İçeriğe atla

Nieuve Cumhuriyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nieuve
Nieuwe Republiek
Nieuve Cumhuriyeti
16 Ağustos 1884
-22 Temmuz 1888
Nieuve bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
BaşkentVryheid
Yaygın dil(ler)Felemenkçe
HükûmetCumhuriyet
• Devlet Başkanı
Lucas Johannes Meyer
Tarihçe 
• Kuruluşu
16 Ağustos 1884
• Bağımsızlık
16 Ağustos 1884
• Birleşme
22 Temmuz 1888
• Dağılışı
22 Temmuz 1888
Para birimiGüney Afrika Poundu
Ardıllar
Transvaal Cumhuriyeti

Nieuve Cumhuriyeti (Türkçe: Yeni Cumhuriyeti), Afrika kıtasının güneyinde Boer Cumhuriyetleri olarak adlandırılan ülkelerden biri olarak kurulan, 1884 ile 1888 yılları arasında bağımsız kalan kısa ömürlü devlet.

Nieuve Cumhuriyeti bağımsızlığın ilan edildiği 16 Ağustos 1884 tarihinden, ülkenin Transvaal Cumhuriyeti ile birleşme kararı aldığı 20 Temmuz 1888 tarihine kadar bağımsız kalmıştır.

Boerler ve Britanyalı askerler Zulu lideri Dinuzulu'nun düşman rakibine karşı savaşmasında yardım etmesinden dolayı, Zulu lideri tarafından kendilerine teşekkür olarak toprak ve bu toprağı işletme hakkı verilmiştir. Kendilerine tahsis edilen bu bölgeye zaman içerisinde yerleşen Boerler, kendi kendine yönetebilecekleri konuma geldiklerinde ve büyük bir topluluk olduklarında parlamentolarını oluşturarak 16 Ağustos 1884 tarihinde Nieuve Cumhuriyeti'ni ilan etmişler, aynı zamanda bu tarihte Zulu lideri ile bölgenin tamamının kendilerine bırakıldığına dair anlaşmayı imzalamışlardır. Ülkenin başkenti olarak belirlenen bölgeye oluşturulan şehre Vryheid (Türkçe:Özgürlük) adı verilmiş ve şehir ülkenin başkenti yapılmıştır.

Ülkenin ilk ve tek devlet başkanı olarak göreve Boer komutanı Lucas Johannes Meyer getirilmiş, ülkenin tüm hükûmet sistemi komşu Boer cumhuriyeti Transvaal Cumhuriyeti'nden alınmış, yasalarda yine aynı şekilde bu ülkeden esinlenerek oluşturulmuştur. Ülkeye kısa sürede Transvaal Cumhuriyeti'nden de birçok göçmenin gelmesi ile birlikte ülkede, komşu ile birleşme gündeme gelmiş, bunun neticesinde de 20 Temmuz 1888 yılında yapılan anlaşma ile Nieuve komşu ülkenin egemenliği altına girerek mevcudiyetine son vermiştir.

Ülkenin egemen olduğu bölgeler konum olarak günümüzde Güney Afrika Cumhuriyeti'nin vilayeti olan KwaZulu-Natal bölgesinin kuzey bölgesinde bulunmaktadır.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]