İçeriğe atla

Squash

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Squash raketi ve topu
Squash kortu
Squash topu

Squash raket ve topla iki oyuncu (çiftlerde dört oyuncu) tarafından oynanan bir tür raket sporudur. Squash, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmaktadır. Squash'ın düzenleyici kuruluşu olan Dünya Squash Federasyonu'na (WSF) üye olan 100'ü aşkın ülke vardır.

Kökeni 1500'lü yılların Fransa'sına dayanan bu spor, insanların eğlence amacıyla duvara top çarptırmasıyla başladı.[1] Oyun asıl popülerliğini 1886 yılında İngiltere'de Harrow School öğrencilerinin kendi sahalarının boşalmalarını beklerken oyalanmak amacıyla duvara top atmalarıyla kazanmış ve oyun, bundan sonraki süreçte geliştirilmiştir.[2] Oyunun ilk kortları bu okulda yapıldı ve topun doğal malzemesi kauçuk oldu.[1]

Saha ve top özellikleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Oynandığı saha bir tarafı açık, üstü kapalı bir küpü andırır. Bu saha normal bir tenis sahasından daha küçük boyutlara sahip olup, zemini parke ve duvarları özel alçı veya tahtadandır.

Giysi ve raket bakımından tenise benzer ancak; Squash'ın topu tenis topundan daha küçük boyutlara sahiptir ve kauçuktan yapılmıştır. Çapı 4 cm, ağırlığı ise 24 gramdır ve topun içerisinde bir damla sıvı bulunur.

Oyunculara oyun başlamadan önce 5 dakikalık bir ısınma süresi tanınır. Maçlar genellikle 5 set üzerinden oynanır. Setler arasında 90 saniye ara vardır.

Squash'ta setler 11 puan üzerinden oynanır. 10-10 beraberlikte fark 2 sayı olana kadar set devam eder. Her hata sayıdır. Puanı kazanan oyuncu, servis atmaya da hak kazanır. Setler 3 (2 seti alan galip) ya da 5 (3 seti alan galip) set olarak oynanır. Set aralarında 90 saniyelik dinlenme zamanı vardır.

Sayı alınması

[değiştir | kaynağı değiştir]

Her hata rakibe sayıdır.

Servisin kaybedilmesi

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Oyuncu, topu pervaza ya da altına, oyun alanının belirtilen çizgilerinin dışına, ön duvara çarptırmadan oyun alanının herhangi bir bölümüne atarsa servisi kaybeder.
  • Oyuncu, topa bir kereden çok sayıda vurursa kaybeder.
  • Diğer oyuncu, topa vurmadan herhangi bir biçimde dokunursa servisi kaybeder.
  1. ^ a b Zug, James. “The History of Squash” 17 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., "U.S. Squash", September 2003. 16 Kasım 2008.
  2. ^ “History of Squash” 31 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., "Hi-Tec World Squash Championships Manchester 2008", 16 Kasım 2008.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]