van het even tuttige als onnozele ‘sic!’. In een citaat tussen vierkante haken aangeven dat de biograaf het niet eens is met een van Naeffs opmerkingen, of een opmerking dom dan wel fout vindt, suggereert op zijn minst dat die zijn lezers geen concluderend vermogen toedicht.
Genoeg gezeurd. Rebel & Dame. Biografie van Top Naeff leest prettig, omdat de terecht veel geciteerde Naeff zo'n prettige stijl van schrijven had én Vaartjes de citaten soepel in het lopende verhaal weeft. Het laat overtuigend zien dat Naeff meer was dan de verguisde en bewonderde auteur van School-Idyllen. Na de voltooiing van deze heerlijke tranentrekker volgden zes romans, tien schetsen of novellen, vier meisjesboeken, een bundel gedichten, drie toneelstukken, negen essayistische geschriften waaronder die over het leven van Rooyaards en over haar eigen leven, vijfenzestig artikelen en verhalen en duizenden kritieken. En dat alles naast haar werkzaamheden voor jury's, adviesraden, de Amsterdamse toneelschool, de Vereniging van Letterkundigen, de pen en vele andere letterkundige instellingen. Is het vreemd dat ze met veel collega's na korte of langere tijd ruzie kreeg? In haar hart mag Naeff een rebel zijn geweest die zich verzette tegen het keurslijf van haar huwelijk, in de dagelijkse omgang gedroeg ze zich keurig en aangepast. Van feminisme had ze een afkeer, en haar kleinburgerlijke angst voor democratische processen en communistische opvattingen verleidde haar nu en dan tot ondoordachte en domme uitspraken.
In zijn verantwoording stelt Vaartjes dat een biografie - hoe wetenschappelijk ook - altijd een subjectief verhaal blijft. Zelfs bij zorgvuldig bronnenonderzoek, zegt hij, is het de biograaf die de keuzes maakt: ‘De biograaf kiest uit alle materiaal, maakt een keuze voor dit citaat en niet voor het andere, hanteert bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden, parafraseert, kiest voor weglaten of opnemen van informatie, kortom, gaat naar eigen inzichten en dus subjectief te werk.’ Een biograaf dient ‘fictie te vermijden’ maar mag niets worden voorgeschreven op het gebied van stijl en structuur. Dat is een terechte, maar ook paradoxale bewering. Stijl, structuur en persoonlijke keuzes zijn immers bij uitstek de instrumenten van de verteller. Vaartjes had nog meer sympathie voor zijn heldin kunnen kweken als stijl en structuur van zijn biografie iets meer vleugelslag hadden gekregen.
Gé Vaartjes, Rebel & Dame. Biografie van Top Naeff (Amsterdam, Querido 2010)