Taksim Belediye Gazinosu
Taksim Belediye Gazinosu 1938 yılında, mimar Rüknettin Güney tarafından projelendirilen, 1939 yılı Temmuz ayında inşaatına başlanılan yapı, 1940 yılında kullanıma açıldı. 1940 yılı Cumhuriyet Bayramı'nda kullanıma açılan Taksim Belediye Gazinosu, halka ucuz eğlence sağlamak amacı ile gerçekleştirilmişti.
Açık mekanlarında dans yarışmaları, kapalı mekanlarında ise Cumhuriyet balosu gibi gibi yarı-resmi etkinlikler ve resmi yemekli toplantılara ev sahipliği yapan gazino, her gün Taksim – Taşkışla – Beşiktaş istikametinde yürüyen İstanbullulara güçlü bir imge sağlamaktan öte anlamlar içeriyordu.
1930'un ikinci yarısında bir imar operasyonuyla dönemin İstanbul Belediye Başkanı Lütfi Kırdar'ın da desteğiyle İtalyan mimar Henri Proust tarafından yapılan ilk geniş çaplı planlamalarından biri olarak, Taksim - Maçka - Dolmabahçe arasındaki geniş vadide, Taksim Gezisi adı altında düzenlenmiştir.
Tasarımı
[değiştir | kaynağı değiştir]Sağ tarafından Boğaziçi manzarasına bakan, sol tarafında da ise havuzlu geniş bir bahçe barındıran yapıya, bu bahçenin içerisinden geçilerek ulaşılır. Giriş holünde vestiyer ve müdür odalarını barındıran gazinonun kütlesini "belirleyici" eleman büyük salonu, "betimleyici" ise dairesel formu ve camlı cephesi ile küçük salon olur. Manzaraya yönelen büyük salon "bilhassa şehir namına verilen balolar için" düşünülür ve bir çatı fenerliği ya da Güney'in deyimi ile "kubbe" vasıtasıyla aydınlatılır. Büyük salonun en "hakim" tarafında konumlanan "yuvarlak salon" ise gösteri mekanı olarak düşünülür.
Mekan günün ihtiyacı olan yarı-kamusal mekanı sağlamış olmalıdır ki, pek çok önemli kongre ve toplantıya da mekanlık eder. Örneğin 1948 yılı Türkiye İktisat Kongresi, Taksim Belediye Gazinosu'nda gerçekleştirilir. Ayrıca bu betonarme yapı "Avrupa'daki pek çok emsaline üstün" görülür; "Türk mimarı, Türk mühendisi ve Türk işçisi"nin ürünü olarak dönemin hakim ulusalcı havasında daha da çok benimsenir.
Fakat gazinonun karşıladığı ihtiyaç, yerini zamanla kaçınılmaz olarak farklı kentsel ihtiyaçlara bırakır. İstanbul büyümektedir ve taşra toplantıları yerlerini uluslararası ticaret toplantılarına, yerel dans müsabakaları ise belki de uluslararası güzellik yarışmalarına bırakacaktır. Karşı karşıya olunan istihdam olanağı ile turistik ve ticari potansiyel, kent hafızasını korumaya ve bir Cumhuriyet yapısının anlattıklarına üstün gelecektir.[1]
Yıkılması
[değiştir | kaynağı değiştir]Aslen eski gazinonun yerinde inşa edilen Taksim Belediye Gazinosu 1965 yılında yıkılır ve 1968'de, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel tarafından, İstanbul'un uzunca bir süre en lüks ve önemli oteli olarak anılacak Sheraton Hotel'in temelleri atılır. Bugün ise Sheraton Otel'e ait bina, geçirdiği restorasyon ve yenilemelerin ardından Ceylan Intercontinental olarak hizmet vermektedir.[1]
Galeri
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b "Türk Mimarı, Türk Mühendisi ve Türk İşçisinin Ürünü". 23 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- 1938 yılının modern – kübik yapıları
- 19. Yüzyılın 2. yarısından bugüne Türk mimarisi12 Mayıs 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.