Vårt uppdrag
Försäkringskassans främsta uppdrag är att besluta om ekonomiskt stöd till barnfamiljer, sjuka och personer med funktionsnedsättning. Vi ska utreda och bedöma vem som har rätt till ersättning och kontrollera att pengarna inte hamnar i orätta händer. Vi ska också kräva tillbaka ersättning som har betalats ut felaktigt.
Vi ansvarar för den svenska socialförsäkringen, med undantag för pensioner. Socialförsäkringen omfattar i stort sett alla som bor eller jobbar i Sverige. Den är en viktig del av de offentliga trygghetssystemen och har stor betydelse för hela samhällsekonomin. Vi betalar också ersättningar inom andra försäkringsområden, till exempel arbetsmarknadsersättningar, tandvårdsersättning och bilstöd. Våra utbetalningar utgör ungefär 20 procent av statsbudgeten.
Vi ska sköta vårt uppdrag rättssäkert och effektivt, ge god service och vara tillgängliga. De som har rätt till en ersättning ska få den i tid och det stöd de behöver för att kunna ta tillvara sina rättigheter och fullgöra sina skyldigheter. Vi ska också aktivt motverka felaktiga utbetalningar och bidragsbrott.
Riksdag och regering styr oss
Riksdagen stiftar de lagar som styr vår verksamhet. Regeringen styr oss genom förordningar, ett årligt regleringsbrev och olika uppdrag. Vi svarar också på förslag från regeringen, som vill ha vår syn på vilka konsekvenser förslagen kan få om de genomförs. Det är en viktig del i den svenska demokratin.
Lagar och regler styr oss
Vårt jobb styrs av de lagar, förordningar, konventioner och avtal som reglerar de ersättningar vi betalar ut.
Socialförsäkringsbalken (2010:110) är en sammanhållen och heltäckande socialförsäkringslag som reglerar de flesta ersättningar som vi betalar ut, men också hur vi behandlar personuppgifter.
Socialförsäkringsbalken (2010:110) (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Förvaltningslagen innehåller regler för hur myndigheter ska handlägga ärenden och sköta kontakterna med allmänheten. Lagen reglerar också hur beslut kan rättas, ändras och överklagas.
Förvaltningslagen (2017:900) (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utifrån lagar, regler och vägledande domar tar vi fram vägledningar och rättsliga ställningstaganden som stöd i handläggningen.
Offentlighet- och sekretesslagen (2009:400) styr bland annat hur vi hanterar information, till exempel när vi handlägger försäkringsärenden eller när någon vill ta del av en allmän handling.
Försäkringskassans föreskrifter och allmänna råd finns i Lagrummet för Försäkringskassan.
Lagrummet Försäkringskassan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lagar, förordningar och internationella överenskommelser finns i Lagrummet.
Vi ska också tillämpa EU-förordningar om samordning av de sociala trygghetssystemen. Förordningarna kan tillämpas på nästan alla ersättningar från Försäkringskassan. Det finns en nordisk konvention om social trygghet som är ett komplement till EU‑förordningarna. Sverige har också avtal om social trygghet med flera länder.
Den statliga värdegrunden styr oss
Den statliga värdegrunden består av sex principer som gäller för alla som är anställda i staten. Den beskriver hur vi ska agera för att vår verksamhet ska stämma överens med dessa principer.
Vår organisation och ledning
Försäkringskassan är organiserad i försäkringsavdelningar och stödavdelningar. Utöver det finns en internrevision, ett allmänt ombud och ett dataskyddsombud.
Försäkringsavdelningarna har det primära ansvaret för att utreda rätten till, besluta om och betala ut olika ersättningar till personer och företag. Övriga avdelningar har en stödjande eller styrande funktion.
Det finns ett hundratal servicekontor för personliga möten. De drivs av Statens servicecenter.
Statens servicecenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.