такожАгентів Лукашенка побільшало в Литві: тепер білорусам можуть відмовити в тимчасовому проживанні

На початку 2024 року Польща, Литва, Латвія та Естонія звернулися до Європейського Союзу із закликом виділити гроші на створення оборонної лінії вздовж кордонів із Росією та Білоруссю. На їхню думку, це має захистити ЄС від військових загроз. 

Окрім того, Польща й Литва звели паркани на кордоні з Білоруссю, Україна теж будує фортифікації, а Латвія першою закрила в'їзд для авто з білоруськими номерами. Два роки тому литовці добудували поруч із білоруським кордоном фізичний бар'єр. Паркан і колючий ріжучий дріт встановлені на ділянках загальною довжиною близько 502 кілометрів. У проєкт вклали близько 150 мільйонів євро.

Поділитися :
Сторінку не знайдено

Вміст, до якого ви намагаєтеся отримати доступ, не існує або більше не доступний.