Mantlet
Görünüm
Bir mantlet Orta Çağ Savaşı'nda mermileri durdurmak için kullanılan taşınabilir bir duvar veya barınaktı. Tekerlekli bir arabaya monte edilebilir ve bir veya birkaç askeri koruyabilirdi.
Birinci Dünya Savaşı'nda manto tipi bir cihaz Fransızlar tarafından dikenli tel dolamalarına saldırmak için kullanıldı.[1]
Silah mantosu
[değiştir | kaynağı değiştir]İkinci Dünya Savaşı öncesinden itibaren askeri kullanımda mantlet, zırhlı bir tankta ana topu barındıran, genellikle yükseltilip alçaltılabilen, kalın, koruyucu çelik ön kalkandır; örnekleri Tiger Tank, Sherman Tank ve Churchill Tank'tır.
Gallery
[değiştir | kaynağı değiştir]-
Tekerlekler üzerinde hasırdan U şeklinde bir manto. Hasır hafif, etkili ve yapımı kolay olduğu için kuşatma savunmaları için popüler bir malzemeydi. Tekerlekler, kullanıcının yavaş ama emin adımlarla ilerleyebilmesi anlamına gelen daha fazla hareket kabiliyeti sağlar.
-
Tekerlekli, ahşap tahtalı, L şeklinde bir manto. Düzgün doğramalara ve hatta ok yuvalarına sahip ahşap tahtalı yapı, bunu daha dayanıklı ve pahalı bir seçenek haline getirecektir. İtmesi daha ağır olur ve yapımı daha fazla zaman ve beceri gerektirir; yokuş yukarı saldırırken kullanılacak türden bir şey olmayabilir.
-
Pavise benzer hasır bir manto. Bu muhtemelen en ucuz ve en basit seçenektir, ancak diğer varyasyonlar kadar dayanıklı olmaz ve fazla örtü sunmaz.
-
Ahşap bir yapının sert korumasını sağlayan ancak yine de hareketli olan tekerlekli ahşap kaplamalı bir manto. Kaldıraç benzeri tutamak, mantonun itilmesini ve ardından sabit bir durumda dik tutulmasını sağlar.
-
Japonlar mermi şarapnelinin etkilerini azaltmak için yaygın olarak bir şiltenin içine sarılmış battaniye demetlerinden oluşan mantolar kullanıyordu. Tsushima Muharebesi sırasında Mikasa'da bulunan Amiral Togo'nun fotoğrafı (27 Mayıs 1905).
-
Kraliyet Donanması'nda 18. yüzyıldan itibaren hamaklar ve yatak takımları her gün rulo haline getirilir ve geminin yanları boyunca ağlar içinde havalanması için istiflenirdi. Bunlar savaşta kıymıkların, üzüm ve tüfek ateşinin etkisini azaltmak için manto işlevi görüyordu. Birinci Dünya Savaşı'nda bunların yerini köprü üstü gibi açıkta kalan alanları korumak için kıymık hasırları almıştı. Bunlar İkinci Dünya Savaşı'nda da kullanılmıştır. HMS Campbeltown'ın St Nazaire Baskını'ndan sonra patlamadan önce çekilmiş bir Alman fotoğrafı.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Diğer eserler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Farrow'un askeri ansiklopedisi: askeri bilgi sözlüğü Edward Samuel Farrow tarafından. Sayfa 259
Kaynaklar
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Popular Science (İngilizce). Bonnier Corporation.