İçeriğe atla

Walter Gilbert

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Walter Gilbert
Doğum21 Mart 1932 (92 yaşında)
Boston, ABD
MilliyetAmerikalı
VatandaşlıkABD
Mezun olduğu okul(lar)Harvard Üniversitesi
Cambridge Üniversitesi
Ödüller Nobel Kimya Ödülü (1980)
Kariyeri
DalıBiyokimya
Fizik
Çalıştığı kurumlarHarvard Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Abdus Salam Nobel Fizik Ödülü sahibi
Doktora öğrencileriGerald Guralnik

Walter Gilbert (d. 21 Mart 1932, Boston), Amerikalı biyokimyacı ve fizikçi.

Paul Berg ve Frederick Sanger ile birlikte nükleik asitlerdeki baz dizilerinin belirlenmesi üzerine yaptığı çalışmalardan ötürü 1980 yılında Nobel Kimya Ödülüne layık görülmüştür.[1]

Gilbert Boston, Massachusetts'te doğdu. Sidwell Friends School, Harvard Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi'nde eğitim gördü. Allan Maxam ile yeni bir DNA dizileme yöntemi geliştirir. İnsülinin ilk sentezini deneme yaklaşımı, Genentech'in doğal bir kaynaktan ziyade nükleotidlerden yapılmış bir gen kullanma yaklaşımı karşısında başarısız oldu.

O ve Frederick Sanger, Paul Berrg, 1980 Nobel Kimya Ödülü'nün yarısının ortak kazananlarıydı. "Nükleik asitlerdeki baz dizilerinin belirlenmesine katkılarından dolayı ». Gilbert aynı zamanda 1967'de Carl Woese tarafından önerilen "RNA dünyası hipotezi" isminin mucididir.

Gilbert, Biogen'in kurucu ortaklarındandır. AIDS tartışmasına yaptığı katkılarla, daha sonra kendisini uzaklaştıracağı tezlerle tanınır..

  1. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1980 Paul Berg, Walter Gilbert, Frederick Sanger" (İngilizce). Nobelprize.org. 21 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2013.