Semyon Remezov
Bu madde, öksüz maddedir; zira herhangi bir maddeden bu maddeye verilmiş bir bağlantı yoktur. (Nisan 2024) |
Semyon Ulyanoviç Remezov (Rusça: Семён Улья́нович Ре́мезов; y. 1642, Tobolsk - 1720'den sonra Tobolsk), Rus tarihçi, mimar ve Sibirya coğrafyacısıydı. Bölgenin atlasları haline gelen Sibirya'ya ait üç harita, çizelge ve çizim koleksiyonunun derlenmesinden sorumludur.[1] Remezov'un atlasları, Çar'a Sibirya coğrafyası ve yerli toplulukların konumları hakkında bilgi sağladığı için Büyük Petro'nun Rusya'nın doğu topraklarına doğru emperyalist genişlemesi açısından önemliydi. Bu tür bilgiler, bölgedeki gelecekteki idari ve askeri projeler için gerekli hale geldi.[2]
Remezov'un Sibirya haritacılığı, geleneksel Rus harita yapımı uygulamalarını, kendi zamanında Rus kültürünü etkilemeye başlayan modern bilim ve Aydınlanma uygulamalarıyla harmanlıyor. Örneğin, Remezov'un haritaları, tasarımın temeli olarak astronomik noktalar yerine ırmak sistemlerini kullanan Rus modelini takip ediyordu.[3] Bu, haritalarının çoğunun kuzey yerine güneye yönlendirilmesine neden oldu.[4] Ancak yine de "pusulaya aşırı derecede övgüler yağdırdı" ve atlaslarında evrensel olarak kabul edilen ölçek ve ölçüleri kullandı.[4]
Remezov'un haritacılığı aynı zamanda Hristiyanlığın Sibirya'ya yayılmasını da gösteriyor. Haritalarında yeni kurulan kentler gösterişli kiliselerle temsil ediliyor ve Remezov'un yazılarında övündüğü gibi: Ruslar Sibirya'ya "tarifsiz neşenin ışığını" getirdi.[5] Remezov'a göre, Çar'ın imparatorluk fethinin aynı zamanda dini ve misyoner bir bileşeni de vardı; Rusya için kazanılan topraklar benzer şekilde Tanrı ve Kilisesi için de kazanılmıştı.
Remezov'un canlı ve kapsamlı çalışmaları, onu 17. yüzyılın sonlarında ve 18. yüzyılın başlarında Rus haritacılığının seçkin olmasa da önde gelen kaynağı yapıyor.[6]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Alexey Postnikov, Marvin Falk and Lydia Black. Exploring and Mapping Alaska: The Russian American Era, 1741 - 1867 (Fairbanks, AK: University of Alaska Press, 2015), 15.
- ^ Valerie A. Kivelson, “Exalted and Glorified to the Ends of the Earth: Imperial Maps and Christian Spaces in Seventeenth and Early Eighteenth Century Russian Siberia”, in The Imperial Map: Cartography and the Mastery of Empire, ed. James R. Akerman (Chicago: University of Chicago Press, 2009), 63.
- ^ Leo Bagrow, “Semyon Remezov: A Siberian Cartographer”, Imago Mundi 11 (1954): 114.
- ^ a b Valerie A. Kivelson, “Exalted and Glorified to the Ends of the Earth: Imperial Maps and Christian Spaces in Seventeenth and Early Eighteenth Century Russian Siberia”, in The Imperial Map: Cartography and the Mastery of Empire, ed. James R. Akerman (Chicago: University of Chicago Press, 2009), 62.
- ^ Valerie A. Kivelson, “Exalted and Glorified to the Ends of the Earth: Imperial Maps and Christian Spaces in Seventeenth and Early Eighteenth Century Russian Siberia”, in The Imperial Map: Cartography and the Mastery of Empire, ed. James R. Akerman (Chicago: University of Chicago Press, 2009), 68.
- ^ Valerie A. Kivelson, “Exalted and Glorified to the Ends of the Earth: Imperial Maps and Christian Spaces in Seventeenth and Early Eighteenth Century Russian Siberia”, in The Imperial Map: Cartography and the Mastery of Empire, ed. James R. Akerman (Chicago: University of Chicago Press, 2009), 63.
V. K. Ziborov (В.К.Зиборов), Семен Ульянович Ремезов (Semyon Ulyanovich Remezov), Словарь книжников и книжности древней Руси'de . (Eski Rusya'nın Kitap İnsanları ve Kitap Kültürü Sözlüğü), Cilt. 3 (17. yüzyıl), Bölüm 3 (P'den S'ye kadar olan kitaplar). Saint Petersburg, Dmitry Bulanin Yayıncılık, 1988. s.195–196.
Konuyla ilgili yayınlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Сибирь XVII ve глазами современника. C. У. Ремезов ve его "История Сибирская" (Zamanın bir adamı tarafından görülen 17. yüzyıl Sibirya'sı. SU Remezov ve onun "Sibirya Tarihi") (Rusça) (birçok illüstrasyon)
- Sibirya Atlası, Semyon U. Remezov, tıpkıbasım ed., Leo Bagrow'un girişiyle (S.-Gravenhage: Mouton, 1958)