İçeriğe atla

Tartışma:Sosyalizm

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Comrade-yutyo tarafından 4 yıl önce Sosyalizm terimi başlığına

Üretim araçlarının halk tarafından değil, toplumun mülkiyeti olduğu düzendir. Halk kavramı sınıfı ifade eder, Sosyalizmde proletarya, burjuva, halk vs. gibi sınıflar yoktur artık.78.160.130.110 17:24, 24 Ağustos 2011 (UTC)

paris komünü ve ekim devrimi ile tarihte uygulanan ve çok büyük başarı elde eden sistemdir.88.231.61.70 11:59, 31 Ağustos 2012 (UTC)


Değerli arkadaşımıza iyi niyetli katkılarından ötürü teşekkür ederim.Ancak kastettiği gibi halk vev toplum diye iki ayrı kavram yoktur.Sosyalizm bugüne kadar hep geri kalmış - Çin , Küba , Yugoslavya , Vietnam gibi ; ya da tam gelişmiş olmayan Rusya ve öncesindeki Çarlık Rusyasının sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine bakınız - gibi ülkelerde denendi ve dünya üzerinde hala da denenmeye devam edilen bir sistemdir.Eğer Bilimsel Sosyalizmin Bilim kelimesine bakacak olursak bu ideoloji bilimin ilerlemesini kabul eder ve dolayısıyla Sosyalizm ve nihai gözüken düzen Komünist toplum yani sınıfsız toplum bir son değildir.Hayal kurmak isteyenler elbette uzay yolu , cyborg-terminator , büyücü gücü olan insan vb hayaller kurabilir.Ancak bilim gerçeklerle yapılır.

İkinci konu ise yukarda kastettiğim gibi geri kalmış ülkeler hem feodalizmi hemde olmayan bir kapitalizmi bir arada yaşarken nasıl birden bire olmayan kapitalist sisteme ait proletarya-işçi sınıfı ile sosyalizm ve senin kastettiğin sınıfsız toplum komünist topluma adeta ışınlansınlar ?Doğrusu şu ki sosyalizm süresince sınıflar vardır ve üretimde ve bu sosyalizmin kuruluş sürecinde emeğin değeri olan ücrette hala kapitalist yasalar geçerlidir.Kafa emeği ile kol emeği arasındaki çatışma köy ile kent arasındaki çelişki devam etmektedir.

Toplumda hem sınıflar hem de tabakalar vardır.Kabaca sosyalizmin kuruluşu parti , devlet , işçi sınıfının en kolay iş kolundan en zor yada en karmaşık bilgi gerektiren tüm iş kollarına kadar tüm tabakaları , köylülük içersinde yine aynı şekilde çeşitli tabakalar , küçük ve orta burjuvazi - çoğunlukla küçük burjuvazi - varlığını devam ettirmektedir.

Aslında sorun şudur : Bir sınıfın mülkiyetini devletleştirmek ya da topluma mal etmek sanki silgiyle kişi grup gruplar tabaka tabakalar ya da sınıfı ortadan kaldırmaz.Adam uzaya gitmiyor ya...Dolayısıyla bu sadece basit bir mülkiyet el değişimidir.Öyle olsa Çek Cumhuriyeti ya da Rusya özelinde St.Petersburg yani eski Leningrad da bariz lüks tüketim kabuluyle yaşayan toplumsal kesimler türeyemezdi.

Kısaca sosyalizm sınıfların olmadığı bir düzen değil sınıfların sınıfları ortaya çıkardığı varsayılan sebeplerinin çürütüldüğü ortadan kaldırıldığı , sınıfsız topluma hazırlanma dönemi ve çabasıdır.Hiçbir insan sistemi mükemmel olmadığı gibi sosyalizmde de kalkınmanın finansmanı ücret politikası reel sosyal güvenlik denebilecek insan ve teknoloji ilişkisi çevreye duyarlılık gibi çok kritik sorunlar vardır.Zaten eğer sosyalizm kapitalizmden farklı bir sanayileşme olacaksa ve adına Bilimsel Sosyalizm denecekse bu sorunları da açıklayabildiği zaman farklı olma hakkını kazanacaktır.

Bilimsel ve objektif çalışmalar dileğiyle

İyide bu dediklerinizin konuyla ne ilgisi var? Sosyalizm Proletarya diktatörlüğü ile gerçekleşir. Komünizm bunun bir üst evresidir. Marx zaten bu sorunların temelinde sınıf mücadelesinin yattığını söyler. Ekim devrimide sadece sosyalist değil, proleter bir devrimdir. Sosyalizm inşa edildiğinde, tasfiye edilmediği sürece komünizme dönüşecektir.88.231.12.210 13:43, 8 Nisan 2013 (UTC)

Ekim devrimide sadece sosyalist değil, proleter bir devrimdir. Sosyalizm inşa edildiğinde, tasfiye edilmediği sürece komünizme dönüşecektir. diyorsunuz ya ... İşte ben o tasfiyenin nedenlerini ve sonuçlarını ve aradaki deterministik ilişkide yer alan diğer değişkenlerin neler olduğunu yazdım.Yoksa varolan tarihi yok etmeye çalışmadım.Dikkatlice bakarsanız sosyalizmin nasıl kurulacağı ve nasıl yozlaşıp yıkılabileceği ile ilgili bir yazıdır.

Teşekkür ederim.İyi çalışmalar

Devlet

[kaynağı değiştir]

Sosyalizm devletçi değildir, hatta devlet mülkün odaklanmasıyla oluşan bir yapı olduğundan devleti sevmemektedir. Anarşizm, Komünizm gibi devlet karşıtı ideolojiler de sosyalizm tabanlıdır. Devlet yerine ortak veya kamucu gibi ifadeleri kullanmak daha iyi olabilir. --Comrade-yutyo (mesaj) 12.03, 2 Haziran 2020 (UTC)Yanıtla

Sosyalizm terimi

[kaynağı değiştir]

Sosyalizm terim olarak sadece devletçi, tek partici, merkezi planlı ekonomi ile yönetilen rejimleri kapsamaz. Başka planlı ekonomi türlerini ve anarşist teorileri de içerir. Tüm sayfa, geçmiş Marxist/Leninist doğu bloğu ülkeleri üzerinden sosyalizmi tanımlamış. Son düzenlememde bunu değiştirdim. --Comrade-yutyo (mesaj) 17.17, 3 Haziran 2020 (UTC)Yanıtla